Ivon za SK: Odluka da igram za Srbiju je bila laka

Blog ostalo 3. jan. 202114:006 komentara
Podeli:
fiba.basketball

U poslednjem FIBA "prozoru" u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, među košarkašicama Srbije našla se i Ivon Anderson. Amerikanka je debitovala u meču protiv Litvanije, a na kraju donela i važne poene Srbiji u velikoj borbi protiv Turske i plasman na Eurobasket.

O odluci da zaigra za Srbiju nije mnogo razmišljala, a dobra komunikacija sa selektorkom Marinom Maljković najbolje se ogleda na terenu. I sa saigračicama odlično funkcioniše, a osim toga, u intervjuu za Sport klub govorila je i o odrastanju uz oca koji je košarkaški trener, razlici između evropske i američke ženske košarke i o budućnosti srpskog tima.

„Moje prve impresije o timu su pozitivne. Imala sam mnogo poštovanja prema srpskom timu i pre dolaska, priliku koja mi je pružena vidim kao veliku čst. Kada me je Marina kontaktirala prošle sezone i pitala da li sam zainteresovana da se pridružim timu, nisam razmišljala, odmah sam pristala. Kada sam shvatila da ću zaista postati deo srpskog tima, završili smo sve papirološke stvari i ozvaničili saradnju„, počela je Ivon za Sport klub i nastavila o saradnji i razumevanju zahteva koje za nju ima selektorka, sa kojom je sarađivala u Turskoj:

„Mislim da je moj posao da radim ono što Marina kaže, da poštujem njena očekivanja i standarde. Mislim da sam u tome i uspela. I Marina i ja imamo velika očekivanja, da pomognem timu. Kako vreme prolazi, to će biti sve više. To što sam sarađivala sa njom u Galatasaraju mi je definitivno pomoglo. Ona zna da može da može da me natera da budem bolja i da postavi velika očekivanja jer ću ja raditi na tome da ih ispunim“.

Devojka iz Arkanzasa je govorila i o saigračicama u reprezentaciji Srbije.

„Jedina sa kojom sam već igrala je Saša Čađo, ali i ostale poznajem veoma dobro. Upravo je to što ih poznajem pomoglo u odluci da igram za Srbiju. Znam njihov stil igre, znam da je to na visokom nivou i znala sam da ću se uklopiti dobro i doprineti ekipi. Budućnost tima je svetla. Imamo jasne ciljeve i uz praćenje Marininog plana i ponosno igranje za Srbiju, ne vidim zašto ne bismo i ispunili te ciljeve. Svi to očekujemo“.

Iako nije bila draftovana i nije se oprobala u WNBA posle koledža, Ivon vidi jasnu razliku između američkog i evropskog stila igre.

Mislim da je prelazak na evropski stil igre bio moj prvi korak u napretku. Prva stvar koju sam naučila je da se privikneš i prilagodiš gde god da se nađeš jer svaki tim donosi novo iskustvo. Igrala sam u klubovima koji igraju na različitim nivoima, mislim i na stručni štab, na takmičenja, na igrače. Ne može da te poremeti ono nad čim nemaš kontrolu i zato uvek pokušavam da ostanem fokusirana na to da izvučem maksimum iz sebe i prenesem to na tim“, objasnila je reprezentativka Srbije i dodala:

Verujem da WNBA ima najbolje igrače na svetu, ali tamo igra i mnogo igračica iz Evrope i one mogu da se uklope u taj nivo. Takođe, mislim da je WNBA prvo biznis. Kao i svuda u svetu. Samim tim, tamo ne možeš neke stvari da shvataš lično jer ne zavisi sve od tebe. Još uvek se nisam oprobala u WNBA, jednostavno se nije dogodilo, ali mislim da mogu da igram na tom niovu. Mogu da se nadmećem sa bilo kim“.

Ivon je ljubav prema košarci usadio tata. Majk Anderson je dugogodišnji trener u NCAA ligi.

„Odrastanje sa tatom koji je košarkaški trener je sjajno. Iako je retko kada bio kod kuće, sjajno je to što sam imala priliku da stalno budem okružena sportom i da razvijam prirodnu ljubav prema sportu. Kada sam bila mala i kasnije, u srednjoj školi, uvek sam odlazila sa tatom u salu da šutiram na koš posle njegovog treninga. Uvek sam želela da budem bolja i znala sam da će mi to pomoći. Zbog njegove posvećenosti poslu, razvila sam radnu etiku koju i danas imam i veštine koje i danas usavršavam„, rekla je Anderson.

Njihov rođak Demar Kerol je svojima NBA igračkim iskustvom takođe uticao na košarkaški razvoj i sazrevanje 30-godišnje Amerikanke.

Glavna lekcija koju sam od njega naučila je da nikada ne odustajem i da uvek nastavim vredno da radim. On je pronašao svoj put, izgradio karijeru, ‘probio se’ sopstvenim imenom i prezimenom i zato je tu gde jeste. Ljudima je trebalo vremena da vide koliko on vredi i da vide ono što on već zna. Verujem u to predan rad i u to da rezultati govore sami za sebe. Pravi ljudi će primetiti to i kada dobiješ priliku, iskoristi je za sebe“.

Ivon će narednu priliku da se pokaže u dresu Srbije imati na Evropskom prvenstvu.

Šampionat Starog kontinenta za košarkašice na programu je od 17. do 27 juna ove godine.

Komentari

Vaš komentar