Iz Dubaija raport za SK: Ovo je drugi svet, nivo LŠ!

Ostale lige - Fudbal 3. dec 20209:59 > 10:29 1 komentar
FK Čukarički

“Aleksandar Veselinović odlazi u Emirate!”, snažno je odjeknula vest sredinom septembra. Iznenadna odluka kao posledica iznenadne ponude. One koja se jako teško odbija i veoma lako prihvata…

Klupa Čukaričkog za klupu Al Dafre. Banovo brdo zamenjeno je velelepnim Dubaijem, gradom iz 22. veka, rekli bi mnogi.

Uspešan posao u Čuki, subotičkom Spartaku, Vojvodini, kao i prethodni predan rad u litvanskoj Suduvi i akademiji Rostova, 50-godišnjem treneru su širom otvorili vrata jednog potpuno novog sveta. Arapskog. Onog koji živi za sebe i samo od sebe.

Povezane vesti

Kako je do preuzimanja Al Dafre došlo, šta ga je u Emiratima dočekalo, sa kakvim se poteškoćama susreo, kako se na njegov novi klub gledalo pred početak sezone, a šta sadašnji rezultati govore, kako su Arapi sve doveli na nivo Lige šampiona… Samo su neke od tema intervjua koji je Aleksandar Veselinović dao za Sport Klub.

Al Dafra. Za mnoge iznenađujući odlazak. Otkuda vi u Emiratima?

U Al Dafru nisam došao kontaktima iz Srbije. Još u junu, posle naše utakmice u protiv Radničkog i pobede posle preokreta, nazvao me je jedan čovek, stranac čije ime ne bih iznosio, i pitao da li možemo da organizujemo sastanak. Sutradan smo razgovarali, rekao mi je da me prati poslednjih pet godina, još iz Suduve, a ja nisam imao predstavu o kome se radi. Sve mi je detaljno izneo iz tog praćenja mog rada. Ja sam sa rezervom uzeo sve to, ali se u septembru ponovo javio i predočio mi ponudu Al Dafre. Tako je došlo do posla.

Printscreen/Youtube

U tom momentu bili ste pod dugoročnim ugovorom sa Čukaričkim, ali ste dobili dozvolu da napustite Banovo brdo…

Gospoda Obradović i Matijašević su imali razumevanja. Ovo je prilika koja se ne dobija često. Imao sam ugovor na 4 godine, što je bio dokaz njihovog poverenja, nešto neuobičajeno za Srbiju… Ipak, izašli su mi u susret. Dugujem im veliku zahvalnost. Svima u klubu, a posebno njima dvojici. Mnogo mi je značilo kada su rekli das u mi vrata Čukaričkog otvorena.

Na klupi Al Dafre nasledili ste Vuka Rašovića, koji je ostao u zemlji i preuzeo Al Vahdu. Nepune četiri nedelje pred start prvenstva stigli ste u Dubai. Brojne poteškoće su vas sačekale tamo?

Vuk Rašović je otišao na pola priprema. Ekipa je ostala bez glavnog trenera, a ja sam došao 25. septembra. Imali smo tri i po nedelje za pripreme, ali dva dana pred početak priprema jedan je igrač bio pozitivan na koronavirus. Cela ekipa je morala u karantin, tako da je sa pripremama počela 12 dana pred početak lige. Ja sam prvi trening odradio pet dana uoči starta, pošto sam po dolasku u Emirate bio dve nedelje u karantinu u hotelu. Od toga sedam dana nisam smeo da napustim sobu.

Preuzeli ste klub kojem se nisu predviđali blistavi rezultati?

Al Dafra je uz Hatu bila glavni kandidat za ispadanje iz lige. Otišlo je pet standardnih igrača iz prošle sezone i to onih ponajboljih, sa najvećim primanjima. Klub je smanjio budžet, čak su i dvojica Brazilca otišla na pozajmice u najbolje ovdašnje klubove Al Šaržu i Al Vahdu… Klub je doveo pojačanja koja su pri zalasku karijere, jeftinije opcije, igrače koji nemaju mnogo utakmica iz prošlih sezona. Otuda su se javile i povrede. Trenutno smo bez četiri standardna igrača…

Printscreen/Youtube

 

Uprkos tome, startovali ste iznad očekivanja?

Uzeli smo 11 bodova u prvih osam rundi. Prvi put posle 10 godina, Al Dafra je pobedom startovala šampionat. Naš igrač je proglašen za najboljeg u jednom kolu, imamo najboljeg golmana meseca oktobra. Moje ime se našlo među tri najbolja trenera u istom mesecu… Sve ovo je jedno novo iskustvo za mene. Važim za trenera napadačkog stila, vodio sam timove koji jure gornji deo tabele… Sada imam ekipu favorita za ispadanje. Ali, uspeli smo da se konsolidujemo i izborimo sa svim problemima. Ako nastavimo u ovom ritmu, biće dobro.

Imate veliku pomoć od saradnika u stručnom štabu…

Goran Stanić je prvi saradnik, Predrag Dobrić je kondicioni, a Saša Todić trener golman. Velika zahvalnost ide njima. Radim sa izvanrednim stručnjacima. Ponosan sam na njih i njihov rad. Individualno niko ne može ništa postići, važan je timski rad. Prezadovoljan sam njihovim radom. Za sada je opšta ocena javnosti da imamo sjajne rezultate. Na neke stvari ne možemo mnogo uticati, ali na odnos prema poslu možemo. Trudićemo se da budemo najbolji, jer ovde predstavljamo i našu zemlju i naš fudbal, a ne samo sebe.

Pored pomenutog Vuka Rašovića i vas, u Emiratima rade još dva srpska trenera – Goran Tufegdžić (Al Fudžaira) i Vladimir Vermezović (Hata). Jaka je i inostrana konkurencija?

Ovde rade ozbiljna trenerska imena. Na klupi Al Džazire, čiji je vlasnik brat prvog čoveka Mančester Sitija, sedi Marsel Kajzer. Holanđanin sa iskustvom rada u Ajaksu, Sporting Lisabonu… Tu je i Hrvat Krunoslav Jurčić, bivši trener Dinamo Zagreba, nekoliko godina predvodi Al Naser. Brazilac Kaio Zanardi je bio selektor brazilske selekcije do 17 godina… Sećamo se i da je Fudžairu vodio legendarni Dijego Armando Maradona. Sve su to pokazatelji koliko je fudbal ovde na visokom nivou, kao posledica fantastičnog stanja u kojem se cela zemlja nalazi. Ovde niko nije bez posla, finansijska situacija je odlična.

FK Čukarički

Približite nam celokupnu organizaciju lige, utakmice…

Od onog momenta kada dođete na utakmicu, sve procedure, rasporedi, kada stižu gosti, a kada domaći, zagrevanje pred meč, sve je na nivou Lige šampiona! Sve se zna u sekund. Fantastična organizacija, nema prostora za improvizaciju. Po uslovima u kojima klubovi rade shvatite da je neverovatan nivo. Arapi su zaista svet za sebe. Žive tako da su dovoljni sami sebi i ostalo ih ne zanima. Cilj im je da oni budu najbolji u tome što rade.

Finansijska moć klubova se ne dovodi u pitanje?

Ovde su ugovori stabilni. I to je garancija svakome ko dođe u Emirate. Ipak, veoma su podozrivi i sa pravom rezervisani. Kao narod su sumnjičavi prema svima. Teško je steći njihovo poverenje. Veoma su inteligentni i umeju da uvide kakav je kvalitet rada. Mogu da te dignu u nebesa, da odmah menjaju ugovore nabolje i nagrade te, ali isto tako mogu da pokažu i onu drugu stranu.

Odlazak u takav svet otvorio je potpuno novu stranicu vaše karijere?

Igrao sam i radio u Belgiji, Grčkoj, Rusiji… Emirati su potpuno drugačija priča. Veliko iskustvo, ali i odgovornost. Daću sve od sebe da pošteno obavljam posao koliko god budem ovde.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare