Kapiten Liverpula i ser Aleksov nesuđeni unuk

Fudbal - video 2. jan 20217:59 > 17. apr 2021 15:39 5 komentara
Michael Regan Getty Images Sport

Liverpulov đak Trent Aleksander-Arnold, taj skromni momak na desnom beku, ima zanimljiviju životnu priču nego što bi neki mogli i da zamisle. Rođen je u komšiluku Bila Šenklija, baka mu se nekad zabavljala sa Aleksom Fergusonom i onda "pobegla" u Ameriku. Ujak mu je godinama bio zaposlen na Old Trafordu, od oca je nasledio ljubav prema šahu, a sa saigračem Endijem Robertsonom se oprobao i kao glumac.

*Sve poklone iz našeg Novogodišnjeg paketića pronađite OVDE.

Kroz istoriju dva najveća engleska kluba Liverpul i Mančester Junajted preplitala su se neka velika imena britanskog fudbala. Poznato je da je legendarni Mat Bezbi bio dugogodišnji kapiten Liverpula pre nego što je dobio šansu da bude menadžer i to baš u Mančester Junajtedu gde je ispisao verovatno i najlepše stranice u analima kluba sa Old Traforda.

Zna se i da je engleski reprezentativac Pol Ins osim Mančester Junajteda bio kapiten Liverpula. Piter Birdzli je takođe igrao za oba engleska velikana, a poslednji blistavi primer je Majkl Oven, nekadašnji ljubimac Kopa koga je Aleks Ferguson oberučke prihvatio u Junajtedu.

Kad je reč o ser Aleksu nije tajna da su o njemu ozbiljno razmišljali na Enfildu dok je trenirao Aberdin. Naravno, svi znamo da je slavni Škot na kraju završio u Mančester Junajtedu i doneo Crvenim đavolima prvu titulu posle 26 godina. Kasnije ga učinio i najboljim klubom ne samo na Ostrvu.

Upravo je Ferguson na još jedan pomalo bizaran, nekima više komičan način povezan sa Liverpulom.

Ser Aleks je nesuđeni deda trenutno jednom od najtalentovanijih fudbalera u Evropi i svakako jednom od najboljih fudbalera Liverpula. Reč je o Trentu Aleksanderu Arnoldu, momku koji je ušao u istoriju kao najmlađi učesnik dva uzastopna finala Lige šampiona.

Liga šampiona Liverpul Trent Aleksander Arnold ljubi pehar Lige šampiona
REUTERS/Kai Pfaffenbach

U međuvremenu je 22-godišnji TAA postao jedan od najvećih aduta Redsa i budućnost engleskog nacionalnog tima. A mogao je zamislite da igra za reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država?!

Opet je krivac Aleks Ferguson. Zašto? Pa, zato što je on bio prvi momak Trentove bake Doren Karling. Priča potiče iz Škotske gde se mladi par zabavljao dok je Ferguson gradio fudbalsku karijeru kao odličan centarfor. Kasnije su se razišli i pošli svako svojim putem. Doren se preselila u Ameriku i tamo udala. Zato je Trent sa majčine strane mogao da zaigra i za selekciju SAD.

Nije Ferguson jedina Trentova konekcija sa Old Trafordom. Brat Trentove mame, ujak Džon Aleksander, bivši fudbaler Milvola i Redinga, godinama je bio sekretar Mančester Junajteda!

Kako onda Trent nije završio na Old Trafordu već u ljutom gradskom rivalu Liverpulu? Pa, zato što je rođen u gradu Bitlsa, u kraju po imenu Zapadni Derbi u kome je između ostalih živeo i legendarni Bil Šenkli.

Mama ne vozi autoputem

Nekadašnji golgeter Junajteda Brajan Mekler, kasnije trener mlađih kategorija Junajteda, rekao je da su na Old Trafordu primetili Trenta kad je imao 14 godina, ali da su dobili odgovor da svi u dečakovoj porodici navijaju za Liverpul…

Navodno, sam Aleks Ferguson je jednom prlikom isto to pitao Trenta, zašto nisi došao da treniraš kod nas? Liverpul i Mančester udaljeni su svega 50 kilometara. Dobio je dečački odgovor:

U to vreme mama me je vodila na treninge, a nikako nije volela da vozi autoputem„.

Strastveni šahista

Malo je poznato da je Trent strastveni šahista. Ljubav prema ovom sportu usadio mu je otac. Čak je 2018. godine odigrao meč protiv svetskog prvaka Magnusa Karlsena.

Trent kaže da je za njega šah više nego zabava i da mu pomože u fudbalskoj karijeri učeći ga da razmišlja „dva ili tri poteza ispred rivala“.

Humanitarac kao Rašford

Trent poput Junajtedovog Markusa Rašforda volontira kao ambasador jedne dobrotvorne organizacije u Liverpulu, koja pomaže siromašnim članovima zajednice.

Ima dva brata, Tajler je četiri godine stariji i predstavlja se kao Trentov agent, dok je Marsel tri godine mlađi.

Ova anegdota danas deluje simpatično. Tek, Trent svakako nije omiljen fudbaler među navijači Mančester Junajteda. Otkako je pre četiri godina postao prvotimac, Liverpul je počeo da se vraća na staze stare slave. Igrao je dva finala Lige šampiona, stigao do šeste titule prvaka Evrope, osvojio Premijer ligu posle dugih 30 godina čekanja i pridodao još dva vredna trofeja – titulu klupskog prvaka sveta i Superkup Evrope. Sve to u svom Si-Viju ima momak sa brojem 66 na leđima.

Oni koji poznaju Trenta kažu da ga meteorski uspon nije promenio. Uostalom, to govore i njegovi saigrači. Oni najiskusniji:

Jedna od najimpresivnijih stvari u vezi sa Trentom jeste njegov mentalitet. Možemo da mu se divimo i sa aspekta veštine, ali njegov stav je odličan. I nije arogantan, to je jako važno. Biće izvanredan igrač za Liverpul u godinama koji dolaze„, ističe Džejms Milner.

Trent je pretprošle sezone uvršten u idealni tim Lige šampiona, ove se našao u timu FIFA, već dve godine je u Idealnom sastavu Premijer lige. Izabran je i za najboljem mladog igrača u Engleskoj, a bio je nominovan i za Zlatnu loptu 2019.

Budući vlasnik Zlatne lopte

Pohvale stižu sa svih strana. I izvan Ostrva. Jedan od najboljih desnih bekova svih vremena, Brazilac Kafu, smatra da Trent ima potencija da jednog dana bude najbolji igrač na planeti.

Pratim tog momka, sjajan je, trenutno jedan od najboljih bekova na svetu. Rekao bih da ima brazilski instinkt. Mogao bi jednog dana da osvoji Zlatnu loptu. Zašto da ne? Defanzivci su u fudbalu podjednako važni kao i napadači“, smatra Kafu.

A Trent i te kako učestvuje u napadima svog tima. Osim što je postao majstor za izvođenje slobodnih udaraca, jedan je od najboljih asistenata Premijer lige.

U tome se utrkuje sa saigračem sa leve strane terena. On i Endi Robertson napravili su revoluciju u Klopovom timu kao bekovi-krila, utrkujući se ko će imati više asistencija.

Asistencije i gluma

Trent i Endi Robertson ne samo da predstavljaju sjajan tadem bekova Liverpula, već se odlično slažu i van terena.

Obojica pokazuju talenat i za šoubiznis. Glumili su u sopstvenoj digitalnoj seriji pod nazivom ‘Wingmen’ gde su na duhovit način komentarisali razne teme, od fudbala do muzike i za Liverpul neizostavnih Bitlsa.

Ono kad shvatite da imate više asistencija od Aleksander-Arnolda“, napisao je Robertson pored slike na kojoj se smeje tokom prošle sezone kad je sjajnim dodavanjima uveličao pobedu nad Mančester Sitijem.

Trent mu je ubrzo replicirao:

Javi mi se u maju!“

Prošle sezone Trent je imao 13, Robo 12 asistencija. Sezonu ranije Trent 12, Robo 11. Za bekove fantastičan učinak.

Imao je Liverpul kroz istoriju neke sjajne desne bekove poput Krisa Loulera, Fila Nila (vlasnika najviše titula prvaka Engleske među Redsima), Stiva Nikola, ali Trent Aleksander Arnold ide krupnim koracima da ih sve zaseni i ispiše nove stranice u istoriji velikana sa Enfild Rouda.

„Ja sam samo običan momak iz Liverpula čiji je san upravo postao stvarnost„, piše na muralu posvećenom momku rođenom u gradu Bitlsa.

Premijer League Liverpul Trent Aleksander-Arnold mural
Action Images via Reuters/Carl Recine

Početkom decembra, u posledenjem kolu grupne faze Lige šampiona protiv danskog Mitjilenda, doživeo je da sa 22 godine prvi put u karijeri bude kapiten Liverpula.

Izuzetno ponosan trenutak za mene i za ljude koji su mi pomogli u tome. Ova noć će mi bez dileme ostati u lepoj uspomeni“, rekao je posle utakmice rođeni skauzer i navijač Redsa od detinjstva.

Nije bez osnova izjava Stivena Džerarda da će Liverpul u Trentu dobiti kapitena za budućnost. Kad to kaže Stivi-Dži koji je traku oko ruke nosio više od decenije, od 2003. do 2015, onda možemo da mu verujemo.

U poteri za trofejnim „Zikom“

Trent je u oktobru napunio tek 22 godine, a u dresu Liverpula već ima pet vrednih trofeja. Među njima su pehari Premjer lige, Lige šampiona, Klupskog prvaka sveta… Odigrao je i 12 utakmica za reprezentaciju Engleske.

Ipak, TAA je još uvek daleko iza legednarnog desnog beka Fila Nila. „Ziko“, kako su ga zvali saigrači po čuvenom Brazilcu, jedan je od najtrofejnijih engleskih fudbalera svih vremena. ima 23 trofeja među kojima osam titula prvaka Engleske, a bio je i četiri puta prvak Evrope. Uz tačno 50 mečeva u dresu Gordog Albiona.

Trent je krenuo u poteru za „Zikom“…

Ugovor sa „Under Armour“ vredan 6,4 miliona funti

Trent ima potpisan četvorogodišni ugovor sa brendom sportske odeće „Under Armour“ vredan 6,4 miliona funti (7,8 miliona američkih dolara) što ga čini jednim od najplaćenijih engleskih fudbalera van terena.

Prema tom ugovoru bek Liverpula nosi kopačke ovog proizvođača kao i drugu obuću, odeću i opremu. Mladi fudbaler se pre dve godine pridružio bokseru Entoniju Džošui kao drugi zapaženi sportista iz Velike Britanije kojeg sponzoriše ovaj američki brend.

Od engleskih fudbalera samo golgeter Totenhema Hari Kejn ima vredniji sponzorski ugovor za kopačke.

Premijer Liga Liverpul Trent Aleksander-Arnold Endi Robertson
REUTERS/Laurence Griffiths

https://twitter.com/TrentAA/status/1276272121254117376

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare