Kostelić za SK: Ponoviću ovakvu avanturu

Blog ostalo 2. dec 202110:00 > 10:53
Ivica Kostelić
Ivica Kostelić

Posle skijaških staza, pokorio je i Atlantik. Legendarni hrvatski skijaš Ivica Kostelić posle 22 dana završio je transatlantsku trku Žak Vabr zajedno sa svojim partnerom Kalistom Antoanom, a njih dvojica su u konkurenciji 45 posada zauzeli 17. mesto.

Povezano

Kostelić je u intervjuu za Sport Klubu po završetku iscrpljujuće trke izneo svoje utiske o avanturi života, koja ne može da se poredi ni sa čim što je ranije doživeo.

Osećaj je odličan, jako dugačka regata, preko tri nedelje, mnogo promenljivih uslova i svake sekunde moraš da teraš brod do maksimuma. Mnogo emocija, nespavanja, a te emocije su recipročne tom nespavanju i trudu koji je uložen u tu regatu i rezultat”, rekao je Kostelić za Sport Klub, “Jako smo zadovoljni jer smo ostvarili svoj cilj. S druge strane u jednom trenutku smo bili među 10, a u jednom među tri. To je nešto što nismo očekivali, ali to znači da smo jedrili jako dobru regatu, iako imamo brod koji je inferiorniji od ovih novih i na tu činjenicu smo jako ponosni. Naš cilj je bio da završimo u prvom delu flote, možda u prvih 15, ali ne mogu ništa prebaciti”.

Trka je startovala u francuskom Avru, a posle 22 dana, 14 časova, 29 minuta i 50 sekundi, Kostrelić je stigao do cilja na Martiniku. Na pitanje šta mu je najteže palo u tom periodu, legendarni hrvatski sportista je odgovorio:

Najteže je prisiliti sam sebe da teraš brod na 100 odsto potencijala i to zahteva da celi svoj život na brodu podrediš tome da brod ide što brže. To nije lako, moraš da jedeš i spavaš. Meni lično je bio doživljaj da smo drugi dan kod Britanije jedrili po pličinama, bilo je jako stresno. To je mi, naravno, ostati u sećanju, kao i da smo na pola puta bili među prvih tri”.

Kostelić je otkrio da ga je nije navikao da ekstremne stvari, pa je zbog toga nije bio iznenađen onim sa čime se susreo tokom trke, ali straha nije bilo nijednog trenutka.

Nije me bio strah, bilo mi je neugodno kad smo morali da prolazimo kroz pličine, ali to je tako. Ja sam mornar sa Mediterana i mi nismo navikli da moramo da radimo takve ekstremne stvari”, istakao je Kostelić, koji je proslavio rođendan tokom trke, “Slavlje je bilo improvizovano. Stavkili smo čokoladu između dva parčeta dvopeka, uboli smo viljušku u to, stavili papir na nju i zapalili papir tako da glumi svećicu. Onda mi je Kalist otpevao ‘happy birthday’. Mogu reći da smo uživali u toj čokoladi jer je bila poslednja čokolada koju smo imali na brodu”.

A da li je ijednog trenutka tokom 22 dana bilo dosadno na brodu?

Bilo je monotono. Jednom kada pustite autopilot da vozi, on može nekoliko sati bez nekakvog manevra i akcije. Tu je, naravno, dosadno, ako nemate muziku, ako vam partner u tom trenutku spava… Od muzike sam slušao svašta. Tu sam plejlistu napravio pre odlaska na brod, manje od 100 pesama koje su se vrtile sve vreme. AC/DC, neke lagane, čak sam imao i Milu Hrnića ‘Dalmacijo, ljubav si vječna’, Madona, bilo je i klasične muzike”.

Ivica Kostelić
Ivica Kostelić

Njegova prva transatlantska trka je tek gotova, ali Kostelić nema dilemu da li bi takvu avanturu ponovio.

Ponovio bih, naravno. Mislim da s jedriličarske strane čovek neverovatno napreduje u ovakvim regatama. Drago mi je da sam ovo uradio i uradiću to ponovo”, naglašava Kostelić.

Za kraj, na pitanje šta je sledeće – skijanje ili jedrenje, Kostelić u razgovoru za Sport Klub otkriva:

Moram za nekoliko dana da budem u Val d’Izeru na Svetskom kupu zajedno sa reprezentacijom, a mi smo trenutno na Karibima. Za nekoliko dana smo već na minus temperaturama, ponovo u Francuskoj, tako da će to biti šok. Ali, dobro je to, život je lep. Dosta je da se naspavam nekoliko noći i onda sam ok”.

Komentari

Vaš komentar