Kovač za SK: Mogli smo više, imamo još mnogo toga da kažemo

Odbojka 21. sep 202112:30 > 16:59 5 komentara
CEV

Odbojkaši Srbije zauzeli su četvrto mesto na Evropskom prvenstvu. Rezultat kojim nisu zadovoljni ni igrači ni stručni štab. Šta je to nedostajalo ‘plavoj četi’ u borbi za medalje i šta treba očekivati u budućnosti za Sport Klub je govorio selektor Slobodan Kovač.

Srbija je prethodne dve godine nosila titulu šampiona starog kontinenta. Na prvenstvo je otputovala sa željom da, naravno, odbrani tron.

Treći put uzastopno, Orlovi su se našli u polufinalu šampionata Evrope. Rival je bila mlada selekcija Italije. U uzbudljivom meču, selekcija Slobodana Kovača doživela je poraz posle četiri seta. U borbi za medalju, samo dan kasnije, Poljska je slavila maksimalnim rezultatom. I Srbija je u konačnom poretku morala da se zadovolji četvrtom pozicijom.

SRBIJA NA EP

Ipak, to nije rezultat koji zadovoljava ambicije srpskog tima.

“Nismo zadovoljni. Mogli smo više, nismo ostvarili. Zašto? To je za analizu. Poslednje dve utakmice smo mogli i morali da odigramo mnogo bolje. Možda smo potcenili Italiju u polufinalu… Ako potceniš nekoga, a on krene da igra, onda je teško vratiti se. U svakom slučaju nešto novo se desilo. Ova mlada Italija je stvarno bila odlična i zasluženo je osvojila Evropsko prvenstvo. Mi imamo za čim da žalimo. Dali smo sve od sebe, nije bilo dovoljno da uzmemo medalju. Nažalost, jedna sjajna generacija nije donela odličje”, rekao je Kovač za Sport Klub po povratku u Beograd.

Teško je bilo svima u timu posle poraza od Italije u borbi za finale. Ni posle nekoliko dana, ta utakmica nije prežaljena.

“Početak utakmice je bio dobar, imali smo četiri poena razlike. Ono što sigurno nije bilo dobro je realizacija napada na jedan blok. Ta završnica nije bila kako treba. Oni su onda poleteli, a mi smo se zaustavili. U glavi su počele da se javljaju misli kako nećemo igrati finale, sve one boljke koje su za nas normalne kada nešto ne ide kako hoćemo”, sumirao je utiske selektor.

Turnir je trajao dugo. Između grupne i nokaut faze Srbija je imala četiri dana pauze, a onda između četvrtfinala i polufinala još tri.

“Teško Evropsko prvenstvo, čudan način igranja, mnogo pauza, pa na kraju zgusnut raspored. To je novo iskustvo, iako iza sebe imamo mnogo velikih takmičenja. Nije lako prilagoditi se. Sad ko je to uradio, raduje se. Ko nije, kao ja, pokušava da objasni”.

Na pitanje koliko je u takvim uslovima bilo teško pripremiti ekipu za mečeve, Kovač je odgovorio:

“Kada na velikim takmičenjima igrači imaju vremena da razmišljaju, onda dolazi do toga da se pogrešne ideje javljaju u glavi. Kada se igra u uobičajenom ritmu, onda im mi iz stručnog štaba ne dozvoljavamo mnogo toga. Sada nismo mogli da budemo stalno na sastancima da bismo držali tenziju. Slovenci su odlično iskoristili tu situaciju, Italijani još bolje, Poljacima je bronza bila poslednja slamka spasa, a hteli su mnogo više”.

Iako je tokom takmičenja bilo dugih pauza, polufinala i mečevi za medalje su se igrali dan za danom.

odbojkaške vesti

“Ovaj sistem takmičenja nije profitabilan, a nije ni dobar. Bilo je mnogo bolje da je pauza između četvrtfinala i polufinala bila kraća, a onda da je bilo pauze između polufinala i borbi za medalje, da bi se ti mečevi pripremili bolje. Razlika između Poljaka i nas je bilo tih 12, 13 ili 15 hiljada ljudi koliko ih je bilo na tribinama. I oni su bili na dnu zbog poraza u polufinalu, ta publika ih je podigla u teškom trenutku za obe ekipe”.

Otkrio je Kovač i šta je rekao svojim izabranicima posle poraza od Poljske u borbi za bronzu.

“Zahvalio sam se za trud koji su uložili do sada. Rekao sam da znam da možemo bolje, da sigurno niko nije zadovoljan ovim rezultatom. I da se nadam da ćemo da se vidimo još, jer imamo još mnogo toga da kažemo”.

Priliku da se domognu nekog odličja srpski odbojkaši imaće narednog leta u Ligi nacija i na Svetskom prvenstvu.

“Motiva će biti do neba. Šta je važno? To što će moji igrači igrati jake lige ove sezone. I to je najvažnija stvar. Sve što se dešavalo prethodne godine je ostavilo traga. Korona, veliki ugovori u zemljama gde prvenstvo nije jako, povrede, pa nedozvoljavanje legendi Peruđe da se vrati… Atanasijević je bio u formi, a trener ga nije pustio da igra. Klub je bio u problemu. Poznavajući njihovog trenera Hejnena, možda je to namerno uradio zbog reprezentacije… Ali biće dobro. Ovo su momci u najboljim godinama. Ako budu u dobroj formi, svima će biti teško sa nama”, zaključio je Kovač.

MLADI ITALIJANI NA TRONU, GDE SU MLADI SRBI?

Mlada italijanska selekcija iznenadila je sve na Evropskom prvenstvu i okitila se zlatom. Na pitanje da li bi veću šansu trebalo da dobiju i mladi srpski odbojkaši, Kovač je rekao:

“Mi smo ove godine držali na treninzima više od 50 igrača. Razmišljali smo o tome, pričali smo sa predsednikom Zoranom Gajićem da se igra Evropska liga, da se momci vide. Možda je  trebalo da igramo sa mlađima Ligu nacija, ali već dve godine nismo bili zajedno i morali smo momcima iz prvog tima da damo šansu. Praktično se i ne poznajemo. Imali smo 20 dana treninga pred Evropsko prvenstvo pre dve godine, pa je bila ova situacija sa koronom… Uostalom, naš problem je i slaba liga. Pogledajmo Italijane. Njihovi treći i četvrti primači su prvi u Raveni, Padovi… Njihov treći srednji bloker igra u Trentu. Njihov korektor Romano je bio drugoligaški igrač. Mi imamo potencijala, ali fale utakmice na visokom nivou, da ti igrači isplivaju i da normalno dođe do smene generacija”.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare