Legende Bundeslige: Bek koji je Bajernu dao četiri gola

Bundesliga 6. maj 202210:00 > 13:55 1 komentar
Dic Bernard Dietz Duisburg
Guliver image

Godinama je Bernard Dic bio kapiten popularnih Zebri iz Duizbuga, ali je posebno mesto u istoriji Bundeslige zaslužio kao najefikasniji defanzivni fudbaler elitne nemačke lige svih vremena. S druge stane, krunu karijeru doživeo je kada je kao kapiten SR Nemačke podigao pehar prvaka Evrope 1980. godine u Rimu.

Legende Bundeslige

Neobičan fudbalski put i sudbina čine ga jednom od najautentičnijih Legendi Bundeslige. Ono čime se sigurno ponosi je činjenica da malo fudbalera može da se pohvali da su bili toliko voljeni u jednom klubu kao on u Duizburgu.

Ali put do tih visina nije bilo nimalo lak. Imao je teško detinjstvo. Bio je najmlađi od devetoro dece Helene i Franca Dica, siromašnog radnika u rudarskoj industriji. Troje Bernardove braće i sestara izgubilo je život u Drugom svetskom ratu.

On je još kao dečak dobio nadimak „Enac“, zahvaljujući maloj devojčici, koja nije mogla da izgovori njegovo ime. Taj nadimak pratiće ga tokom čitave karijere. Danas se Zebra – zvanična maskota Duizburga, zove po njegovom nadimku.

Kada je završio osnovnu školu “Enac” je kao tinejdžer uporedo igrao fudbal i šegrtovao za kovača. Imao je 18 godina kada je doživeo tešku povredu na radu. Izgubio je srednji i domali prst na desnoj ruci, ali to nije uticalo na njegov fudbalski razvoj.

Ljubav prema tom sportu nasledio je najviše od ujaka, koji je igrao u amaterskom klubu Bokum-Hevelu i tamo registrovao i sestrića.

Dic Bernard Dietz MSV Duisburg
Guliver image

Prekretnica za Bernarda Dica bila je sezona 1969/70. Tada je sa 19 godina najpre pozvan u selekciju Vestfalije, a onda je sa amaterskom reprezentacijom Nemačke otputovao na turneju u istočnu Afriku. Tu je privukao pažnju bundesligaša Kelna i Duizburga. Jarčevi su mu predložili da ga prvo pošalju na pozajmicu, dok mu je Duizburg odmah ponudio profesionalni ugovor. Tako se u leto 1970. godine preselio na Vedau stadion.

Od levog krila do beka

Zanimljivo je da je stigao kao levo krilo, a proslavio se kao levi bek, mada je tokom karijere igrao i libera. Prve sezone u Bundesligi igrao je u napadu po levoj strani i debi protiv Verdera u Bremenu obeležio je pogotkom za pobedu od 2:0.

Ofanzivne karakteristike pomoći će mu da i kasnije kad je zaigrao kao levi bek nastavi da često ugrožava protivnički gol. Neretko i trese mreže.

Duizburg Bajern Dic Bernard Dietz (Duisburg, re.) gegen Kurt Niedermayer (Bayern)
imago/Kicker/Liedel via Guliver image (Dic i Nidermajer iz Bajerna)

Tokom 12 sezona u dresu Duizburga postigao je 69 bundesligaških golova. Posebno je se pamti 5. novembar 1977, tada je Duizburg kao domaćin pobedio moćni Bajern sa 6:3, a Dic postigao čak – četiri gola! Nestvarno! Nemačka štampa se utrkivala u hvalospevima levom beku, a u Kikersu je osvanuo ogroman naslov i igra reči: DIETZburg – Bayern München 6:3!

Za Bajern je tada branio legendarni Sep Majer, a igrali su Gerd Miler (postigao dva gola), Karl Hajnc Rumenige i proslavljeni jugoslovenski reprezentativac Brane Oblak.

Duizburg Bajern Dic Brane Branko Oblak (re., Bayern) und Bernard Dietz (Duisburg)
imago/Werner Otto via Guliver image (Bernard Dic i Brane Oblak)

Duizburg je tih godina bio fatalan za Bavarce, koji su redovno gubili utakmice na stadionu Vedau. Dic je u jednom intervjuu šaljivo prokomentarisao:

„Kad bismo svakog vikenda igrali protiv Bajerna u Duizburgu sigurno bismo jedne godine bili prvaci Nemačke.“

Umalo finale Kupa UEFA sa Zvezdom

Najuspešnija sezona bila je 1977/78, Duizburg je završio kao šesti i obezbedio istorijski plasman u Kup UEFA gde će godinu kasnije stići čak do polufinala. Tada je izgubio od Borusije Menhegladbah, koja je osvojila pehar pobedivši u finalu Crvenu zvezdu.

Na žalost navijača Duizburga, klub se mnogo češće borio za opstanak, a Bernard Dic kao njihov reprezentativac često je bio želja drugih timova. Kada se 1979. godine saznalo da je razgovarao sa trenerom Ajntrahta Ditrihom Vajzom i dogovorio prelazak u Frankfurt, Dica je na parkingu stadiona sreo bračni par sa detetom i plačući ga molio da ne napušta Duizburg.

I nije napustio. Pričao je kasnije da ga je taj susret naterao da promeni mišljenje i ostane.

Franc Bekenbauer i Bernard Dic BeDietz re Duisburg gegen Franz Beckenbauer Bayern
Guliver image (Franc Bekenbauer i Bernard Dic)

Ipak, tri godine kasnije Zebre su ispale u Cvajtu, a Dic kao prekaljeni reprezentativac Nemačke prihvatio ponudu da se preseli u redove Šalkea. Imao je tada već 34 godine. U klubu iz Gelzenkirhena je igrao još četiri sezone i zvanično okačio kopačke o klin na kraju 87/88.

Kapiten prvaka Evrope

Karijeru je završio sa ukupno 495 utakmica i čak 76 bundesligaških golova što je rekord među odbrambenim igračima.

Ponosan je i na igre u nacionalnom dresu. Sedam godina bio je član reprezentacije SR Nemačke. Odigrao je 53 utakmica i bio učesnik dva evropska i jednog svetskog prvenstva.

Guliver image (EURO 1976, Dic, golman Majer i Fogts nisu uspeli da zaustave Džajića) Dragan Dzajic (Jug.) jubelt nach seinem Treffer zum 2:0. Hinten: Bernard Dietz (l.) und Berti Vogts. HM Europameisterschaft 1976 Halbfinale Jugoslawien Deutschland 2 4 n V am 17 6 in Belgrad Drag
Guliver image (EURO 1976. Dic, golman Majer i Fogts nisu uspeli da zaustave Džajića)

Igrao je u onom čuvenom meču u Beogradu na EP 1976. kad je reprezentacija Jugoslavije vodila protiv Nemaca sa 2:0 golovima Džajića i Popivode, a na kraju izgubila posle produžetaka sa 2:4 uz het-trik Ditera Milera.

Krunu karijere svakako predstavlja EURO 1980. u Italiji. Tada su Nemci u rimskom finalu pobedili Belgijance sa 2:1, a Bernard Dic je kao kapiten podigao pehar prvaka Evrope.

Kapitän Bernard Dietz stemmt stolz den Pokal - Deutschland ist Europameister 1980!, dahinter UEFA-Präsident Artemio Fra UEFA-Präsident Artemio Franchi
Guliver image (Bernard Dic i predsednik UEFA Artemio Franki)
Bernard Dietz li., BRD und Julien Cools Europameisterschaft Finale, BR Deutschland - Belgien in Rom: Bernard Dietz (li., BRD) und Julien Cools (Belgien) begrüß
Guliver image (EURO 1980. kapiteni Dic u Kuls)
 (Bernard Dic i Džoni Rep) Bernard Dietz BR Deutschland li gegen Johnny Rep Niederlande
Guliver image (Bernard Dic i Džoni Rep)
Dic Shooting Bernard Dietz Fussball 1 Bundesliga 13 05 2011 Bernard Ennatz Dietz privat au
Guliver image

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare