Legende Bundeslige: Gerd Miler golgeter iz fabrike nameštaja

Fudbal - video 22. okt 202110:00 > 10:06 0 komentara
Gerd MUELLER, Muller, Germany, football player, FC Bayern Munich Miler
SVEN SIMON/picture-alliance/dpa/AP Images

Mnogo je velikih golgetera i strelaca fudbal iznedrio kroz istoriju, ali nijedan ne može da se poredi sa Gerdom Milerom. Najbolje je od svih radio ono što je u fudbalu najvažnije – davati golove.

Legende Bundeslige

Bundesliga je imala tu privilegiju da je u njoj igrao ovaj „Bomber der nacion“ – „Bombarder nacije“ – kako su u Nemačkoj prozvali Gerda Milera.

Navijači, pogotovo Bajerna i reprezentacije Nemačke, uživali su u njegovim egzekucijama, dok su golmani nemoćno vadili lopte iz mreža.

Čak 15 godina je predvodio napad Bavaraca i oborio sve moguće golgeterske rekorde u nemačkom klupskom fudbalu. Decenijama je držao rekorde i u timu Zapadne Nemačke, sa kojom je postao evropski i svetski prvak.

Tokom nezaboravne karijere bio je najbolji strelac na čak 18 različitih takmičenja u klupskom i reprezentativnom fudbalu. Uključujući čak sedam titula golgetera Bundeslige.

Izgledom i stasom nije odavao utisak fudbalskog ubice. Nizak i nabijen više je ličio na rvača ili dizača tegova. Međutim, ta svojevrsna fasada bila je velika zamka za golmane. Poput kameleona bi se pretvarao u lukavog napadača i kažnjavao i najmanji propust u odbrani protivnika.

Football legend Gerd MUELLER Miler Bajern Bayern
SVEN SIMON/picture-alliance/dpa/AP Images

Rođen je u bavarsko-švapskom gradu Nerdlingenu kao peto i najmlađe dete Johana i Kristine Miler, rođene Jung. Kažu da je bio stidljiv i povučen i dugo su ga nagovarali da pristupi lokalnom fudbalskom klubu. A onda, kad je krenuo, niko više nije mogao da ga zaustavi. Kad je u omladinskoj ligi u sezoni 1962/63 postigao nestvarnih 180 golova, svima je bilo jasno da se rađa veliki golgeter.

Bajern bio brži od Minhena 1860

Legenda kaže da je prešao u Bajern samo zato što je predstavnik ovog kluba došao sat vremena pre kolege iz Minhena 1860, koji je u to vreme bio popularniji klub u Nemačkoj. Danas smešno zvuči da je Gerd Miler za četvorogodšnji ugovor u Bajernu dobio 4.400 nemačkih maraka i posao honorarnog radnika u jednoj prodavnici nameštaja u Minhenu.

Sepp MAIER will be 60 years old on February 28th, 2004! Sepp MAIER, Germany, soccer, goalwart, FC Bayern Munich, with Franz BECKENBAUER (back), and Gerd MUELLER (front) Sep Majer Gerd Miler Franc Bekenbauer
Guliverimage, SVEN SIMON/picture-alliance/dpa/AP Images (Gerd Miler, Sep Majer i Franc Bekenbauer)

Naravno, ubrzo mu taj posao više nije trebao. Ekspresno je postao jedan od glavnih šrafova u fudbalskom usponu Bajerna, zajedno sa Francom Bekenbauerom i golmanom Sepom Majerom.

Najveće zasluge za njihov fudbalski procvat pripisuju se legendarnom jugoslovenskom fudbaleru i treneru Zlatku Čiku Čajkovskom. Preuzeo je Bavarce dok su bili drugoligaši i lansirao ih među najbolje nemačke i evropske klubove.

Gerd Müller (re.), deutscher Spieler des Jahres 1967, daneben Trainer Zlatko Tschik Cajkovski (beide Bayern) Gerd Miler Čik
Guliverimage (Zlatko Čajkovski i Gerd Miler)

Gerd Miler je golovima dao ogroman doprinos. Bajern je sa njim u timu četiri puta bio šampion Bundeslige, isto toliko puta je osvojio Kup Nemačke, tri godine uzastopno – od 1974. do 1976. – bio je prvak Evrope i jednom klupski prvak sveta.

Miler je u Bajernovom dresu od 1965. do 1979. godine odigrao tačno 607 zvaničnih utakmica i postigao čak 566 golova. Od toga na 427 budesligaških mečeva bio je strelac 365 puta što je apsolutni rekord koji teško da će iko ikad oboriti u nemačkom fudbalu.

Apsolutni rekord Bundeslige

Procentualno je bio još efikasniji u dresu Zapadne Nemačke. Za reprezentaciju je odigrao 62 utakmice i postigao 68 golova što je 1,1 gol po utakmici, prosek koji u nacionalnom dresu neke zemlje nije ostvario nijedan drugi fudbaler na planeti, računajući reprezentativce sa 40 i više nastupa.

kajzer franc bekenbauer Gerd Muller left and Franz Beckenbauer Gerd Miler
firo sportphoto: ALDO LIVERANI (Gerd Miler i Kajzer Franc Bekenbauer)

Zato će uvek, kad god se spomene ime Gerda Milera, prva asocijacija biti golovi. A golovi su ono najvažnije u fudbalu.

Po završetku igračke karijere imao je problema sa alkoholom. Tada su mu pomogli nekadašnji saigrači i Bajern. Ubedili su ga da prođe rehabilitaciju, a klub ga je zaposlio kao trenera drugog tima.

Alchajmerova bolest

Oktobra 2015. objavljeno je da pati od Alchajmerove bolesti. Preminuo je avgusta 2021. godine. Tim povodom nemački muzej u Dortmundu objavio je izložbu u kojoj je između ostalih eksponata izložio originalne kopačke i dres u kojima je Gerd Miler postigao golove u finalima Evropskog šampionata 1972. i Svetskog prvenstva 1974. godine.

Standing from left: Dr. Spannbauer, Uli Hoeneß, Jupp Kapellmann, Franz Roth, Georg Schwarzenbeck, Bernd Dürnberger, Gerd Müller, Rainer Zobel, Viggo Jensen, Franz Beckenbauer, Trainer Udo Lattek; Sitting down from left:: Herbert Zimmermann, Paul Breitner, Johnny Hansen, Robl, Sepp Maier, Erwin Hadewicz, Conny Torstensson, Richard Müller. Bekenbauer, Gerd Miler, Sep Majer, Uli Henes, Paul Brajtner
picture-alliance/dpa/AP Images
Bayern München: Torjäger Gerd Müller (l) und Libero Franz Beckenbauer Miler Franc Bekenbauer Bajern Bayern
Istvan Bajzat/picture-alliance/dpa/AP Images
Christof Koepsel, Bongarts
Gerd Muller Miler Franz Beckenbauer. Bekenabauer
guliverimage
Fussball International Europapokal der Pokalsieger 1966/1967 Mannschaftbild Sieger FC Bayern München mit Pokal 05.06.1967 Trainer Zlatko Tschik Cajkowski, Werner Olk, Torwart Sepp Meier, Franz Beckenbauer, Franz Roth, Peter Kupferschmidt, Hans Nowak (hinten v.li) Rudi Nafziger, Rainer Ohlhauser, Gerd Müller, Dieter Koulmann und Dieter Brenninger (vorn v.li.)
Guliverimage/imago/WEREK
Bajern Branko Zebec Bayern
Guliverimage, Teamfoto
Gerd Müller (BR Deutschland) gegen Jean Pierre Adams (Frankreich) Gerd Miler Žan-Pjer Adams
Guliverimage
Finale Euro 1972 Gerd Muller Miler Evgenij Rudakov
AP Photo
Micha Will / Stringer

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!