Legende Bundeslige: Helcenbajn ispisao istoriju Ajntrahta

Bernd Hölzenbein (re., Frankfurt) gegen Bernard Dietz (Duisburg); Bernhard, Berbard Dic Duizburg Bernd Helcenbajn Ajntraht Frankfurt
imago/Werner Otto/via Guliver

Ako se nekad budete vozili motroom u Frankfurtu, u podzemnoj stanici "Vili Brant" na jednom od 12 Stubova Ajntrahta videćete lik Bernda Helcenbajna, legendarnog nemačkog fudbalera i jednog od najboljih igrača u istoriji Ajntrahta.

Legende Bundeslige

Za sva fudbalska dostignuća u dresu frankfurtskih Orlova premijer pokrajine Hese Folker Bufije odlikovao ga je Ordenom zasluga, a povodom osvajanja titule prvaka sveta 1974. godine dobio je svojevremeno Srebrni lovorov list.

Bio je član slavne generacije nemačkih fudbalera, koji su u finalu u Minhenu 1974. posle velike borbe pobedili večite rivale Holanđane sa 2:1. Upravo je Helcenbajn imao veliku ulogu u finalu pošto je izborio jedanesterac iz kog je Paul Brajtner izjednačio rezultat, da bi Gerd Miler kasnije doneo pobedu Zapadnoj Nemačkoj.

O tom penalu se i dan danas polemiše u ove dve zemlje. Holanđani su ga nazvali „Lastavicom“, snimani su i filmovi o njemu, a Helcenbajn je morao da demantuje pojedine medije koji su objavili njegovu navodnu izjavu da je svesno odglumio i iznudio najstrožu kaznu.

Bernd Helcenbajn West Germany’s Bernard Hölzenbein is brought down by Holland’s Wim Jansen in the penalty area during the Soccer World Cup Final in Munich, Germany on July 7, 1974. English Referee Jack Taylor, unseen, awarded a penalty kick which was converted by the Germans.
AP Photo/Stf/Fra via Guliver (Čuvena „Lastavica“ Bernda Helcenbajna)

Ukupno je za reprezentaciju tadašnje Zapadne Nemačke odigrao 40 utakmica i postigao pet golova. Pored osvajanja Svetskog prvenstva 1974, dve godine kasnije učestvovao je i na Evropskom šampionatu u Beogradu i Zagrebu. U polufinalu protiv Jugoslavije asistirao je Diteru Mileru za veliki preokret i treći gol Nemaca.

U finalu protiv Čehoslovačke postigao je izjednačujući gol u 90. minutu, ali su Panceri na kraju izgubili nakon izvođenja jedanesteraca.

Rekorder Ajntrahta

Ipak, ono po čemu da najviše pamte u Nemačkoj upravo su igre u timu Ajntrahta. Punih 14 godina nosio je crveno-crni dres i na 420 bundesligaških utakmica postigao je 160 golova. To je klupski rekord koji je postavio još 1981. godine i teško da će ga neko u skorijoj budućnosti dostići.

Eintracht Frankfurt: Bernd Hölzenbein Bernd Helcenbajn Ajntraht Frankfurt
Guliver image

Ajntraht je samo jednom bio prvak Nemačke i to davne 1959. godine dok još nije osnovana Bundesliga. Nikad nije bio bolje plasiran od trećeg mesta, ali je u Helcenbajnovo vreme često znao da pomrsi konce glavnim favoritama tada – minhenskom Bajernu, Borusiji iz Menhengladbaha i Kelnu.

Helcenbajn je najčešće igrao na poziciji krilnog igrača i nije bilo kluba kome nije zatresao mrežu. Od 14 bundesligaških sezona, samo je u prvoj postigao manje od deset golova. Iako nije bio klasičan špic igrač, nekoliko puta se dogodilo da zabeleži het-trik. Najefikasniji je bio u sezoni 1974/75 kad je ukupno postigao 18 golova.

Bernd Helcenbajn Ajntraht Frankfurt Bernd Hölzenbein (oben) auf den Schultern seiner Teamkollegen mit dem DFB-Pokal, v.li.: Bernd Nickel, Willi Neuberger, Bruno Pezzey, Jürgen Sziedat und Karl-Heinz Körbel (alle Frankfurt);
imago/Thomas Zimmermann via Guliver (Bernd Helcenbajn sa peharom Kupa Nemačke)

Ajntraht je pet puta osvajao Kup Nemačke, a Helcenbajn je sa svojom generacijom tri puta dizao pobednički pehar – dve godne zaredom 1974. i ’75 i 1981. protiv Kajzerslauterna kad je upravo Bernd Helcenbajn nosio kapitensku traku.

Gol u finalu Kupa UEFA

Najveći uspeh svakako je ostvaren 1980. godine kad su fudbaleri Ajntrahta u Frankfurt doneli pehar Kupa UEFA. Bilo je to vreme apsolutne domanacije nemačkih klubova. U polufinalu ovog takmičenja igrala su četiri bundesligaša, a Ajntraht na putu do trofeja bio uspešniji najpre od Bajerna, a zatim u finalu i od Borusije iz Menhengladbaha.

Bernd Helcenbajn Ajntraht Frankfurt Bernd Hölzenbein (Frankfurt) präsentiert den UEFA-Pokal, re. Torwart Jürgen Pahl
Guliver image (Bernd Helcenbajn sa peharom Kupa UEFA)

Helcenbajn je bio strelac jednog gola u prvom finalnom meču na Bekelberg stadionu kad je Borusija pobedila sa 3:2, ali je Ajntraht u revanšu slavio sa 1:0 i osvojio trofej Kupa UEFA.

I po završetku igračkog staža ostao je veran Ajntrahtu iako je na zalasku karijere igrao nekoliko godina u Americi.

Uspešna saradnja sa Stepanovićem

Pošto je okačio kopačke o klin bio jer na raznim funkcijama u klubu iz Frankfurta – od savetnika, preko skauta, do sportskog direktora i potpredsednika Ajntrahta.

Eintracht Frankfurt, v.li.: Bernd Nickel, Dragoslav Stepanovic, Bernd Hölzenbein, Rüdiger Wenzel (alle Frankfurt) Bernd Helcenbajn Ajntraht Frankfurt Dragoslav Stepanović
Guliver Image (Bernd Nickel, Dragoslav Stepanović, Bernd Hoelzenbein, Rüdiger Wenzel)

U jednom periodu igračke karijere klupski drug u Ajntrahtu bio mu je nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i fudbaler OFK beograda i Crvene zvezde Dragoslav Stepanović.

Uspešnu saradnju nastavili su i kasnije kad je Stepi postao trener Ajntrahta. Tada je Bernd Helcenbajn imao ulogu menadžera kluba.

Bernd Helcenbajn Ajntraht Frankfurt V.l.: Coach Dragoslav Stepanovic, Manager Bernd Hölzenbein und Vereinspräsident Dieter Lindner auf der Bank
Guliver Image (Klupa Ajntrahta: trener Dragoslav Stepanović, sportski menadžer Bernd Helcenbajn i predsednik Diter Lindner)
Dražen Mužinić, Berti Fogts (Berti Vogts), Jovan Aćimović i Bernd Helcenbajn
Guliver Image (SP 1974: Dražen Mužinić, Berti Fogts, Jovan Aćimović i Bernd Helcenbajn)

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!