Legende Bundeslige: Najgori među velikim nemačkim trenerima

Bundesliga 13. nov 202210:00 1 komentar
Erih Ribek Trainer Erich Ribbeck Bayer gestikulierend
Guliver image

Malo je trenera u istoriji Bundeslige trajalo toliko dugo i treniralo toliko velikih klubova, ukljujući i nacionalni tim Nemačke, a da nije uspeo da osvoji više trofeja i priznanja kao što je to slučaj sa Erihom Ribekom. Za utehu, njegovi nastupi i uvek uglađeni maniri doneli su mu nadimke poput "Džentlemen" i "Gospodin Erih".

Legende Bundeslige

Igračku karijeru počeo je kao golman, a nastavio kao defanzivni igrač. Bio je član Vupertala i Viktorije iz Kelna do 1965. godine kad je ušao u trenerske vode.

Počeo je u Borusiji Menhegladbah gde je dve godine pekao zanat učeći od legendarnog trenera Henesa Vajsvajlera. Pre podne bi držao časove fizičkog u Lajbnic gimnaziji u Rejšajdu, a popodne brinuo o amaterskom timu Borusije.

Prvi samostalan posao dobio je sa 30 godina u Rot-Vajs Esenu, koji je u to vreme ispao iz Bundeslige. Doveo je klub do drugog mesta u Regionalnoj ligi Zapad, ali nije uspeo da ga vrati u elitni rang izgubivši trku sa berlinskom Hertom.

Naredne sezone preuzeo je Ajntraht iz Frankfurta i ukupno pet godina sedeo na klupi velikana iz Hesena što je klupski rekord, koji drži zajedno sa Fridrihom Funkelom. Vodio je ovaj klub na čak 195 zvaničnih utakmica, ali izostali su zapaženiji rezultati osim jednog plasmana u Kup UEFA iako je u ekipi imao standardne nemačke reprezentativce Jirgena Grabovskog i Bernda Helcenbajna.

(Kajzerslautern: Erih Ribek, Beni Vendt, Ginter Menges i Rajner Geje) v left team manager Erich Ribbeck Benny Wendt Günter Menges Reiner Geye all 1 FC Kaiserslautern v li Trainer Erich Ribbeck Benny Wendt Günter Menges Reiner Geye alle 1 FC Kaiserslautern
Guliver image (Kajzerslautern: Erih Ribek, Beni Vendt, Ginter Menges i Rajner Geje)

Iz Frankfurta se seli u Kajzerslautern gde takođe ostaje punih pet godina. Kao izuzetan podvig pamti se 20. oktobar 1973. i istorijska pobeda nad Bajernom od 7:4, iako su gosti iz Minhena poveli u 57. minutu sa 4:1. Ipak, i u ovom klubu su izostali trofeji. Najbliži peharu bio je u junu 1976, igrao je finale Kupa Nemačke, ali je tu utakmicu dobio Hamburger SV sa 2:0.

Potom je šest godina, od 1978. do 1984, bio pomoćnik selektora Jupa Dervala. Trenirao je kasnije po jednu sezonu Borusiju Dortmund i minhenski Bajern. Sa Bavarcima je 1993. bio vicešampion Bundeslige, ali ponovo su izostali trofeji.

Erih Ribek Trainer Erich Ribbeck (FC Bayern München) Trainer Erich Ribbeck FC Bayern München
Guliver image (Erih Ribek kao trener Bajerna)

Jedini pehar u njegovoj karijeri bio je trofej Kupa UEFA 1988. Osvojio ga je kao trener Bajera iz Leverkuzena. I to u jednom od najvećih preokreta u istoriji evropskih finala. Farmacauti su u prvoj finalnoj utakmici poraženi od Espanjola sa 3:0, ali su u revanšu na „Urlih Haberland“ stadionu, današnjoj BajAreni, uspeli da uzvrate istom merom iako je do 57. minuta rezultat glasio 0:0. Usledili su produžeci, zatim i penali, posle kojih je Erih Ribek doneo klubu iz Leverkuzena prvi trofej u istoriji.

Kruna Ribekove karijere trebalo je da bude uloga selektora Nemačke. Tu čast dobio je deset godina kasnije kad se već povukao u penziju i počeo život na Kanarskim ostrvima. Sa 61 godinom postao je najstariji imenovani selektor Pancera. Nasledio je Bertija Fogtsa, ali na njegovu žalost Nemačka će naredne dve godina zabeležili najgore rezultate u istoriji.

(Erih Ribek i Lotar Mateus) TRAINING National team Erich RIBBECK talking Lothar MATTHAEUS ARCHIVFOTO: Seinen 85. Geburtstag feiert Erich RIBBECK am 13. Juni 2022, SN31059952SP.JPG FUSSBALL-TRAINING Nationalmann
Guliver image (Erih Ribek i Lotar Mateus)

Podneo je ostavku 21. juna 2000. nakon niza razočaravajućih rezultata na Evropskom šampionatu kad je osvojen samo bod i poslednje mesto u grupnoj fazi sa Portugalom, Rumunijom i Engleskom.
Ispostavilo se da su ga bojkotovali glavni igrači, Oliver Kan, Birhof, Šol i Novotni, koji su tražili da se odrekne vremešnog kapitena Lotara Mateusa, što Ribek nije želeo omogućivši mu da odigra jubilarnu 150. utakmicu za reprezentaciju.

Ribekov dvogodišnji mandat sa skorom od 10 pobeda, šest remija i čak osam poraza označen je kao najgori period u modernoj istoriji nemačke reprezentacije.

Ribek je neslavno završio karijeru i povukao se na Tenerife, ali će ostati upamćen kao “Gospodin Erih” i “Džentlmen”, trener koji se uvek trudio da bude fer prema svima, što na žalost nije uvek i recept za uspeh.

(selektori Engleske i Nemačke: Kevin Kigen i Erih Ribek) National coach Kevin Keegan England and German coach Erich Ribbeck BR Germany Nationaltrainer Kevin Keegan England und Bundestrainer Erich Ribbeck BR Deutschland
Guliver image (selektori Engleske i Nemačke: Kevin Kigen i Erih Ribek)
(Erih Ribek) Shooting Erich Ribbeck Football 1 Bundesliga 28 08 2012 Erich Ribbeck Private on his first Football pitch the Wuppertal SV on the Sports field Freudenberg Single Halbe Figure Shooting Football history Shooting Erich Ribbeck Fussball 1 Bundesliga 28 08 2012 Erich Ribbeck privat auf seine
Guliver image (Erih Ribek)

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare