Legende Bundeslige: Najveći među najvećima – Kajzer Franc

Blog 1. okt. 202110:004 komentara
Podeli:
Franz Beckenbauer Franc Bekenbauer Dragan Džajić
Guliverimage/imago/WEREK

Nemačka je kao višestruki prvak Evrope i sveta imala brojne velike fudbalere kroz istoriju, ali nijednog trenutka se ne postavlja pitanje ko je najveći među njima – tu titulu zasluženo nosi Franc Bekenbauer ili jednostavno - Kajzer Franc.

Legende Bundeslige

Nekoliko je verzija kako je Bekenbauer dobio nadimak „Kajzer“ što na nemačkom znači – Car.

Jedna anegdota kaže da je dobio po austrijskom caru Francu, druga kao pandam golgeteru nacije Gerdu Mileru, a sam Bekenbauer kaže da je nadimak Car dobio jer je Bundesliga, kad se on pojavio na sceni, tada već imala svog kralja – „Keniga Radija“ – jugoslovenskog golmana Pericu Radenkovića.

U svakom slučaju, popularnost koju je Bekenbauer stekao krajem šezdesetih godina i održao do dan danas odavno prevazilazi okvire Nemačke i Evrope. Iako je igrao u odbrani gde nije često davao golove, stekao je status jedne od najvećih fudbalskih zvezda svih vremena. Uz rame Brazilcu Peleu, Argentincu Maradoni i Holanđaninu Krojfu.

Njegovo ime predstavlja pojam fudbaleske elegancije i inteligencije, vođu na terenu i nezaboravnog libera. Uloge koju je upravo Bekenbauer proslavio na fudbalskom terenu.

Čajkovski fudbalski otac

Rođen je 11. septembra 1945. godine kao mlađi sin poštanskog službenika Franca seniora i njegove supruge Antonije. Dres Bajerna obukao je sa 18 godina iako je pre toga bio veliki navijač gradskog rivala Minhena 1860. Kasnije je kao razlog zašto nije obukao dres voljenog kluba naveo sukob sa jednim igračem Zeksciga u mlađim kategorijama.

Trainer Zlatko Tschik Cajkovski (re.) stoppt die Zeit von Franz Beckenbauer (beide Bayern); Bekenbauer Bajern
Guliverimage/imago/WEREK (Mladi Franc Bekenbauer i Zlatko Čik Čajkovski)

Bajern je u početku bio u senci gradskog rivala, ali je upravo generacija koju je predvodio Bekenbauer, zajedno sa golmanom Sepom Majerom i golgeterom Gerdom Milerom, a pod vođstvom jugoslovenskog trenera Zlatka Čika Čajkovskog, utabala put slave koji će od Bajerna stvoriti ne samo najbolji bavarski i nemački klub, već i jedan od najvećih u Evropi i svetu.

Bekenbauer je kao kapiten Bajerna četiri puta bio šampion Bundeslige, isto toliko puta je osvojio Kup Nemačke i tri puta uzastopno bio šampion Evrope, uz jedan osvojen Kup kupova i titulu klupskog prvaka sveta.

Šampion Bundeslige i sa Hamburgerom

Čak 12 godina uzastopno biran je u Idealni tim Bundeslige i u četiri navrata proglašavan za Fudbalera godine u Nemačkoj. Dva puta je, 1972. i 1976. godine, izabran za najboljeg fudbalera Evrope.

Fric Valter, Franc Bekenbauer i Uve Zeler Franz Beckenbauer (centre) during his farewell game with Fritz Walter (l) and Uwe Seeler (r) on 01
Sven Simon/picture-alliance/dpa/AP Images (Fric Valter, Franc Bekenbauer i Uve Zeler)

Titulu prvaka Nemačke je kasnije osvajao i sa Hamburgerom, a igračku karijeru je završio u njujoškom Kosmosu sa kojim je tri puta bio šampion Severnoameričke profesionalne lige.

Svetski prvak kao igrač i selektor

Podjednako uspešan bio je i sa reprezentacijom Zapadne Nemačke. Igrao je na tri uzastopna Svetska prvenstva i nakon izgubljenog finala 1966. u Engleskoj i trećeg mesta četiri godine kasnije u Meksiku, konačno je 1974. u Minhenu kao kapiten podigao pehar prvaka sveta. Dve godine ranije u Briselu je takođe kao kapiten bio i šampion Evrope, a onda 1976. godine u Beogradu igrao u finalu Starog kontinenta.

Jedan je od retkih, uz Brazilca Zagala i Francuza Dešana, koji je titulu prvaka sveta kasnije osvojio i kao selektor. Bilo je to 1990. godine u Italiji u finalu protiv Argentine pošto je četiri godine ranije u Meksiku izgubio u borbi za titulu od Maradone i Gaučosa.

Bajern Bayern Franz Beckenbauer Franc Bekenbauer
Guliverimage

Bajern je bio i do danas ostao njegov klub iako je kao funkcioner imao i druge važne uloge u nemačkom i svetskom fudbalu. Godinama je kasnije bio predsednik Bavaraca i zauvek ostao fudbalska ikona u Minhenu i Nemačkoj.

Bekenabuer je u više navrata izjavio da veruje u inkarnaciju i da je u nekom prethodnom životu možda bio biljka ili nešto slično. Ono što je sigurno je da, ako bi se ponovo rodio, poželeo bi da opet bude fudbalski CAR.

TSV 1860 München - FC Bayern München 0:2 - Spielführer Franz Beckenbauer (Bayern, li.) begrüßt seinen Amtskollegen Petar Radenkovic (1860), Bekenbauer Perica
Guliverimage (Kajzer i Kenig: Franc Bekenbauer i Perica Radenković)
Franz Beckenbauer Franc WM 1974 Jugoslawien gegen BR Deutschland Franz Beckenbauer gegen Branko Oblak Bekenbauer
Guliverimage (Brane Oblak i Franc Bekenbauer)
Danilo Popivoda Franz Beckenbauer Franc Bekenbauer
imago/Sven Simon (Danilo Popivoda i Franc Bekenbauer)
Franz Beckenbauer Franc Bekenbauer Jovan Kule Acimovic
Guliverimage/imago/Kicker/Eissner, Liedel (Franc Bekenbauer i Jovan Kule Aćimović)
Franz Beckenbauer Franc Bekenbauer Bajern Bayern
Guliverimage (Franc Bekenbauer)
Komentari

Vaš komentar