Legende Bundeslige: Necer, plavokosi zavodnik i buntovnik

Blog 27. avg 202110:001 komentar
Guenter Netzer Günter Ginter Necer
guliverimage/AP Photo

Ginter Necer ostao je upmaćen kao pravi fudbalski umetnik i idol nemačkih navijača šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Član je čuvene generacije Borusije iz Menhengladbaha, koja se pod vođstvom legendarnog trenera Henesa Vajsvajlera borila protiv moćnog minhenskog Bajerna čineći tada jedno od najvećih fudbalskih rivalstva na svetu.

Legende Bundeslige

Ginter Necer je bio mozak ekipe iz Menhengladbaha i jedan od najboljih veznih fudbalera svih vremena. Borusija je sa njim u ekipi dva puta osvojila Bundesligu, 1970. I 1971. godine postavši tako prvi klub u istoriji ovog takmičenja koji je uspeo da odbrani titulu osvojenu godinu ranije.

Necer je bio izuzetno vešt sa loptom. Filigrantski je proigravao saigrače, poznat po dugim i preciznim dodavanjima. Neretko je znao i sam da zatrese mrežu protivnika. U Bundesligi je u dresu Borusije ukupno odigrao 230 utakmica i postigao 82 gola.

Nemački klupski fudbal napustio je 1973. godine kad odlazi u Španiju u slavni Real Madrid. Prethodno je u Mehengladbah doneo i DFB Kup Nemačke. Borusija je u borbi za trofej pobedila Keln sa 2:1 tek posle produžetaka.

Ginter Necer je tu utakmicu počeo kao rezerva jer je saopštio treneru Vajsvajleru da posle tog finala odlazi u Španiju. Danas se kao mit prepričava da je posle nerešenog ishoda 1:1 uoči produžetaka jednostavno ustao sa klupe, skinuo trenerku i rekao treneru: „Ja sad ulazim“. Četiri minuta kasnije iz drugog kontakta sa loptom postigao je gol, koji je Borusiji Menhengladbah doneo veliki pehar Kupa Nemačke.

GÜNTER NETZER Ginter Necer
Guliverimage/Peter Hüls Image

Ekstravagantni plejboj

Necer je osim po izuzetnoj igri, ostao upamćen i po markantnom izgledu i ekstravagantnom ponašanju. Bio je sin baštovana i odavao izgled fudbalskog boema. Voleo je brze automobile i atraktivne žene. Duge plave kose, nalik plejboju i buntovničkog ponašanja, u Nemačkoj je stekao popularnost kakvu su tih godina imale samo muzičke pop zvezde. Obožavali su ga i navijači i mediji, bio je pravi magnet.

Ipak, ono najvažnije je da je bio vrhunski fudbaler. Prvi je u istoriji Bundeslige dva puta zaredom proglašavan za Igrača godine u Nemačkoj, 1972. i 1973. godine.

Günter Netzer Ginter Necer
dpa/picture-alliance/dpa/AP Images

Fudbalski „Karajan“

Na fudbalskom terenu je bio pravi autoritet. Zbog načina na koji je organizovao ekipu poput nekog orkestra, mediji su mu nadenuli nadimak „Karajan“, po čuvenom austrijskom dirigentu Herbertu fonu Karajanu.

Njegov prelazak u Real predstavljao je te 1973. godine odgovor Madriđana na odluku Barselone da za velike novce angažuje legendarnog Holanđanina Johana Krojfa.

Posedovao je urođene osobine lidera i predstavljao veliko ime i u dresu reprezentacije Nemačke, iako je odigrao manje od 50 utakmica za Elf.  Bio je jedan od najboljih igrača Evropskog šampionata 1972. u Belgiji kad je Zapadna Nemačka osvojila prvi tutulu prvaka Evrope. Dve godine kasnije je sa Pancerima osvojio i titulu prvaka sveta. I mada nije igrao u finalu protiv Holandije, tada je kao igrač Real Madrida ušao u istoriju kao prvi reprezentativac- stranac, koji se popeo na krov sveta, a da nije bio član nijednog domaćeg kluba.

Libero Franz Beckenbauer (r) und Günter Netzer Franc Bekenbauer i Ginter Necer
Werek/picture-alliance/dpa/AP Images (Karajan i Kajzer: Ginter Necer i Franc Bekenbauer)
Komentari

Vaš komentar