Legende Bundeslige: „Oficir Crvene armije“ Timo Konjecka

Blog 14. avg. 202112:00 > 12:351 komentar
Podeli:
Friedhelm -Timo- Konietzka (TSV 1860 München) Timo Konjecka
Guliverimage

Nikad nije bio najbolji, uvek su ga smatrali bojem 2, ali će Fridhelm “Timo” Konjecka zauvek imati posebno mesto u istoriji nemačkog fudbala. Tu čast stekao je kao strelac prvog gola od osnivanja Bundeslige.

Bilo je to 24. avgusta 1963. godine u Bremenu na meču između Verdera i njegove Borusije. Konjecka je već u prvom minutu, tačnije 58. sekundi meča zatresao mrežu domaćeg tima.

Još jedna zanimljivost vezana je za njegovu karijeru. Fridhelm Konjecka je nadimak “Timo”, kako su ga svi zvali, dobio zbog sličnosti sa čuvenim sovjetskim vojskovođom i oficiriom Crvene armije Semjonom Timošenkom.

Rođen je u Linenu, gradiću u Severnoj Rajni Vestfaliji gde je i započeo fudbalsku karijeru. U Dortmund ga je doveo tadašnji trener Borusije, uvaženi austrijski stručnjak Maks Merkel.

Friedhelm Timo Konietzka Konjecka Minhen 1860
Guliverimage/imago/WEREK

Imao je Timo Konjecka samo 20 godina kad je Merkel prepoznao njegov talenat. Bilo je to 1958, upario ga je sa Jirgenom Šicom i učinio ih jednim od najboljih napadačkih tandema u nemačkom fudbalu tog vremena.

Osim što će postići istorijski prvi gol u Bundesligi, Konjecka će ukupno sedam godina nositi dres Borusije i na 163 ligaška meča postići 121 gol. Od toga 42 u Bundesligi. Sa klubom iz Dortmunda je osvojio titulu 1963. i nacionalni kup dve godine kasnije.

Uvek drugi strelac Bundeslige

Marks Merkel je u međuvremenu preuzeo Minhen 1860 i odlučio da svog omiljenog golgetera dovede u Bavarsku. Tu je Timo Konjecka postao saigrač golmana Petra Perice Radenkovića, u to vreme prve velike zvezde Bundeslige, kao i još jednog istaknutog jugoslovenskog fudbalera Željka Perušića.

Svi oni zajedno doneli su u Minhen šampionsku titulu u sezoni 1965/66, a Konjecka je tom uspehu doprineo sa 26 golova kao drugi strelac Bundeslige te godine.

Zanimljivo je da je i prethodne dve godine, dok je igrao za Borusiju, takođe bio drugi strelac Bundeslige čime je zaokružio neobičan golgeterski het-trik i na taj način takođe ušao u istoriju nemačkog fudbalu.

Prve godine bio je drugi strelac lige iza čuvenog Uvea Zelera iz Hamburga. Druge je završio iza Rudolfa Brunenmajera sa kojim će godinu kasnije biti saigrač u Minhenu 1860, a treće iza Lotara Emeriha, koji ga je nasledio u timu Borusije iz Dortmunda.

Ukupno će, računajući Borusiju Dortmund i Minhen, odigrati tačno 100 bundesligaških utakmica i postići 72 gola.

Bio je i reprezentativac Nemačke, odigrao je devet utakmica i postigao tri gola.

Friedhelm Timo Konietzka (1860, li.) im Duell; Vneg, Vsw, quer, Duell Saison 1965/1966, TSV 1860 München - Hamburger SV 1:1, Hamburg, HSV München Dynamik, Fußball 1. BL Herren Mannschaft Konjecka Minhen 1860
Guliverimage/imago/WEREK

Život okončao eutanazijom

Igračku karijeru završio je Švajcarskoj, gde je zatim počeo da radi kao trener. Napravio je zavidnu trenersku karijeru u klubovima iz Švajcarske i Nemačke.

Po odlasku u penziju uzeo je švajcarsko državljanstvo i ostao tamo da živi. Kasnije je ušao u istoriju i kao prvi čovek iz sveta fudbala, koji je rešio da život okonča eutanazijom. Na taj čin se odlučio u 73. godini kad je oboleo od raka. Bilo je to u martu 2012. godine.

Grünwalder Stadion, v.li.: Ludwig Bründl, Petar Radenkovic, Zeljko Perusic, Friedhelm Konietzka; Konjecka, Timo, Peter, Radi, Vdig, quer, Torhüter, Keeper, ex, ehemalig, ehemaliger, ehemalige, Legende,
Guliverimage/imago/MIS (Sleva na desno: Ludving Brindl, Petar Radenković, Željko Perušić, Timo Konjecka)
Komentari

Vaš komentar