Legende Bundeslige: Rekorder Kelna zakasnio na prvi trening

Bundesliga 4. mar 202310:00 0 komentara
(Toni Vudkok u dresu Kelna) Tony Woodcock (li., 1. FC Köln) im Duell Tony Woodcock li 1 FC Köln im Duell
Guliver image (Toni Vudkok u dresu Kelna)

Toni Vudkok je posle Kevina Kigena najbolji i najomiljeni engleski fudbaler koji je ikad zaigrao u Bundesligi. Mnogo godina kasnije, pa i decenija, stigli su Oven Hargrivs, Džejdon Sančo, Džud Belingem...

Legende Bundeslige

Momak iz Istvuda dete je Notingem Foresta i član nezaboravne generacije Šumara koja je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina najpre pokorila Englesku, a onda dva puta uzastopno bila prvak Evrope.

Zapravo, Vudkok nije dočekao drugi trijumf u Kupu šampiona 1980. i pobedu nad Hamburgerom, te godine se preselio u Keln i tamo vodio bitke protiv HSV-a i drugih bundesligaša.

U Severnu Rajnu-Vestfaliju došao je kao zvanično najbolji mladi fudbaler Engleske. Imao je 24 godine, a njegov transfer iznosio je u to vreme velikih 2,5 miliona maraka što je bio klupski rekord Kelna. Ovaj klub je tada važio za jedan od najjačih u Nemačkoj i u evropskom fudbalu generalno.

Njegov dolazak privukao je veliki pažnju. Na prvom treningu prisustvovalo je 4.000 oduševljenih navijača i čak 25 engleskih novinara. Zanimljivo je da je Vudkok zakasnio 20 minuta na taj trening i morao je za kaznu da uplati 50 maraka u timski fond.

(Toni Vudkok u dresu Kelna) Anthony Woodcock (Köln) 593584
Foto Frinke via Guliver image (Toni Vudkok u dresu Kelna)

Keln je dve godine ranije prvi i jedini put u istoriji osvojili duplu krunu u Nemačkoj i u klubu su želeli da nastave dominaciju. Vudkoka su u ekipi dočekala priznata evropska imena u to vreme: golman Toni Šumaher, Pjer Litbarski, Bernd Šuster, Diter Miler i slavni trener Henes Vajsvajler.

Međutim, velika ulaganja nisu donela željene rezultate. Najbolji plasman u Bundesligi – drugo mesto – ostvaren je u trećeoj Vudkokovoj sezoni kada je sa 15 postignutih golova bio prvi strelac tima zajedno sa Litbarskim. Keln je tih godina igrao i finale DFB kupa i polufinale Kupa UEFA, ali je sve to bilo premalo naspram velikih očekivanja.

Istina, pamte se neke velike pobede, njegov prvi gol u trijumfu nad Borusijom Dortmund od 4:1, postigao je efektan pogodak i protiv Bajerna u ubedljivoj pobedi od 4:0, a u posebnom sećanju ostala je Vudkokova simultanka i pobeda u Bremenu od 5:0 kada je sjajni Englez čak četiri puta zatresao mrežu golmana Verdera Ditera Burdenskog.

(Klaus Fišer i Toni Vudkok) Kicker/Liedel Klaus Fischer (li.), Anthony Woodcock (2.v.li.)
Kicker/Liedel via Guliver (Zvezde Kelna: Klaus Fišer i Toni Vudkok, iza su Litbarski i Alofs)

Bio je izuzetno popularan tih godina u Nemačkoj, razbio je uvreženo mišljenje o engleskim fudbalerima i njihovom klasičnom “kick and rush” stilu igre. Nije samo šutirao i jurio za loptom, pokazao je izuzetne tehničke veštine i zbog toga je bio rado viđen na mnogim nemačkom stadionima.

Tih godina Vudkok je bio i neizostavan član engleske reprezentacije. Za Gordi Albion ukupno je odigrao 42 utakmice i postigao 16 golova. Bio je učesnik Evropskog šampionata 1980. i Svetskog prvenstva ’82, ali se ni Engleska ni Vudkok nisu posebno pokazali, na oba turnira završili su takmičenje već u grupnoj fazi.

Nakon Mundijala u Španiji Vudkok se posle tri sezone provedene u Kelnu vratio u Englesku i igrao četiri godine u Londonu za ekipu Arsenala. Jedan period saigrač mu je bio i Vladimir Petrović Pižon, a onda se vratio u Keln i odigrao još 50-tak budesligaških utakmica. U tom periodu najbolji plasman popularnih Jarčeva bilo je treće mesto u sezoni 87/88.

(Trener Kelna Karl-Hajnc Hedergot i igrai Jasuhiko Okudera, Rene Boteron i Toni Vudkok) Trainer Karl Heinz Heddergott 1 FC Köln mit Yasuhiko Okudera Rene Botteron u Tony Woodcock v l
Guliver image (Jasuhiko Okudera, Rene Boteron i Toni Vudkok sa trenerom Kelna Karl-Hajncom Hedergotom)

Karijeru je završio u Nemačkoj, ali ne u dresu Kelna, već gradskog rivala Fortune u drugoj nemačkoj ligi, Cvajti. Bilo je to uoči Svetskog prvenstva u Italiji 1990. kada je Vudkoku bilo 35 godina.

Fortuna nije uspela da izbori promociju, zauzela je četvrto mesto u Cvajti, a onda je Vudkoku ponuđeno mesto trenera. Vodio je ekipu naredne sezone, ali to nije doneo bolje rezultate, pa je usledio sporazurni raskid saradnje.

Narednih godina oprobao se kao trener u još jednom klubu iz Kelna, Briku, odnosno Viktoriji. Trenirao je i VfB Lajpcig, ali sa promenljivim uspehom. Od 2001. do 2002. bio je sportski direktor Ajntrahta iz Frankfurta. Posle toga radio je u Nemačkoj kao konsultant igrača i posrednik.

Toni Vudkok u dresu Kelna protiv Fortune Diseldorf Spielszene, Amand Theis (Fortuna) links rettet vor Tony Woodcock (FC), Fussball, Bundesliga, 1980/1981, Fortuna Duesseldorf gegen 1. FC Koeln 0:0
Guliver image (Toni Vudkok u dresu Kelna protiv Fortune Diseldorf)
(Asovi Notingem Foresta Lari Lojd i Toni Vudkok sa peharom Kupa šampiona 1979) Larry Lloyd und Tony Woodcock mit der Trophäe Nottingham Forest Winner European Cup the National champion 1978 1979 Larry Lloyd and Tony Woodcock with the Trophy Nottingham Forest Sieger Europapokal der Landesmeister 1978 1979 Larry Lloyd und Tony Woodcock mit
Guliver image (Asovi Notingem Foresta Lari Lojd i Toni Vudkok sa peharom Kupa šampiona 1979)
(Toni Vudkok 2017) GES/ Fussball/ Arsenal London - Bayern Muenchen, 07.03.2017
Guliver image (Toni Vudkok 2017)

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!