Legende Bundeslige: Slavni pekarov sin fudbal učio od Srba

Bundesliga 26. mar 202310:00 1 komentar
Jirgen Klinsman (Štutgart) i Falko Gec (Bajer Leverkuzen) VfB Stuttgart Bayer Leverkusen Jürgen Klinsmann li Stuttgart gegen Falko Götz Leverkusen
Guliver image - Jirgen Klinsman (Štutgart) i Falko Gec (Bajer Leverkuzen)

Za Jirgena Klinsmana važi da je jedan od najomiljenijih nemačkih fudbalera u inostranstvu svih vremena. Dubok trag ostavio je igrajući u italijanskoj Seriji A i engleskoj Premijer ligi, jedan period proveo je i u Ligi 1 Francuske, kasnije i u Americi, ali Bundesliga svakako zasluženo zauzima posebno mesto u njegovoj karijeri, kako igračkoj tako i trenerskoj.

Legende Bundeslige

Rođen je u Geislingenu u okrugu Gepingen, na jugu Nemačke, udaljenom 40-tak kilometara od Štutgarta. Jedan je od četvorice sinova uglednog pekara Zingfrida Klinsmana i njegove supruge Marte. Veoma mlad je počeo da trenira fudbal, nije još imao devet godina kada je na jednoj utakmici postigao 16 golova.

Brzo je napredovao i kada se porodica preselila u Štutgart, gde je njegov otac otvorio pekaru u delu grada po imenu Botnang, Jirgen se sa 16 godina priključio drugoligašu Štutgarter Kikers. Dve godine kasnije potpisao je prvi profesionalni ugovor, ali je pre toga odlukom roditelja prvo morao da završi šegrtovanje kao pekar u njihovom porodičnom poslu. Bilo je to 1982.

Guliver image (Jirgen Klinsman kao pekar) Fußball-Nationalspieler Jürgen Klinsmann, derzeit beim AS Monaco unter...
Guliver image (Jirgen Klinsman kao pekar)

Malo ko pamti da je za njegove profesionalne fudbalske početke zaslužna i grupa Srba. Slobodan Čendić prvi mu je kao trener pružio šansu. Trenerao ga je u Štutgarter Kikersu kada je marta 1982. sa nepunih 18 godina debitovao u Cvajti na meču sa Frajburgom. Na terenu je tada zamenio iskusnog saigrača Milomira Jakovljevića, nekad čuvenog desnog krila kruševačkog Napretka.

Prvi gol u profesionalnoj karijeri postigao je mesec dana kasnije u pobedi nad Vatenšajdom. I tada ga je Čendić poslao na teren u drugom poluvremenu i to umesto Josipa Turčika, nekadašnjeg fudbalera AIK-a iz Bačke Topole i Maribora, svojevremeno jednog od najboljih strelca Druge jugoslovenske lige.

Golobradi Klinsman pekao je fudbalski zanat okružen iskusnim trenerom i saigračima sa ovih prostora. Isticao se i izuzetnom brzinom, koju je unapredio radeći sa Horstom Almanom, tih godina jednim od najboljnih kondicionih trenera u Nemačkoj. Vrlo brzo je postao prvi strelac tima i u leto ’84 preselio se u Bundesligu u redove gradskog rivala Štutgarta.

Guliver image (Jirgen Klinsman u dresu Štutgarta) Jürgen Klinsmann VfB Stuttgart. *** 20 08 88 VfB Stuttgart Stuttgarter Kickers Germany, Stuttgart, 20 08 1988, Football, Bundesliga, VfB Stuttgart Stuttgarter Kickers 4 0 Jürgen Klinsmann VfB Stuttgart 20.08.88 VfB Stuttgart - Stuttgarter Kickers Deutschland, Stuttgart, 20.08.1988, Fussball, Bundesliga, VfB Stuttgart - S
Guliver image (Jirgen Klinsman u dresu Štutgarta)

U Bundesligi je debitovao porazom u Kajzerslauternu, ali je već u sledećem meču postigao dva gola u ubedljivoj pobedi nad Ristićevim Ajntrahtom iz Braunšvajga.

Ukupno je te sezone postigao 15 golova i zajedno sa iskusnim Karlom Algeverom bio prvi strelac tima. Svake naredne sezone bio je još efikasniji da bi u sezoni 87/88 sa 19 golova bio najbolji strelac Bundeslige i sa 24 godine prvi put u karijeri proglašen za najboljeg igrača Nemačke.

Posebno se pamti njegov spektakularan gol makazicama protiv slavnog Bajerna. Bavarcima je zatresao mrežu i u finalu DFB kupa godinu ranije, ali je pehar ipak zasluženo pripao gigantu iz Minhena.

Štutgart je sa Klinsmanom stigao i do finala Kupa UEFA 1989, ali je ponovo poražen, ovog puta od Napolija predvođenog Dijegom Maradonom.

Guliver image (Jirgen Klinsman u dresu Štutgarta) GERMANY: Juergen KLinsmann jubilates after scoring during his farewell match between a VFB Stuugart 'All Star' team and an international selection at the Gottlieb-Daimler stadium in Stuttgart, Monday 24 May 1999. The former Ge SOCER-KLINSMANN FAREWELL MATCH
Guliver image (Jirgen Klinsman u dresu Štutgarta)

Klinsman će se narednih godina ponovo boriti protiv slavnog Argentinca, ali kao igrač Intera iz Milana. U ovom klubu pridružio se čuvenim zemljacima Lotaru Mateusu i Andreasu Bremeu. Sva trojica pomogla su Neroazurima da 1991. osvoje Kup UEFA. Na putu do finala savladali su između ostalih i Partizan.

Klinsman je posle Intera igrao za Monako i Totenhem, a onda se ’95 vratio u Bundesligu i obukao dres Bajerna. Naredne dve sezone bio je prvi strelac Bavaraca. Prve godine pomogao je u osvojanju Kup UEFA postigavši čak 15 golova što je dugo bio rekord ovog takmičenja.

Druge godine u dresu Bajerna dočekao je prvu i jedinu titulu u klupskoj karijeri. Bio je sa 15 golova prvi strelac u ekipi Đovanija Trapatonija koju su činili brojni asovi: golman Oliver Kan, Lotar Mateus, Markus Babel, kapiten Tomas Helmer, Kristijan Cige, Ditmar Haman, Memet Šol, Italijan Ruđerio Riciteli, Karsten Janker i drugi.

(Jirgen Klinsman dok je igrao za Bajern) Bayern München Jürgen Klinsmann ; kbdig 1996 quer Jürgen Klinsmann
Pressefoto Baumann (Jirgen Klinsman dok je igrao za Bajern)

Po odlasku iz Bajerna igrao je ponovo za Totenhem, zatim i Sampdoriju, da bi igračku karijeru završio u Americi. U Bundesligi je ukupno odigrao 221 meč i postigao 110 golova.

Svih tih godina bio je i golgeter nemačke reprezentacije, kasnije i kapiten. Jedan je od najboljih strelaca u istoriji Svetskih prvenstava, a pored Mondijala 1990, osvojio je Evropski šampionat 1996. i bio finalista četiri godine ranije.

U Bundesligu se vratio 2008. kao trener Bajerna kada je napustio mesto selektora Nemačke sa kojom je 2006. bio treći na svetu. Poslednji angažman u Bundesligi imao je na klupi berlinske Herte.

Guliver image (Jirgen Klinsman kao trener Bajerna) GERMANY SOCCER =
Guliver image (Jirgen Klinsman kao trener Bajerna)

Danas pored nemačkog poseduje i američki pasoš. Tamo i živi, nedaleko od Los Anđelesa. Oženio je bivšu američki manekenku Debi Čin, imaju dvoje dece, njihov sin Džonatan branio je za mlađe selekcije SAD.

U junu 2006, ulica u Klinsmanovom rodnom gradu Geislingenu u okrugu Gepingen dobila je njegovo ime. Ulica prolazi pored malog stadiona SC Geislingen, gde je započeo fudbalsku karijeru.

Nakon zvaničnog završetka igračke karijere, Klinsman je u 39. godini pod pseudonimom Džej Gepingen postigao pet golova u osam utakmica za američku ekipu Blu star Orindž Kaunti.

Zanimljivo je da poseduje i aktivno koristi dozvolu pilota helikoptera, ali je igrajući fudbal dostigao mnogo veće visine.

7aktuell.de Nils Reeh via Guliver image (Pekara porodice Jirgena Klinsmana) Eltern von Ex-Bundestrainer! Bäckerei Klinsmann in Stuttgart schließt im Juni Die Familie von Ex-Bundestrainer Jürgen Kl
7aktuell.de Nils Reeh via Guliver image (Pekara porodice Jirgena Klinsmana)
Kicker/Eissner via Guliver (SP 1990 SR Nemačka - Jugoslavija: Faruk Hadžibegić, Jirgen Klinsman i Predrag Spasić) Jürgen Klinsmann (BR Deutschland, Mitte) zwischen Faruk Hadzibegic (5) und Predrag Spasic (beide Jugoslawien);
Kicker/Eissner via Guliver (SP 1990 SR Nemačka – Jugoslavija: Faruk Hadžibegić, Jirgen Klinsman i Predrag Spasić)
Guliver image (SP 1990 Jugoslavija - SR Nemačka: Predrag Spasić i Jirgen Klinsman, iza je Dragoljub Brnović) German forward Juergen Klinsmann (2nd from L)runs with the ball tries to by-pass Yugoslavian defender Predrag Spasic (L) while the Yugoslavian midfielder Dragoljub Biznovic (2nd from R) and the Danish referee Peter Mikkelsen (R) look on during the 1990 World Cup soccer game Germany against Yugoslavia in Milan, Italy, 10 June 1990. Germany won the game 4-1 against Yugoslavia and Klinsmann contributed one goal towards the final result. Soccer World Cup 1990: Germany vs Yugoslavia
Guliver image (SP 1990 Jugoslavija – SR Nemačka: Predrag Spasić i Jirgen Klinsman, iza je Dragoljub Brnović)
(Štutgart - Bajern: Jirgen Klinsman i Andreas Breme) Andreas Brehme FC Bayern München gegen Jürgen Klinsmann VfB Stuttgart
Guliver image (Štutgart – Bajern: Jirgen Klinsman i Andreas Breme)
(Jirgen Klinsman i Oto Rehagel) Jürgen Klinsmann (li.) und Trainer Otto Rehhagel (beide Bayern);
imago/WEREK via Guliver image (Jirgen Klinsman i Oto Rehagel)
Oliver Bierhoff köpft den Ball zum 2:2 Ausgleich, links Jürgen Klinsmann (Nr. 18); Länderspiel Deutschland - Jugoslawien 2:2, Tor, Nemačka Jugoslavija 2:2 Lans SP 1998 world cup
Guliverimage /imago/Oliver Behrendt (SP 1998 Jugoslavija – Nemačka : Mihajlović, Klinsman, Komljenović, Birhof i Jugović)
Miroslav Kadlec und Jürgen Klinsmann EURO 1996 finale Nemačka Češka
Guliverimage (EP 1996 Češka – Nemačka: Jirgen Klinsman i Miroslav Kadlec)
(Finale SP 1990: Andreas Breme slavi nakon uspešno izvedenog penala protiv Argentine, desno su Huan Simon i Jirgen Klinsman)
Foto: Natascha Haupt via Guliver image (Finale SP 1990: Andreas Breme slavi nakon uspešno izvedenog penala protiv Argentine, desno su Huan Simon i Jirgen Klinsman)
Gary M Prior, Getty Images (Jirgen Klinsman na predstavljanju u Totenhemu)
Mike Hewitt Getty Images Sport
Jirgen Klinsman
Photo: Gulliver
Jirgen Klinsman
REUTERS/Matthew Childs
Getty Image/Maja Hitij
Matthias Kern Getty Images
Getty images Jonathan Ferrey / Stringer
Frank Fife/Getty images

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare