Legende Bundeslige: Tilkovski, sin rudara, buntovnik na golu

Bundesliga 8. apr 202210:00 0 komentara
Hans Tilkovski Borusija Dortmund Tilkowski (BVB) - Torwartparade
Guliver image

Hans Tilkovski prvi je veliki golman u istoriji nemačkog fudbala, preteča Sepa Majera, Tonija Šumahera, Olivera Kana i Manuela Nojera.

Legende Bundeslige

Rođen je 1935. godine u Dortmundu, u okrugu Huzen, u porodici poljskih doseljenika. Njegov otac Johan bio je rudar, vodio je poreklo od mnogih radnika koji su napustili Poljsku u potrazi za poslom u industrijskoj oblasti Rura.

Hans je odrastao u skromnim uslovima. Radio je kao šegrt bravar i trenutke radosti pronalazio u sportu. Kao dečak je uživao u boksu, a fudbal je najpre počeo da igra kao desno krilo. Kako to obično biva, novu ulogu u timu otkrio je kada je njegovoj ekipi nedostajao golman. Stao je između stativa i od tog trenutka zaključao bravu za sve fudbalere sveta.

Profesionalno je počeo da brani sa 20 godina u klubu Vestfalija iz Hernea, gradića smeštenog između Bohuma i Gelzenkirhena da bi na kraju stigao na najveće fudbalske scene.

Život ga je naučio da bude borac, a karakter da nikome ne popušta. Bio je buntovnik. Nije voleo nepravdu, a upravo je to osetio kada je 1962. godine u Čileu selektor Sep Herberger odlučio da ga skine sa gola reprezentacije i mesto prvog golmana na Svetskom prvenstvu poveri mladom Volfangu Fahrijanu iz Ulma.

Bio je razočaran jer ga četiri godine ranije taj isti Herberger nije vodio na Mundijal u Švedsku ’58 jer je bio najmlađi od četvorice reprezentativnih golmana.

Tilkovski Torwart Hans Tilkowski (Borussia Dortmund)
Guliver image

Ljut i besan zbog selektorove „izdaje“ bukvalno je demolirao hotelsku sobu i poručio da više nikad neće braniti za nacionalni tim. Tražio je da mu se organizuje povratak kući što je Fudbalski Savez Nemačke odbio.

Tilkovski je sve utakmice presedeo na klupi za rezerve, a reprezentacija je takmičenje završila u četvrtfinalu porazom od Jugoslavije 0:1 u Santijago de Čileu.

Više od godina dana nije branio gol Nemačke. Sve dok ga januara 1964. Sep Herberger nije ponovo pozvao na razgovor. Prihvatio je da se vrati i od tog trenutka opet je bio prvi izbor na golu reprezentacije. To se nastavilo i kad je Herbergera na mestu selektora nasledio Helmut Šen.

U međuvremenu je iz Vestfalije prešao u redove moćne Borusije Dortmund i tu su njegove dobre odbrane još više privukle pažnju javnosti.

rwart Hans Tilkowski (li.) gibt lautstark Anweisungen, Karl Heinz Schnellinger (beide BR Deutschland) daneben; BRD, Gruppe 2, Karlheinz, quer, Torhüter, Keeper, Schrei, schreien, Anweisung Weltmeisterschaft 1966, Länderspiel, Nationalmannschaft, Nationalteam, Nationaltrikot, Vneg, Vsw Birmingham Fußball WM Herren Mannschaft Totale Aktion Personen
imago/Sven Simon via Guliver (Tilkovski i Šnelinger)

Konačno je dočekao i sledeći Mundijal. Ovog puta mu nije izmaklo mesto prvog golmana. Te 1966. godine u Engleskoj bio je akter jedne od najvećih i najkotroverznijih utakmica u istoriji fudbala – finala Svetskog prvenstva na londonskom Vembliju.

Nemci su u finalu sa Englezima poraženi nakon produžetaka sa 4:2, a presudan je bio gol Džefa Harsta u 101. minutu. Kasniji snimak pokazao je da lopta ipak nije prešla gol-liniju.

Tilkovski Torwart Hans Tilkowski, Wolfgang Weber (li.), Lothar Emmerich (2.v.li.), Uwe Seeler (2.v.re.) und Franz Beckenbauer (alle BR Deutschland) gehen nach der Finalniederlage enttäuscht vom Platz; Endspiel, Vneg, Vsw, quer, Torhüter, Keeper, Verlierer, verloren, Frust, frustriert, wütend, Trauer, traurig, Abgang Weltmeisterschaft 1966, world cup
imago/Sven Simon via Guliver (razočaranje posle izgubljenog finala SP 1966)

Hans Tilkovski se nikad nije pomirio sa tom odlukom. Ceo život je isterivao pravdu, teško mu je pao gubitak titule prvaka sveta na takav način.

Utehu u njegovoj karijeri predstavljaju uspesi sa Borusijom Dortmund. Osvojio je Kup Nemačke 1965. i godinu kasnije Kup kupova. Žuto-crni su postali prvi nemački klub koji je osvojio evropski trofej. Tilkovski je bio jedan od junaka finalne utakmice u Glazgovu protiv Liverpula i na trenutak zaustavio meteorski uspon ekipe Bila Šenklija.

Mogao je Tilkovski i do titule Bundeslige, ali su on i Borusija Dortmund te 1966. godine izgubili šampionsku trku sa kolegom Pericom Radenkovićem i Minhenom 1860.

Tilkovski Torwart Hans Tilkowski (BR Deutschland);
imago/Pressefoto Baumann via Guliver

Na individualnom planu najveći uspeh mu je proglašenje za fudbalera godine 1965. Prvi je golman u istoriji Bundeslige kome je ukazano to prizanje.

Igračku karijeru završio je na golu Ajntrahta iz Frankfurta gde mu je saigrač bio proslavljeni jugoslovenski reprezentativac Fahrudin Jusufi.

Kasnije se oprobao kao trener. Vodio je između ostalih Nirnberg i bundesligaša Verder iz Bremena. Jedno vreme radio je i u Gračkoj gde je trenirao AEK iz Atine.
Preminuo je 5. januara 2020. u 84. godini.

Ajntraht Tilkovski Mannschaftsvorstellung Eintracht Frankfurt, v. li.: Dieter Lindner, Torwart Hans Tilkowski, Lothar Schämer, Peter Blusch, Wilhelm Huberts, Bernd Nickel, Walter Bechtold, Jürgen Friedrich, Bernd Hölzenbein, Oskar Lotz, Fahrudin Jusufi;
imago/WEREK via Guliver /tim Ajntrahta (Tilkovski drugi sleva, Jusufi prvi zdesna)
Tilkovski Zeler Torwart Hans Tilkowski li. betracht eine Platzwunde am Kopf von Uwe Seeler beide BR DeutschlandTorwart Hans Tilkowski (li.) betracht eine Platzwunde am Kopf von Uwe Seeler (beide BR Deutschland)
Guliver image (Tilkovski i Zeler)
Overat Šnelinger Benks Tilkovski Zeler Torwart Gordon Banks (England, vorn) wird nach dem Sieg im Finale der WM 1966 gratuliert, v. li.: Torwart Hans Tilkowski, Wolfgang Overath, Uwe Seeler und Karl Heinz Schnellinger (beide BR Deutschland); World cup final 1966
imago/Ferdi Hartung via Guliver
Tilkovski Harst 1966 ZDF - MARKUS LANZ. Der ehemalige Fussball-Profi Sir Geoff Hurst links und Hans Tilkowski anläßlich der ZDF - Talkshow Markus Lanz am 03.07.2014 in Hamburg. ZDF MARKUS LANZ Der ehemalige Fussball Profi Sir Geoff Hurst links und Hans Tilkowski anläßlich d
Guliver image (Džef Harst i Hans Tilkovski)
Tilkovski i Humels Themen der Woche - SPORT Bilder des Tages - SPORT Fußball, Hummels bei seinem letzten Spiel für BVB Borussia Dortmund - 1. FC Köln /14.05.2016/ von rechts TW Roman Bürki, Weidenfeller,Mats Hummels (BVB) und Hans Tilkowski verabschieden sich von den Fans HMThemen der Woche SPORT Bilder des Tages SPORT Fußball Hummels bei seinem letzten Spiel für BVB
Guliver image (Tilkovski i Humels)

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!