Legende Bundeslige: Udo Latek, najtrofejniji nemački trener

Bundesliga 21. jan 202210:00 1 komentar
Udo Latek Bajern Trainer Udo Lattek FC Bayern München
Guliver image

Teško je reći ko je najbolji bundesligaški trener svih vremena. Znate ono, svako vreme ima svoje… Ali po opštem mišljenju mrtva trka se vodi između Henesa Vajsvajlera, Uda Lateka i Jupa Hajnkesa. Odgovor je možda u sredini, dakle Udo Latek. Bio je učenik Vajsvajlera i učitelj Hajnkesa.

Legende Bundeslige

Uostalom, Udo Latek je rekorder po broju osvojenih trofeja u Bundesligi. Osam titula, šest sa Bajernom i dve sa Borusijom Menhengladbah. Važio je i za velikog taktičara i psihologa.

Za one koji bi da diskutuju, u ovu grupu treba svakako svrstati i Otmara Hicfelda, možda i Ota Rehagela, ali su namerno izostavljeni. O njima kad dođu na red…

Junak ove priče Udo Latek rođen je 1935. u zemljoradničkoj porodici u jednom selu u istočnopruskom okrugu Sensburg. Danas je to Poljska.

Završio je školu za nastavnika fizičkog i dok je radio kao učitelj igrao je fudbal, između ostalih klubova za Bajer Leverkuzen i Osnabrik.

Malo ko pamti da je bio dobar fudbaler, jer mu je trenerska karijera daleko, daleko veća i uspešnija.
Imao je 30 godina kad ga je njegov mentor u trenerskoj školi Henes Vajsvajler preporučio Nemačkom fudbalskom savezu (DFB). Pet godina je brinuo o mlađim selekcijama Zapadne Nemačke i bio u stručnom štabu selektora A reprezentacije Helmuta Šena, između ostalog i na Svetskom prvenstvu 1966. u Engleskoj.

Tako je bilo sve dok iznenada 1970. nije preuzeo šampiona Nemačke – Bajern. Priča se da ga je na to mesto preporučio Franc Bekenabauer, koga je Latek trenirao u mladoj reprezentaciji.

Bajernova prva evropska titula

Mnogi su tada nepoverljivo vrteli glavom jer 35-godišnji stručnjak nije imao iskustva kao trener u klubu. Međutim, Latek je više nego uspešno nasledio Branka Zebeca. Asovima poput Franca Bekenbauera, Gerda Milera i Sepa Majera pridodao je Paula Brajtnera, Ulija Henesa i Rajnera Zobela, momke koje je trenirao u mlađim selekcijama Nemačke.

Bajern sa Latekom na klupi osvaja tri uzastopne titule u Bundesligi i 1974. postaje prvi nemački klub prvak Evrope. Tada je u jedinom ikad ponovljenom finalu Kupa šampiona bio bolji od madridskog Atletika.

Međutim, velika kriza je usledila u sezoni 74/75. Trostruki uzastopni prvak Nemačke pao na 14. mesto na tabeli. Latek je kasnije ispričao da je tada otišao kod predsednika Vilhelma Nojdekera i rekao da nešto mora da se menja. Ovaj mu je odgovorio: “Tačno, otpušten si!”

Udo Latek Borusija Menhengladbah Trainer Udo Lattek (Gladbach); Borussia
imago/Werner Otto via Guliver

Sledeće sezone Latek najpre prihvata ponudu Rotvajs Esena, ali se brzo predomišlja pošto ga je pozvao najveći Bajernov rival u to vreme i novi šampion Nemačke – Borusija Menhnegladbah. I to da zameni nikog drugog do svog učitelja Henesa Vajsvajlera.

Učinio je to na pravi način. Borusija jer sa njim osvojila dve uzastopne titule prvaka Bundeslige. Mogao je Latek opet do het-trika, ali je u trećoj sezoni izgubio u mrtvoj trci sa Kelnom, koji je u međuvremenu preuzeo upravo njegov učitelj – Henes Vajsvajler!

Finale Kupa UEFA sa Zvezdom

Borusija sa Latekom na klupi gubi i finale Kupa šampiona protiv Liverpula 1977, ali utehu nalazi u osvajanju Kupa UEFA dve godine kasnije protiv Crvene zvezde.

Već tada je pored njega na klupi kao pomoćni trener sedeo njegov bivši fudbaler Jup Hajnkes.

Udo Latek Jup Hajnkes Trainer Udo Lattek (li.) und Co-Trainer Jupp Heynckes (beide Gladbach); Borussia Mönchengladbach,
imago/Kicker/Liedel/via Guliver (Udo Latek Jup Hajnkes)

Trenirao je potom i drugu Borusiju, onu iz Dortmunda, da bi se 1981. preselio u Španiju i prihvatio izazov da vodi Barselonu. Tamo ga je između ostalih dočekao njegov bivši igrač, Danac Alen Simonsen, kao i nemački as Bernd Šuster i Latek prve sezone osvaja Kup kupova. Tada ulazi u istoriju kao prvi trener koji je osvojio sva tri evropska kupa – Kup šampiona, Kup kupova i Kup UEFA. Kasnije je to uspelo još samo Italijanu Trapatoniju, ali je Latek jedino to uradio sa tri različita kluba.

Druge sezone je stigao Dijego Maradona, ali njegov odnos sa omalenim Argentincem od početka nije bio dobar, odnosno od trenutka kad ga je kaznio zbog kašnjenja. Na kraju je on morao da ode.

Povratak u Minhen na mesto uspeha

Na poziv svog nekadašnjeg igrača Ulija Henesa, Latek se tada vratio u Bajern i sa ovim klubom gotovo ponovio uspeh iz prvog mandata. Osvojio je tri uzastopne titule prvaka Nemačke, ali je 1987. neočekivano poražen u finalu Kupa šampiona od Porta.

Bajern Udo Latek Uli Henes Trainer Udo Lattek (re.) und Manager Uli Hoeneß (beide Bayern);
imago/Kicker/Eissner via Guliver (Uli Henes i Udo Latek)

I tada mu je pomoćnik bio Jup Hajnkes, koji će ga posle neuspeha u Evropi naslediti na klupi Bajerna.

Latek je u međuvremenu radio u Kelnu i Šalkeu, da bi trenersku karijeru završio 2000. u Dortmundu. Tada je u finišu sezone pomogao Borusiji da izbegne ispadanje u niži rang. Po sopstvenom priznanju za to je nagrađen sa tadašnjih dva miliona maraka.

Karijeru je završio sa ukupno 14 različitih titula i trofeja po čemu je jedan od najuspešnijih trenera na svetu svih vremena.

Bajern Die Bayern h.R.v.l. Franz Beckenbauer, Conny Torstensson, Rainer Zobel, Hans-Georg Schwarzenbeck, Franz Roth, Gerd Müller, Paul Breitner, Uli Hoeneß, Udo Lattek, v.R. Hans-Josef Kapellmann, Bernd Dürnberger, Sepp Maier mit der Trophäe und Johnny Hansen Latek Bekenbauer Brajtner Gerd Miler Sep Majer
Guliver Image

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare