Legende Bundeslige: Uli Henes ne pamti Beograd po lepom

Bundesliga 28. jan 202210:00 > 11:07 0 komentara
Uli Henes Bajern Uli Hoeneß (Bayern) am Ball
Guliver image

Danas ga navijači minhenskog Bajerna znaju kao važnog klupskog funkcionera i uspešnog rukovodioca, ali je Uli Henes mnogo više od toga. Jedan je od najboljih fudbalera Bajerna i nemačkog fudbala sedamdesetih godina. Na žalost, zbog teške povrede igračku karijeru završio je sa samo 27 godina.

Legende Bundeslige

Urlih Henes, mnogo poznatiji kao Uli, sin je mesara iz Ulma. On i njegov mlađi brat Diter, koji će takođe kasnije napraviti veliku karijeru, počeli su da igraju fudbal u lokalnom klubu u Ulmu.

Henes se oduvek isticao u ulozi lidera i sa 15 godina postao je kapiten studentske selekcije Nemačkog Fudbalskog Saveza. Tu je upoznao Paula Brajtnera, postali su cimeri i nerazdvojni prijatelji. Kasnije će zajedno zaigrati za mladu reprezentaciju Zapadne Nemačke, a onda i za Bajern.

U klub iz Minhena ih je doveo njihov bivši selektor Udo Latek i pridružio ih već standardnim igračima Bekenbaueru, Mileru i golmanu Majeru.

Uli Henes se vrlo brzo ustalio u prvom timu Bajerna. Pored zavidne tehnike i golgeterskih osobina isticao se i izuzetnom brzinom. U jednom trenutku važio je za najbržem fudbalera u Evropi, sve dok se nije pojavio sovjetski as Oleg Blohin.

Bekenbauer, Brajtner Gerd Miler Sep Majer, Uli Henes, Georg Švarcenbek Bajern v.li.: Franz Beckenbauer, Paul Breitner, Gerd Müller, Torwart Sepp Maier, Uli Hoeneß, Georg Schwarzenbeck (alle FC Bayern München)
Guliver image (Franc Bekenbauer, Paul Brajtner, Gerd Miler, Sep Majer, Uli Henes i Georg Švarcenbek)

Igrao je krilnog napadača i bio velika podrška Gerdu Mileru. Dve sezone uzastopno zajedno su postizali po 53 gola što je decenijama bio najbolji učinak jednog tandema u Bundesligi. Sve do 2009. godine kada je ih za gol nadmašio dvojac Volfsburga – Edin Džeko i Brazilac Grafite.

Ružne uspomene iz Beograda

Vrlo brzo je postao i A reprezentativac Nemačke. Bio je jedan od šestorice nezamenjivih igrača Bajerna koji su učestvovali u osvajanju Evropskog šampionata 1972. u Belgiji i svetske titule dve godine kasnije u Zapadnoj Nemačkoj. U istorijskom finalu protiv Holandije u Minhenu 1974. već u prvom minutu skrivio je penal nad Krojfom, ali je njegov prijatelj Brajtner takođe iz penala uspeo da izjednači, a klupski drug Gerd Miler donese trijumf Nemcima.

Igrao je i na Evropskom šampionatu 1976. u Beogradu i Zagrebu, ali mu nije uspao u najlepšem sećanju. Nakon velikog preokreta u polufinalu protiv Jugoslavije, u finalu protiv tadašnje Čehoslovačke promašio je odlučujući jedanesterac za Nemce u penal–seriji.

1076. EURO Uli Henes Beograd Belgrade Uli Hoeneß (BR Deutschland) fassungslos, hinten jubelt das Team der CSSR - der finale Fehlschuß im Elfmeterschießen von Belgrad
Guliver image (Promašen penal u finalu EURO 1976. u Beogradu)

Uli Henes je sa Bajernom osvojio sve moguće trofeje. Po tri puta uzastopno bio je šampion Bundeslige i prvak Evrope. Posebno se istakao u finalu Kupa šampiona 1974. godine u Briselu kad je u ponovljenoj utakmici protiv Atletiko Madrida postigao dva gola u ubedljivoj pobedi od 4:0. Gol Jorgandžija tada je čuvao otac Pepea Reine, Miguel.

Fatalna povreda protiv Lidsa

Godinu kasnije u finalu protiv Lids Junajteda na Parku prinčeva već u prvom poluvremenu stradalo mu je desno koleno nakon brutalnog faula Frenka Greja zbog čega je morao da bude zamenjen.

Bajern Paul Brajtner i Uli Henes Paul Breitner (li.) und Uli Hoeneß (beide Bayern)
imago/Kicker/Liedel via Guliver (Paul Brajtner i Uli Henes)

Vratio se na teren posle šest meseci, ali nikad se nije potpuno oporavio od te teške povrede iako je igrao za Bajern i Nemačku još nekoliko godina. Poslednje sezone 78/79 poslat je na pozajmicu u komšiluk u redove Nirnberga gde je mogao da igra pod manjim pritiskom, ali nije izdržao. Morao je da prekine karijeru sa samo 27 godina.

Samo nekoliko meseci kasnije dres i kopačke zamenio je odelom i postao generalni menadžer Bavaraca. Tu su još više došle do izražaja njegove organizatorske sposobnosti. Jedan je od najzaslužnijih što se Bajern izdigao u još više visine i postao finansijski jedan od najmoćnijih klubova na planeti.

Uli Henes Bajern Manager Uli Hoeneß (Bayern)
imago/Gerhard König via Guliver

Nakon 30 godina kao generalni menadžer izabran je u jednom periodu i za predsednika kluba. Bajern je tokom svih godina njegovog rukovođenja osvojio preko 50 trofeja, uključujući 24 titule u Bundesligi i po dva pehara Lige šampiona i klupskog prvaka sveta.

Preživeo pad aviona

Ukupno je 49 godina predvodio Bajern, devet kao fudbaler i četiri decenije kao rukovodilac.

Jedina mrlja u bogatoj karijeri bila mu je utaja poreza. Zbog toga je 2014. godine podneo ostavku na mesto predsednika kluba i jedan period čak proveo u zatvoru.

Za Ulija Henesa je vezana i tragedija iz 1982. godine. Tada je jedini od četiri putnika preživeo pad lake letilice. Imao je sreće da je zaspao u zadnjem delu aviona i prošao samo sa lakšim povredama.

SP 1974. SR Nemačka - Jugoslavija Enver Hadžiabdić, Uli Henes i Brane Oblak Football World Cup World Cup 1974 74 in Dusseldorf Germany vs Yugoslavia v l Insurance Hadziabdic Jug Uli Hoeneß ger Branko Oblak Jug Football national team horizontal
imago/Pressefoto Baumann via Guliver (SP 1974. SR Nemačka – Jugoslavija Enver Hadžiabdić, Uli Henes i Brane Oblak)
1974. Uli Henes i Enver Hadžiabdić Uli Hoeneß (BR Deutschland) am Ball, dahinter Enver Hadziabdic (Jugoslawien);
imago/Frinke via Guliver (1974. Uli Henes i Enver Hadžiabdić)
Finale Europapokal der Landesmeister 1973 1974 zwischen dem FC Bayern München und Atletico Madrid in Uli Henes Bajern
Guliver image (Finale Kupa šampiona 1974. Bajern – Atletiko Madrid)
Uli Henes Bajern Magdeburg Bavaria Munich 1 FC Magdeburg v left Uli Hoeneß Bavaria Manfred Zapf and Klaus Decker both Magdeburg Europapokal der Landesmeister Achtelfinale FC Bayern München 1 FC Magdeburg v li Uli Hoeneß
Guliver image (Kup šampiona 1974/75 Bajern – Magdeburg)
braća Diter i Uli Henes) Manager Dieter Hoeneß (li., Hertha) und Manager Uli Hoeneß (Bayern);
imago/Team 2 via Guliver (braća Diter i Uli Henes)
Bajern Udo Latek Uli Henes Trainer Udo Lattek (re.) und Manager Uli Hoeneß (beide Bayern);
imago/Kicker/Eissner via Guliver (Uli Henes i Udo Latek)
Getty Images/Christof Koepsel
Uli Henes Bajern New president Uli Hoeness delivers his speech on the podium during annual general meeting of FC Bayern Munich soccer club in Munich, Germany, Friday, Nov. 25, 2016. Hoeness is back in charge of Bayern Munich 270 days after his early release from a 42-month prison term for tax evasion. Germany Bayern Hoeness
AP Photo/Matthias Schrader via Guliver
Alexander Hassenstein GettyImages (sa Pepom Gvardiolom)
Friedemann Vogel/Bongarts/Getty Images (sa Oliverom Kanom)
Bongarts/Getty Images (sa Francom Bekenbauerm)

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!