Legende Bundeslige: Virtuoz kome je Mateus okončao karijeru

Jirgen Grabovski Ajntraht Jürgen Grabowski Eintracht Frankfurt
Guliver image

Jirgen Grabovski je u nacionalnom dresu Zapadne Nemačke bio evropski i svetski prvak zbog čega mu je dodeljen Srebrni lovorov list što je najveće nemačko odlikovanje za sportska dostignuća. Istovremeno njegove sjajne igre u dresu Ajntrahta iz Frankfurta inspirisale su muzičare da mu posvete pesmu.

Legende Bundeslige

Grabi, kako su ga prozvali u Nemačkoj, smatra se jednim od najboljih bundesligaških fudbalera svog vremena. Čak osam puta je biran u Tim godine, šest godina zaredom – od 1970. do 1975.

Čitavu bundesligašku karijeru, ukupno 15 sezona, proveo je u dresu Ajntrahta. Uz Bernda Helcenbajna najveće je ime u istoriji kluba iz Frankfurta. Podjednako je bio uspešan kao golgeter i plejmejker.

Crveno-crni dres prvi put je obukao 14. avgusta 1966. i premijernu sezonu u Bundesligi završio sa deset golova i devet asistencija.

Jedan od prvih budesligaških golova dao je Beograđaninu Perici Radenkoviću na golu Minhena 1860, ali je Ajntraht taj meč izgubio sa 4:2.

Najbolju partiju prve sezone pružio je u pobedi nad Borusijom Menhengladbah. Postigao je dva gola i jedan namestio, a Ajntraht je na Vald stadionu pobedio 3:1.

Pamti se i kada je već kao iskusan igrač i nemački reprezentativac u finišu sezone juna 1975. u samo nedelju dana postigao dva het-trika u Bundesligi. Najpre u remiju sa Hertom u Berlinu 4:4, zatim i u pobedi nad imenjakom iz Braunšvajga 6:1 u Frankfurtu.

U istorijskoj najubedljivijoj pobedi Ajntrahta u Bundesligi – 9:1 protiv Rot Vajs Esena oktobra 1974. godine, učestvovao je sa četiri asistencije.

Grabovski Torwart Petar Radi Radenkovic (1860, re.) gegen Jürgen Grabowski (Frankfurt)
imago/WEREK via Guliver (Jirgen Grabovski i Perica „Radi“ Radenković)

Ukupno je od 1965. do 1980. godine odigrao 441 meč u Bundesligi i postigao 108 golova, uz 78 asistencija. Peti je najbolji strelac u istoriji kluba, a više utakmica od njega u dresu Ajntrahta odigrao je samo Čarli Kerbel.

Dve sezone u timu Ajntrahta saigrač mu je bio tadašnji jugoslovenski reprezentativac Dragoslav Stepanović. Pre njega i Fahrudin Jusufi.

Nikad nije bio prvak Nemačke, ali je sa Ajntrahtom dve godine zaredom osvojao DFB Kup 1974. i 1975. i jednom Kup UEFA 1980. godine. Na žalost, nije igrao u finalu zbog teške povrede, koju mu je naneo tada mladi Lotar Mateus 15. marta 1980. na meču Ajntraht – Borusija Menhengladbah 5:2. Nikad se više nije oporavio i iste godine bio je primoran da završi igračku karijeru.

Ajntraht Eintracht (Jirgen Grabovski i Bernd Helcenbajn) Jürgen Grabowski (re.) und Bernd Hölzenbein
imago/Alfred Harder vis Guliver (Legende Ajntrahta Bernd Helcenbajn i Jirgen Grabovski)

Za reprezentaciju Nemačke ukupno je odigrao 44 utakmice i postigao pet golova. Bio je učesnik tri svetska i jednog evropskog prvenstva. Na prvom Mundijalu 1966. u Engleskoj bio je rezerva, na trećem 1974. u Zapadnoj Nemačkoj bio je jedan od najboljih igrača u selekciji Helmuta Šena. Počeo je pet od ukupno šest utakmica. Nije bio u sastavu jedino u pobedi protiv Jugoslavije, 2:0 u Diseldorfu. Postigao je i gol u trijumfu nad Švedskom od 4:2.

Simbolično, poslednju utakmicu u dresu reprezentacije odigrao je na 30. rođendan, 7. jula 1974. kada je SR Nemačka u finalu Svetskog prvenstva pobedila Holandiju sa 2:1.

Grabovski Finale Sp 1974 Jürgen Grabowski WM Finale 1974 BR Deutschland Niederlande 2 1 Jürgen Grabowski BRD re
Guliver image (Finale SP 1974)

Tada je odlučio da stavi tačku na reprezentativnu karijeru iako je četiri godine kasnije dobio poziv selektora Šena da se vrati u nacionalni tim za Svetsko prvenstvu u Argentini ‘78. Bio bi mu to četvrti Mundijal u karijeri, ali je posle nekoliko dana razmišljanja odlučio da ne prihavati poziv.

Po završetku igračke karijere ostao je veran Ajntrahtu. U dva navrata bio je privremeni trener crveno-crnih. Klub iz Frankfurta mu je u znak zahvalnosti dodelio titulu počasnog kapitena. Nagrađen je i u navijačkoj pesmi „Crno i belo kao sneg“ frankfurtskog benda Tankard.
Decembra 2014. zajedno sa Berndom Helcenbajnom odlikovan je Ordenom za zasluge pokrajine Hese.

Preminuo je 10. marta 2022. u 77. godini.

Jürgen Grabowski (BR Deutschland, re.) und Fahrudin Jusufi (Jugoslawien / beide Eintracht Frankfurt) mit Frau Jürgen Grabowski BR Deutschland re und Fahrudin Jusufi Jugoslawien beide Eintracht Frankfurt
Guliver image (Saigrači u Ajntrahtu: Fahrudin Jusufi sa suprugom i Jirgen Grabovski)
Mannschaftsfoto Eintracht Frankfurt, v.li.: Jürgen Grabowski, Torwart Heinz-Josef Koitka, Gert Trinklein, Roland Weidle, Bernd Hölzenbein, Peter Reichel, Rüdiger Wenzel, Bernd Nickel, Wolfgang Kraus, Dragoslav Stepanovic, Willi Neuberger Team photo Eintracht Frankfurt v left Jürgen Grabowski Goalkeeper Heinz Joseph Koitka Gert Trinklein Roland Weidle Bernd Hoelzenbein Peter Reichel Rüdiger Wenzel Bernd Nickel Wolfgang Kraus Dragoslav Stepanovic Willi Neuberger Grabovski Helcenbajn
Guliver image (Eintracht Frankfurt, v.li.: Jürgen Grabowski, Torwart Heinz-Josef Koitka, Gert Trinklein, Roland Weidle, Bernd Hölzenbein, Peter Reichel, Rüdiger Wenzel, Bernd Nickel, Wolfgang Kraus, Dragoslav Stepanovic, Willi Neuberger)
Jürgen Grabowski (BR Deutschland) grabovski
Guliverimage/imago/Fred Joch
Grabovski Jürgen Grabowski (Frankfurt) am Ball;
imago/Sven Simon via Guliver

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!