Malim koracima do velikih ciljeva

Euroleague 18. dec 202111:09 > 11:12 7 komentara
Branko Lazić, Nikola Kalinić
Srdjan Stevanovic/Euroleague Basketball via Getty Images

Ono što se sinoć desilo je samo nastavak, počelo je pre 10 i kusur godina. U krcatom „Pioniru“ izlazi petorka: Aleksandar Cvetković, Andreja Milutinović, Adam Morison, Bojan Subotić, Mile Ilić. Utakmica je bila pripremna, ali je simbolizovala početak nečeg velikog što je navijačima bilo potrebno nakon toliko godina lutanja kluba.

Povezano

Rezultat meča je bio fantastičan, ali nije bilo ni vode ni Kokte i veliki trener je tada i dalje ukazivao na probleme malog kluba. Nije bilo ni trofeja te sezone, ali je postavljena strategija. A slavilo se i pevalo na tom meču više onako za svoju dušu, nego što se zaista imala svest o tome šta se zapravo dešava. Ali je i počelo da se vraća poverenje.

Četiri godine kasnije, startna petorka je bila Jović, Lazić, Simonović, Miler i Cirbes i pobeđuje se Bajern za ulazak u top 16. Igralo se već tada i četvrtfinale Evrolige, a sezona bez trofeja je postala nezamisliva.

A ono što se desilo sinoć je produkt svih tih malih koraka koji su učinjeni. Zvezda odavno više ne uči, Zvezda pobeđuje. Crveno-beli nisu odigrali svoju najbolju utakmicu, a utisak je i da je još nisu odigrali ove sezone. Ali su, kao što to obično biva, pronašli način da pobede.

Ivanović, Marković i Volters vode igru i izgledaju sjajno u onome što oni mogu da iznesu. Više ne zavisi najviše od Voltersove kreacije i njegovog uticaja. I kako samo dobro izgleda onih 3/3 za 3 Dobrića, kasnije i Lazića. Pa Mitrovićevih 8 asistencija i kroz šta je sve on prolazio prethodnih godina da bi ovako izgledao. Slično je i sa Kuzmićem. A Kalinić? Kalinić zakucava kao ono jednom pre sedam godina. I to više nije onaj igrač uloge, ovo je sada ono što je on želeo od sebe da bude. Najbolja verzija sebe.

Devetnaest ofanzivnih skokova Bajerna jeste problem, ali tu ima pomalo od svega: lošeg građenja, pada koncentracije, (ne)srećnog odbijanja lopte. Radonjić će i taj problem rešiti. Faktor sreće nije sinoć uticao na pobednika, Zvezda je pobedila boljom igrom.

I više nije ni važno kao pre 10 godina, da li će Zvezda osvojiti neki trofej. Zapravo, nije ni važno da li će osvojiti i sve trofeje ove sezone. Strategija i dalje postoji. Ovaj tim zna da igra, trener i igrači znaju kako se pobeđuje. Bitnije je kako izgledaju na parketu i poštovanje koje zaslužuju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare