Mate Nemeš za SK: Viktor i ja na postolju u Tokiju,što da ne

Blog ostalo 29. apr. 202110:00 > 10:151 komentar
Podeli:
FOTO: Rvački savez Srbije

Otišao je u sportsku penziju Davor Štefanek, došao je Mate Nemeš. Olimpijskog i svetskog šampiona, nasledio je evropski prvak u zlatnoj kategoriji srpskog rvanja do 67 kilograma. Momak iz Sente, rođen pre 27 godina, pokazao je nedavno u Varšavi da ima sve predispozicije da već u Tokiju dođe do visina, koje je dostigao Štefanek.

Do pre dve godine u rvačkim krugovima Mate je više bio poznat kao brat blizanac Viktora, svetskog šampiona iz 2017. i osvajača velikog broja odličja na kontinentalnim i planetarnim šampionatima u kategoriji do 77 kilograma. Nije to smetalo Mati. Strpljivo je gradio svoj put i čekao šansu u kategoriji u kojoj je, ne samo u Srbiji, dominirao Štefanek.

Da je spreman za velike domete pokazao je tokom 2019. godine. U samo nekoliko meseci, Mate se tri puta penje na najnižu stepenicu pobedničkog postolja. Bio je treći na Evropskim igrama u Minsku, treći na šampionatu sveta u Nur Sultanu, treći na Svetskim vojnim igrama u Vuhanu. Bronza iz Nur Sultana donela mu je i vizu za Olimpijske igre u Tokiju.

Uhvatio je Mate zalet. Pandemija koronavirusa tokom 2020. godine samo je usporila ono što je bilo neminovno. Zlatna medalja na velikom takmičenju. I došla je na Evropskom prvenstvu u Poljskoj. Na dominantan način.

Nekoliko dana posle uspeha, Mate Nemeš je u razgovoru za Sport klub govorio o Varšavi, Tokiju, bratu Viktoru, planovima za budućnost.

Na rečima brz, kao i na strunjači. Pitanje još nije ni završeno, odgovor već stiže. „Čita“ ih kao rivale.

Kakvi su utisci iz Poljske, da li ste očekivali ili više priželjkivali zlatnu medalju?

Cilj pre dolaska u Varšavu je bila medalja. To nijednog trenutka nisam krio. Znao sam da sam spreman i da mogu svima da izađem na megdan. Na samom takmičenju stvari su se poklopile. Solidan žreb, moje kvalitetno izdanje, sve je to doprinelo da se iz Poljske vratim sa najsjajnijim odličjem. Takmičenje za pamćenje. Jedino je ostao žal što nije bilo publike zbog poznate situacije sa koronavirusom“, rekao je Mate.

Put do polufinala bio je rutinski. Niste imali mnogo problema u prve dve borbe?

Istina je da je bilo i lakše nego što sam očekivao. Prvi rival je bio iz Azerbejdžana. Mlad je, nisam imao priliku da ranije rvem sa njim. Da kažem da sam taj meč rešio na iskustvo. Po tri poena u oba dela bila su dovoljna za pobedu. Moja najbolja borba bila je u četvrtfinalu. Rival mi je bio Rus sa italijanskim pasošem Zaur Kabaloev, aktuelni šampion Evropskih igara iz Minska 2019. godine. Uspeo sam četiri puta da ga okrenem u parteru i sve je bilo gotovo za manje od dva minuta“.

FOTO: Rvački savez Srbije

Za prolaz u finale vođena je velika borba sa Turčinom Muratom Firatom. Da li je i iz vaše perspektive to bio najteži meč na turniru?

Apsolutno. Prvi put sam bio u polufinalu na velikom takmičenju. Do sada sam do medalja dolazio kroz repesaž. Postajala je trema, veliki psihološki pritisak. Posle prva tri minuta sam vodio 3:0, a dva poena sam zaradio zbog toga što je moj rivala dobio opomenu. To je i presudilo. U drugom delu je on uzeo tri poena, ali se kod izjednačenog skora prvo gleda ko je imao opomene, pa tek onda ko je uzeo poslednji poen. Iscrpljujući meč i fizički i psihički. Dobro se završilo

Rival za zlato bio je Poljak Mateuš Bernatek. Pritisak je sigurno bio veći na njegovoj strani, najviše iz razloga što je imao priliku da postane šampion Evrope na domaćem terenu.

Poljaka odlično poznajem. Nedavno smo rvali i skor je bio 1:1. Znao sam da će biti teško, mada sigurno njemu teže jer je bio na domaćem terenu. Svi su očekivali da osvoji zlato. Bio sam miran i čekao svoju priliku. Posle jedne sjajne akcije poveo sam 5:0 i tu je praktično sve bilo rešeno.  Pokušavao je on da se vrati, dva puta me udario i glavom, ali jednostavno nije imao šanse. U finalu sam apsolutno sve odradio besprekorno“.

FOTO: Rvački savez Srbije

Ranije je bilo pravilo da se sve borbe u jednoj kategoriji održavaju u jednom danu. Nedavno je to promenjeno, pa su finala pomerena za dan kasnije. Koliko vam je pomogao taj dan odmora?

Meni se više sviđao raniji koncept da sve bude u jednom danu. Iskreno nema tu nikakvog odmora, mnogo je više umor. Morate da prođete sve rutine koje ste prolazili prvog dana. Najteže je to stalno skidanje kilograma. Ja sam imao dva i po kilograma viška. Kroz trčanje i preskakanje vijače uspeo sam to da sredim. Da ne govorim o psihološkom aspektu, gde ste još 24 sata pod velikom tenzijom“.

Imali ste i malu neprijatnost uoči finala.

Kada sam došao da radim PCR test ustanovili su da imam temperaturu 37,6. Nisu ni hteli da me puste u salu. Sad je odjednom bilo dovedeno u pitanje učešće u finalu. Na sreću posle nekoliko minuta temperatura je bila 36,7. Lažna uzbuna, koja je mogla zlata da me košta. Sad je smešno, u tom trenutku nije bilo ni malo“, uz osmeh priča Mate.

ŠUMAHER MEĐU RVAČIMA

Mate Nemeš je među rvačima poznat kao najbolji vozač.

„Ne među rvačima, među svim sportistima. Obožavam da sam za volanom. Kada idemo na primer u Bugarsku na pripreme, nema zaustavljanja. Start u Senti, cilj u Belmekenu. Sve što je potrebno mora da se uradi pre puta“, uz osmeh kaže reprezentativac Srbije.

Koliko će vam prvo zlato sa najvećih takmičenja značiti na polju samopouzdanja, posebno jer su za nepuna tri meseca na programu Olimpijske igre u Tokiju?

Mnogo. Znao sam ja i pre Varšave da mogu sa svima da se nosim. Sada je to dobilo i rezultatsku potvrdu. Sa druge strane i rivale će da imaju mnogo više respekta. Isto tako znam da su Olimpijske igre, nešto posebno. Tu mnogo stvari treba da se poklopi, od trenutne forme, žreba, sreće. Sigurno je da idem u Tokio po medalju. Ne bežim od toga.“

Evropljane odlično poznajete. Da li je neko van Starog kontinenta u krugu favorita za medalju u Japanu?

Već se zna 14 učesnika. Ostala su još dva mesta. Svi koji su stigli do Igara su jako kvalitetni. Ne bih ja tu nikoga izdvajao. Trenutno sam treći na svetskoj listi u mojoj kategoriji. Bilo bi dobro da ostanem na toj poziciji. U tom slučaju bio bih u delu žreba sa Rusom, koji je drugi na svetu. On mi više leži, od recimo Kubanca, koji je prvi ili Egipćanina, koji je četvrti. Sve su to detalji, koju na kraju mogu da presude na putu do odličja“.

NAJRADOSNIJI TRENUTAK U METROU U RIMU

Na aerodromu po povratku iz Varšave, Matu su dočekale supruga Vivijen i ćerka Mia, koja ima godinu dana.

„One su mi najveća podrška. Koliko lepih stvari donose, sport je vrlo često i surov. Propustite neke lepe trenutke. Nisam bio u Srbiji kada se Mia rodila. U februaru prošle godine učestvovao sam na Evropskom šampionatu u Rimu. Najradosniju vest da sam postao otac, saznao sam u metrou“.

Može li Mate Nemeš da sačuva olimpijsko zlato u Srbiji u kategoriji do 67 kilograma?

Voleo bih da krenem njegovim putem. Niko nije od Davora u Riju očekivao zlato. Međutim, on je tog dana kada je bilo najvažnije, bio nepobediv. Štefanek je bez dileme najbolji rvač Srbije svih vremena. Olimpijski i svetski šampion. Bolje od toga, ne može“.

Vi ste mesto u Tokiju overili odavno. Brat Viktor poslednju priliku ima na turniru u Sofiji od 6. do 9. maja. Kakve su mu šanse da vam se pridruži?

Ubeđen sam da će Viktor biti sa mnom u Tokiju. Ne samo on, već i Datunašvili, koji je u Varšavi osvajanjem zlata pokazao klasu u kategoriji do 87 kilograma. Obojici je mesto u elitnom društvu u Tokiju. Naravno, biće im teško. Čak mislim da će im biti teže da prođu Sofiju nego da dođu do medalje u Japanu“, rekao je Mate i dodao „Sigurni smo za sada Kadžaja i ja u grčko-rimskom i Mićić u slobodnom stilu. Ako nas bude četiri ili pet, rastu i šanse za medalju. Pomoći ću Viktoru koliko mogu. Ostvarenje najlepših snova bilo bi kada bi se obojica popeli na postolje u Tokiju. Što da ne, nije nemoguće“.

Kakav je plan rada do najveće smotre svetskog sporta?

Nema odmora. Naporan rad kao i do sada. To je jedini recept za uspeh. Drugi ne postoji. Ova nedelja je malo slabija što se tiče treninga. Uskoro kreću završne pripreme za Olimpijske igre. Neću učestvovati na mnogo takmičenja. Eventualno jedan Gran pri turnir u Poljskoj kako bi ostao na tom trećem ili se eventualno probio na drugo mesto. Sve misli su usmerene ka Japanu. Varšava je bila zlatna stanica, nadam se da će kruna doći u Tokiju“.

Komentari

Vaš komentar