Milena Rašić za SK: Drago mi je što sam ostavila trag

Blog ostalo 7. sep. 202115:305 komentara
Podeli:
CEV

Pred više od 20.000 navijača završila je reprezentativnu karijeru. I to kao jedna od najboljih koja je ikada obukla dres Srbije. Posle 12 godina i 16 osvojenih medalja, Milena Rašić je u Beogradu rekla ‘zbogom’ reprezentaciji.

Imati Milenu u timu znači biti šampion. Svedoče ovoj izjavi brojni uspesi reprezentacije Srbije, potvrđuju je pune trofejne vitrine klubova u kojima je igrala, kao i brojne individualne nagrade koje je dobila. Predodređena za uspeh, devojka rođena u Prištini postala je kraljica mreže. 

povezane vesti

Znali su to dobro njeni protivnici, a hvalili su se time njene saigračice, prijatelji i navijači. Baš pred njima, svojim najbližima, odlučila je ovog leta da okonča reprezentativnu karijeru.

Pred više od 20.000 navijača u Beogradu, odigrala je svoj poslednji meč za nacionalni tim. Poraz od Italije u finalu Evropskog prvenstva bio je njen oproštaj. Možda rezultatski i ne onakav kakav je zaslužila.

Novom medaljom, zapečatila je i više nego uspešnu priču sa reprezentacijom. U ukupnom zbiru, sa plavim damama je osvojila srebro i bronzu na Olimpijskim igarama (2016, 2021), zlato na prvenstvu sveta (2018), dva puta je bila na evropskom tronu (2011, 2017), a sa kontinentalnih šampionata ima još srebro (2021) i bronzu (2015). U bogatoj kolekciji stoje još srebro sa Svetskog kupa, tri bronze iz Gran prija, bronza sa Evropskih igara…

U razgovoru za Sport Klub, popularna Raša priznaje da još nije svesna da je jedna era završena.

“Ne još, mislim da će mi biti potrebno još nekoliko dana. Još su pomešana osećanja. Treba tek da shavtim da sam zaista okončala reprezentativnu karijeru. Čudno mi je sada što imam vremena za odmor, a ipak ovih dana imam još 1000 obaveza”.

Još pre početka reprezentativne sezone, Milena je najavila da će se na Evropskom prvenstvu oprostiti od nacionalnog tima.

Srebrna Srbija
FOTO: CEV

“Svesna sam bila da je poslednje takmičenje. Ali nisam želela da razmišljam o tome tokom utakmica, jer bi sigurno uticalo na moju igru. Bilo bi idealno da smo osvojile zlato. Međutim, ponosna sam na sve što smo uradile tokom ovog leta. I zahvalna svim ljudima koji su nam pružali podršku i koji su se tog dana našli u dvorani”.

Nisu oproštaj Mileni priredili samo navijači u hali. Njeni najbliži probrinuli su se da 30-godišnjakinja shvati šta je sve učinila u karijeri. ‘Ponos za sve što je bilo, radost za sve što dolazi’, pisalo je na bilbordu posvećenom trofejnoj odbojkašici. 

“Naježim se i sada kada pomislim. Nisam očekivala. Sreća je imati takve prijatelje. Videla sam još za vreme utakmice da nose majice sa mojim likom. Posle su mi pustili i video u kome su govorili moji nekadašnji trener i saigračice. On je sada u privatnoj arhivi. Posle toga sam videla tortu i bilbord. Zaista, hvala svima”.

Putem društvenih mreža Mileni su zahvaljivali i brojni ljubitelji odbojke.

„Nisam to očekivala. Uvek mi je bila čast da predstavljam svoju zemlju. Drago mi je da sam ostavila trag. Srce mi je puno što sam uticala na neke nove generacije”.

“ISTA SAM KAO I PRE 20 GODINA”

Milena je uvek važila za skromnu devojku, koja uprkos ogromnom uspehu čvrsto stoji na zemlji.

“Nisam dozvolila sebi da mi slava udari u glavu. Čuvala sam isti krug prijatelja oko sebe svih ovih godina i hvala im što su oni bili uz mene. Ista sam sada kao i pre dvadeset godina. I ponosna sam na to”.

Dubok trag ostavila je Rašićeva ne samo u srpskoj, već svetskoj odbojci. Sa nacionalnim timom osvojila je čak 16 medalja. Na pitanje koja joj je najdraža, odgovorila je:

“Svaka nosi neku posebnu emociju. Svaki trenutak proveden sa ovim devojkama i ovim stručnim štabom za mene je dragocen. Ako bih morala da izvdojim jednu medalju, onda bi to bila zlatna koju smo osvojile 2011. godine na Evropskom prvenstvu u Beogradu. Zbog toga što je bila prva zlatna i jer smo igrale pred našom publikom. Sve ostale dele drugo mesto”.

Punih 12 godina je Milena bila deo reprezentacije. Prvi poziv selektora Zorana Terzića dobila je 2009. godine.

“Imala sam samo 19 godina kada sam se priključila reprezentaciji. Tu su bile Maja Ognjenović, Jelena Nikolić, Ivana Đerisilo… Čast mi je bila što sam sa njima u timu. Mnogo sam naučila od njih i hvala im na svemu. Zbog ove ekipe sam postala bolji čovek”.

ženska odbojkaška reprezentacija Srbije
CEV

Iste sezone je i debitovala za prvi tim. Prepoznao je selektor odmah da je reč o izvanrednoj igračici, pa je već na Evropskom prvenstvu u Poljskoj dobila priliku da se dokaže.

“Ni u najluđim snovima nisam mogla da zamislim da će sve ovako biti. Sećam se i sada tog odlaska u Kovilovo. Terzu sam do tada gledala samo na televiziji. Bila sam i pomalo uplašena. Ja se lično ne sećam osećaja pred prvu utakmicu, ali me je drugar podsetio na poruke koje sam im slala, bila sam nervozna, imala sam tremu. Nisam mogla ni da pretpostavim da ću odmah biti u postavi. Međutim, kako su utakmice odmicale i ja sam se već bolje osećala”.

“OVO LETO TRODUPLO TEŽE OD PRETHODNIH”

U razmaku od samo mesec dana, odbojkašice Srbije osvojile su ovog leta olimpijsku bronzu i evropsko srebro.

“Sigurno nije bilo lako. Ove sezone je bilo troduplo teže nego prethodnih, jer je zbog pandemije koronavirusa bilo još milion nekih procedura. Ipak, osvojile smo dve medalje. Ostvarile smo veliki uspeh. Možda toga još nismo ni svesne, ali shvatićemo za nekoliko dana šta smo sve uradile tokom ovoog leta”.

Od reprezentacije Srbije oprostila se i Stefana Veljković. Ostao je Zoran Terzić bez ubojite dijagonale srednjaka. Ipak, Rašićeva veruje u svetlu budućnost.

“Srednjaci nam jesu uvek dobri i zato ja ne brinem. Naći će se zamene za mene i Stefanu. Već je u timu Jovana Kocić, koja je odlična. Već svi pričaju i o Heni Kurtagić, koja će uz rad sa ovim stručnim štabom sigurno dostići visok nivo.  Ponavljam, ne brinem za budućnost srpske odbojke. Možda neće odmah sledeće godine to biti rezultati koje želimo, ali hoće u skoroj budućnosti”, zaključila je Milena.

“PLAN JE DA SE VRATIM ODBOJCI”

Okrenuće se Milena porodičnom životu u periodu koji sledi, ali to ne znači da će potpuno zaboravti odbojku.

“Plan je da se nekada vratim klupskoj odbojci. Ali sada ne želim da razmišljam o tome. Počinjem nešto novo, okrećem se nekim lepšim stvarima, otvaram novo poglavlje”.

Komentari

Vaš komentar