Mitrović za SK: Onaj potez? Zbog Ronalda mi još draže!

Skener 5. jan 202211:00 > 14:10 1 komentar
Srdjan Stevanovic, Getty Images

Ponovo je postalo lepo zvati se reprezentativcem Srbije. Još je lepše ukoliko je vaše prezime Mitrović. Tada vas gledaju kao heroja nacije zato što ste herojskim delima pomogli zemlji da ostvari veliki uspeh – plasman na Mundijal. Bilo da se zovete Aleksandar ili Stefan.

Prvi je pobedonosnim golom u poslednjim trenucima kvalifikacija oborio Portugal usred Lisabona za direktan prolaz u Katar. Drugi je klizećim startom sprečio isti taj Portugal da pobedi u Beogradu u završnim momentima duela iz uvoda kvalifikacionog ciklusa.

Iz SK Paketića:

Bez onog prvog, ne bi bilo ni onog drugog. Jedan Mitrović stoji na početku i kraju uspešnog leta Orlova ka planetarnoj smotri. Napravljen je pun krug. Crveno-plavo-beli.

Šta je predstavljalo polaznu tačku u crtanju tog kruga, u čijim rukama je bila olovka, i kako je on poprimao sve lepši oblik, Stefan Mitrović (31) govorio je u prazničnom intervjuu za Sport Klub.

Štoper Hetafea je poseban osvrt napravio na pomenuti čin iz prvog duela sa Portugalcima. Kako danas gleda na tu situaciju, na koji način je reakcija Kristijana Ronalda doprinela još boljem osećaju, te zašto je odmah posle meča tvrdio da lopta nije prešla gol-liniju, iako jeste.

Bilo je priče i o pripremi za odlučujući okršaj na Lužu, celokupnom duelu sa lica mesta, momentima kod pogotka Aleksandra Mitrovića. Povučena je i paralela sa prethodnim uspešnim kvalifikacijama za Mundijal, kada je selektor bio Slavoljub Muslin, i objašnjeno zbog čega je sada sa Draganom Stojkovićem Piksijem sve mnogo bolje.

Dragan Stojković
FSS

No, krećemo od početka. Gde je postavljena polazna osnova na putu za Katar?

Dolazak Dragana Stojkovića Piksija na mesto selektora. Njegovim imenovanjem je sve postalo mnogo drugačije, bolje. To čak i navijač pored TV može da vidi. Cela priča oko reprezentacije je značajno zdravija. Mi smo kvalitet uvek imali, ali atmosfera nije uvek bila dobra. Kad je ona postala vrhunska, tad je i rezultat došao. Selektor je najzaslužniji za to. Ekipa diše kao jedan. Ranije toga nije bilo, sad svaki igrač jedva čeka da dođe na okupljanje. Zna da će uživati u tim danima sa ekipom, u dobroj atmosferi, kvalitetnom fudbalu. Vratio se kult reprezentacije. Osećamo podršku javnosti i nadam se da će tako ostati i u budućnosti.

Na koji način je Piksi popravio stanje unutar i oko državnog tima?

Od početka je stavljao akcenat na zajedništvu, da treba gledamo samo nas i nikoga sa strane. Sportski bezobrazluk koji ga je krasio tokom igračke karijere preneo je i nama. U startu je pokazao koliko nam veruje i tako je bilo sve vreme. Ispostavilo se da je tačno sve što je rekao, svaka izgovorena reč u javnosti i na sastancima. Verujemo mu bezuslovno. Kad nam Piksi kaže nešto onda je to – to. Svaki igrač u ekipi ispunjava sve što selektor želi jer znamo da je to pobednički put.

Koliko je bilo teško doći u takvo, pozitivno stanje svesti, posle svih loših dešavanja i rezultata tokom prošlosti, zaključno sa porazom od Škotske u baražu za EURO?

Postojao je crv sumnje u startu. Mi smo bili najveći gubitnici tih kvalifikacija za EURO. Brzo smo morali da izađemo iz toga, da se okrenemo nečemu novom. Naravno da nismo odmah verovali u bolje. Jednostavno, prošli smo toliko toga lošeg. Ipak, kad na mesto selektora dođe čovek koji ti ukaže puno poverenje i konstantno te gura napred, onda je lako da iz negative uđeš u pozitivu.

Stefan Mitrović
AP Photo/Darko Vojinovic via Guliver Image

Koji momenat je bio presudan?

Drugo poluvreme protiv Portugala kada smo se vratili iz 0:2. To je ključno za sve dalje. Dogodio nam se taj klik u glavi. Igraš protiv jednog od najboljih timova na svetu i na onakav način ga pregaziš u drugom poluvremenu, vratiš se potpuno…  Tada smo shvatili da možemo da se takmičimo sa svima. Posle toga smo i mi počeli da verujemo u sebe, a i drugi da veruju u nas.

Pored povratka (na kraju završeno 2:2), okršaj u Beogradu obeležio je tvoj, sad već čuveni potez. Izbacio si loptu iz gola kod udarca Kristijana Ronalda u poslednjim sekundama i stekao status pravog heroja. Kako sad gledaš na to?

Mogu da budem samo ponosan. Bio je 90+3. minut, svi smo bili veoma umorni, ali sam ja ostao koncentrisan da ispratim tok akcije i izbacim loptu onako kako sam izbacio. Mnogo mi je drago što sam time pomogao ekipi. Tim bodom smo ostali u poziciji da se pitamo za sve do kraja, znali smo da nas sve pobede vode direktno na Mundijal. Ljudi znaju koliko se dajem za tim, koliko živim za svaku utakmicu u reprezentaciji. Ali cela ekipa je odigrala neverovatno to drugo poluvreme. Nije samo moja zasluga.

Lopta je definitivno prešla gol liniju, to se jasno vidi na snimku, i pogodak je trebalo da bude priznat Portugalcima. Ti si, ipak, tvrdio drugačije neposredno posle meča. Zbog čega?

Ma, nisam ni pogledao snimak. Stvarno sam mislio da sam je stigao na vreme. Odmah sa terena, vruće glave otišao sam pred kameru i rekao da nije gol. Onako, samouvereno, ha-ha-ha! Videli smo, naravno, kasnije svi šta se dogodilo. Lopta je prešla, nema dileme, ali desilo se šta se desilo. Greške sudija su sastavni deo fudbala.

Portugalci su i posle poraza u Lisabonu isticali tu situaciju, tražeći u njoj opravdanje za neuspeh. Pre svih, Ronaldo. Kako to komentarišeš?

Mogu da kukaju koliko god žele i da se žale zbog toga, ali imali su priliku u poslednjem kolu da dokažu da su bolji. Pred svojim navijačima su igrali, pune tribine… I nisu pokazali da su bolji. Mi jesmo, dokazali smo da zaslužujemo više od njih direktan plasman. Džabe se oni vraćaju na taj detalj iz Beograda.

Kristijano je duel u Beogradu napustio pre vremena, demonstrativno je bacio kapitensku traku na teren. Ona je na kraju iskorišćena u humanitarne svrhe…

Zbog Ronalda mi je još draže! Taj njegov potez je doprineo da učinimo još jedno dobro delo. Pomogli smo malom dečaku tom akcijom i mnogo smo ponosni zbog toga. Ronaldova nervoza je iskorišćena na najbolji mogući način!

Vratimo se kvalifikacijama. Očekivane pobede protiv Azerbejdžana i Luksemburga su upisane, a onda se dogodio nesrećan remi (autogol Sergeja Milinković-Savića u završnici) sa Republikom Irskom. Tad je postalo jasno da je za direktan prolaz neophodan trijumf nad Portugalcima. Da li se u tom trenutku javila doza sumnje u uspeh?

Nijednog sekunda! I kad je Portugal onako okrenuo Irce i kad smo mi odigrali nerešeno, znali smo da je i dalje sve u našim rukama. Verovali smo, znali smo da imamo kvalitet. Mi smo i u Irskoj zaslužili da pobedimo, dominirali smo, ali primili nesrećno onaj gol. Nije kao da je to bilo naše loše izdanje, pa da krenemo opet da sumnjamo. Verovali smo da možemo do pobede u Lisabonu.

Okršaj u Portugalu su mnogi okarakterisali kao istorijski. Kako je izgledala priprema za to?

Svi smo jedva čekali utakmicu. Bio je Katar nekoliko dana pre toga, ali smo svi bili okrenuti ka Lisabonu. Razmišljali smo samo o tome. Atmosfera je bila neverovatna. Svi smo verovali da je to naš dan. I na kraju je tako bilo.

Sergej i Ronaldo
FSS

Otkrij nam neke detalje sa sastanka pred meč odluke?

Verovali ili ne, ali sve je bilo u šaljivom tonu. Piksi je nastojao da nas maksimalno opusti. Da ne ulazim baš u detalje, nije za medije, ali taj sastanak će mi ostati u glavi zauvek. Igrali smo jednu od najbitnijih utakmica u poslednjih nekoliko godina, a Piksi je ceo razgovor vodio kao da igramo najobičniji meč. I time nam je pokazao koliko veruje, a mi smo mu vratili na terenu.

Odlukom selektora, bio si na klupi za taj meč. Opiši nam tok dešavanja iz te perspektive?

Ma, cela utakmica je bila… Uh! Baš sam u prvom poluvremenu sa Mitrom na klupi pričao koliko je lakše igrati, nego sedeti i gledati. Stresno je bilo, nisam mogao mirno da sedim nijednog trenutka.

Portugalci su poveli, a zatim je kreiran preokret. Gol Aleksandra Mitrovića u 90. minutu za prolaz. Možeš li da vratiš film na te momente?

Kao san! Gol u 90. minutu na prepunom Lužu, na onakav način, protiv jednog Portugala… Neverovatno, zaista. Osetilo se i neko olakšanje, jer time smo dokazali da smo s pravom verovali cele kvalfikacija. Da se sve isplatilo na kraju, ceo rad, trud, odricanja… Nestvaran osećaj.

Najlepši u dosadašnjem delu karijere?

Apsolutno, uz trenutak kad sam prvi put poneo kapitensku traku u reprezentaciji. Traka u državnom timu je posebna priča, znate koliko njih mašta o tome i ne uspe. Ali i plasman na Mundijal na ovakav način, bez dileme nešto izvanredno.

fudbalska reprezentacija Srbije
Starsport

Ti si već jednom imao uspešne kvalifikacije – za SP 2018. u Rusiji kada je selektor bio Slavoljub Muslin. Možeš li da napraviš poređenje?

Baš su teške kvalifikacije bile kod Muslina. Dosta toga je bilo poljuljano, svi su želeli neku promenu generacije, i onda je sve bilo jako, jako teško. Osećala se neverovatna tenzija, uprkos dobrim rezultatima i prolazu. Onaj poraz u Austriji je poljuljao samopouzdanje. Na kraju se igrala protiv Gruzije kod kuće odlučujuća. Mnogo stresno sve… Nikad nisam doživeo veću tenziju i lošiju atmosferu na terenu, na stadionu. Znamo i šta se posle desilo sa Muslinom, da se ne vraćam na to.

Sada je sve drugačije?

Mnogo je pozitivnije. Od početka do kraja. To je glavna razlika. Mnogo dominantnije smo izgurali cele kvalifikacije. To nam donosi nadu za budućnost. Pokazali smo kvalitet, uspeli da izgradimo svoj stil, da budemo prepoznatljivi.

Marko Djurica, Reuters

Lestvica se pomera. Kakve su ambicije na Mundijalu?

Imamo pre Katara mnoge bitne stvari, pre svega Ligu nacija. Moramo maksimalno ozbiljno shvatiti sve to. Važno je napraviti nadogradnju na dobru osnovu, još više pojačavati pobednički mentalitet. Pričam redovno sa saigračima, u reprezentaciji se ne biraju utakmice, kad se obuče taj dres, kad krene himna, mora se dati maksimum. Bilo da je prijateljska ili takmičarska. Ili igra na treningu.

Žreb za grupe na programu je prvog aprila. Postoje li neke konkretne želje?

Nemam želja. Pevali smo jednom da nam daju taj Brazil, ali stvarno nemam nijedan konkretan tim koji bih da izvučemo u grupi. Možemo sa svima. Mi ćemo gledati samo sebe. Siguran sam da niko neće biti srećan ako nas izvuče za protivnika.

Reč dve i o klupskom polju. Od prošlog leta si u Španiji, pošto si obukao dres Hetafea. Kako protiče uvodni deo karijere u Madridu?

Srećan sam što sam ponovo u Španiji, bio sam pre kratko i u Valjadolidu. Ovo je idealno u mojim godinama, baš onako kako sam zamišljao. Ispunio sam sebe u Strazburu, bio kapiten, osvojio Kup. Ponosan sam zbog toga. Ljudi u Strazburu znaju da sam bio otvoren uvek, na kraju prošle sezone sam rekao da je momenat da promenim sredinu. To je bila moja izričita želja. Glupe informacije su plasirane da me nije želeo trener i tako dalje, to jednostavno nije istina.

Juan Medina, Reuters

U novom klubu te je sačekao saigrač iz reprezentacije Nemanja Maksimović.

Pričao sam sa Maksom pre dolaska. Sve najbolje mi je rekao. Hetafe možda nije toliko veliki klub, ali organizaciono ne zaostaje uopšte za najvećima. Predsednik vodi računa o svemu, organizacija kluba je neverovatna,  uslovi za rad su na top nivou.

Potpisao si trogodišnji ugovor. Po njegovom isteku imaćeš 34 godine. Šta dalje?

Trenutno vidim sebe ovde, voleo bih da budem do kraja ugovora. U mojim godinama, jedini cilj je da što duže ostanem na ovom nivou. Osećam se odlično fizički. Dok bude tako, igraću na dobrom nivou. Kad ne budem mogao, nemam problem sa tim da to i kažem. Želim što duže da ostanem, španska liga je jedna od najboljih na svetu, ponosan sam što sam tu gde jesam.

Za kraj, kakve su ti novogodišnje želje?

Prva želja je zdravlje porodice i mene. Kad sam zdrav, mogu sve. Želim da na klupskom nivou nastavimo dobre rezultate i ostanemo u ligi. Još važnije da nastavimo dobre igre sa reprezentacijom. I da budem na spisku za Katar. Najveći san je da sa svojom državom igraš na nekom velikom takmičenju.

Sve blogove iz našeg SKPaketića pronađite na ovom linku.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare