Može li Inter do još većeg podviga – uprkos svemu?

Serie A 12. sep 202110:00 2 komentara
fudbaleri Intera
Emilio Andreoli/Getty Images

Iako je na kraju protekle sezone uzeo skudeto i tako prekinuo devetogodišnju dominaciju Juventusa u Seriji A, Inter je uoči starta ovog prvenstva, uz francuski Lil, bio šampion kojem su u ligama petice davane najmanje šanse da će odbraniti titulu.

Razlog za takvo tretiranje tima sa milanskog stadiona “Đuzepe Meaca”, naravno, treba tražiti u finansijskim problemima kineskih vlasnika (kompanija “Suning”) koji su, umesto za aktuelnog prvaka uobičajenog jačanja kvaliteta tima u prelaznom roku, prodali ključnog igrača golgetera Romelua Lukakua (kao i takođe bitnog ofanzivnog beka Ašrafa Hakimija), te raskinuli saradnju sa trenerom Antoniom Konteom.

Stručnjak iz Lečea – koji je bez obzira na težak karakter i druge kontroverze koje ga prate pokazao da zna da osvaja titule u nacionalnim prvenstvima – odlučio je da godinu dana pre isteka ugovora sporazumno raskine saradnju. I to je učinio kada je shvatio da od nastavljanja projekta stvaranja moćnog Intera neće biti ništa, tačnije da će klub prodavati najbolje igrače kako bi preživeo. Lukaku je otišao u Čelsi u transferu vrednom 115 miliona evra, dok je za Hakimija od PSŽ dobijena za jednog beka rekordna suma od 68 miliona evra (plus pet miliona kroz bonuse). Ipak, te prodaje – po informacijama koje stižu iz Italije – nisu dovoljne da se saniraju novčani problemi i sačuva likvidnost kluba koji se navodno nalazi na ivici bankrota, pa je tako list “Korijere delo sport” plasirao vest da su vlasnici iz “Suninga” spremni da do kraja prelaznog roka prodaju sve fudbalere za koje stignu dovoljno dobre ponude.

Činilo se da bi Lautaro Martines mogao da napusti klub iz najvećeg grada Lombardije, ali je drugi član prošlosezonskog udarnog napadačkog tandema ostao u Interu. Na mogućnost njegovog transfera žestoko su reagovali navijači, ionako nezadovoljni prodajom Lukakua Čelsiju, pa su kineski vlasnici trostrukog šampiona Evrope odlučili da do daljeg zadrže Argentinca i sa njim potpišu novi ugovor. Mada je još među ’crno-plavima’, gotovo je sigurno da u dresu Intera, zbog zdravstvenih problema (srčanog udara) više neće nastupati Kristijan Eriksen. Danac, za razliku od Lukakua i Hakimija, nije bio jedan od ključnih šrafova Konteovog tima ali je, nakon ozbiljnih razmimoilaženja sa tadašnjim trenerom, u drugom delu prošle sezone našao svoje mesto u startnoj postavi budućeg šampiona Italije.

Sposobni sportski direktor Bepe Marota je učinio sve kako bi sa skomnim sredstvima angažovao što kvalitetnije zamene za one koji su napustili (ili će otići) klub. U italijanski grad mode je iz Rome kao slobodan igrač stigao Edin Džeko koji, međutim, ne samo da nije isti tip napadača kao Lukaku, već je u 36. godini – bez obzira na moguće povremene bljeske – objektivno odavno prešao igrački zenit. Konkurencija u špicu je kasnije dodatno pojačana i dolaskom Hoakina Koree (na jednogodišnju pozajmicu uz opciju otkupa ugovora na kraju sezone) iz Lacija, na čijem je prelasku u Inter insistirao njegov bivši šef Simone Inzagi. Korea, međutim, nije klasični napadač, pa je jasno da da će Inter morati da transformiše igri u završnici, tačnije da Martines sa novim partnerom (partnerima) u špicu neće moći da funkcioniše na način koji će činio sa Belgijancem koji sada nosi dres londonskih ’Plavaca’.

Simone Inzagi
Emilio Andreoli/Getty Images

Gubitak Hakimija bi trebalo da nadomesti dosadašnji desni bek PSV Ajndhovena Denzel Damfris. On je prva dva susreta u novom takmičenju Serije A započeo na klupi za rezervne igrače pošto se Inzagi odlučio da na  pozicijama ful bekova startuju Mateo Darmijan i Ivan Perišić. Nastavak sezone će pokazati hoće li Holanđanin izbiti u prvi plan i koliko će biti adekvatna zamena za brzonog Marokanca. Iz redova gradskog rivala Milana je ovog leta kao slobodan igrač stigao turski internacionalac Hakan Čalhanoglu (potpisao ugovor do 2024. i dobijaće pet miliona evra po sezoni) koji bi, uz Nikolu Barelu i Marcela Brozovića, trebalo da kontroliše igru na sredini terena. Alternative u vezi su iskusni Arturo Vidal, talentovani Stefano Sensi (koji je, zbog problema sa povredama stagnirao nakon sjajnog početka kod Kontea), Roberto Galjardini, Matijas Vesino, pa se može reći da šampion na sredini terena uopšte nije oslabljen u odnosu na prethodnu sezonu.

To se isto može konstovati i za odbranu u kojoj će, pred i dalje nezamenjivim golmanom Samirom Handanovićem i dalje stajati granitni zid sačinjen od Stefana de Fraja, Milana Škrinjara i Alesandra Bastonija. Bar do zimskog prelaznog roka na “Meaci” će ostati i Andrea Ranokija, Danilo d’Ambrozio i Aleksandar Kolarov, od kojih se očekuje da po potrebi popune rupe u defanzivnoj liniji.

Inter je, dakle, u većini linija tima sačuvao fudbalere iz šampionske sezone, što bi na prvi pogled moglo da navede na zaključak da nije mnogo slabiji u odnosu na poslednju godinu Konteove ere. Ipak, gubitak ključnog igrača Lukakua i važnog ful beka Hakimija je nenadoknadiv gubitak, pre svega na ofanzivnom planu gde će Inzagi morati da sa novim snagama traži rešenja kako bi obezbedio efikasnost, bar približnu onoj iz prošlog prvenstva. Naravno, neće biti lako ni prestrojavanje igrača na zahteve novog šefa koji, uz poštovanje Inzagijevog učinka u Laciju, nema autoritet trofejnog trenera Kontea. Čoveka koji je, ne samo stvorio ovaj šampionski tim ’Nerazura’, već i sa svojim izabranicima tokom dvogodišnjeg rada izgradio specifičan odnos međusobnog povrenja.

Ako se sve ovo zna ne treba da iznenađuje to što su – prema informaciji koja je procurila pre početka takmičenja u Seriji A (dakle dok je Ronaldo još bio u Juventusu) – čelnici Intera pred Inzagija postavili zadadak da u nacionalnim prvenstvu izbori plasman među četiri prvoplasirana tima koji obezbeđuje učešće u najcenjenijem evropskom klupskom takmičenju. Od Pipovog mlađeg brata je takođe zatraženo da u predstojećem nadmetanju u Ligi šampiona načini korak više u odnosu na svog prethodnika, dakle uvede Inter bar u osminu finala.

Lautaro Martines
Emilio Andreoli/Getty Images

Svesni problema sa kojim se klub suočava oni nisu pred Konteovog naslednika postavili imperativ odbrane titule, a stvari se u tom pogledu, čini nam se, nisu suštinski promenile ni nakon dva odigrana kola u Seriji A. U njima je Inter ostvario maksimalan učinak u duelima sa Đenovom (4:0) i Veronom (3:1), dok je prvi kandidat za skudeto Juventus neočekivano prosuo pet bodova u nadmetanjima sa Udinezeom i Empolijem, ali i ostao bez portugalskog asa koji se nakon 13 godina odsustva vratio na “Old Traford”.

Izvesno je da je dobar start podigao samopouzdanje novog šefa stručnog štaba milanskog kluba i njegovih fudbalera, međutim, šampionat na Apeninima je tek počeo, a Đenova i Verona ne spadaju kvalitetom u ekipe koje mogu pokazati stvarne vrednosti Inzagijevog sastava. Torinsku ’Staru damu’, bez obzira na kikseve u prva dva kola, ne treba otpisati iz nadmetanja za skudeto u kojem će kao ozbiljni kandidati verovatno još učestvovati Milan, Roma, Lacio, Napoli, Atalanta… Istina je da ima onih koji poput Žozea Murinja, nakon Ronaldovog napuštanja čizme, ulogu prvog favorita za titulu bar javno prebacuju na pleća trenera šampiona Italije i njegovih izabranika. Iskusni portugalski stručnjak je odgovarajući na pitanje šta će se promeniti u trci za skudeto posle odlaska njegovog zemljaka na Ostrvo, kratko poručio: “Pitajte Inzagija”. Nismo sigurni da li ’Specijalni’ zaista iskreno smatra da je njegov nekadašnji klub sada prvi kandidat da se (ponovo) popne na tron ili ovakvom izjavom želi da psihološki olakša poziciju fudbalerima Rome, kako bi iz drugog plana (i bez suvišnog pritiska) pokušali stići do Olimpa.

Dodatni problem za igrače Intera u ovoj sezoni je teška i za sada nerešena finansijska situacija u klubu sa kojom su se – valja naglasiti – u prethodnom šampionatu uspešno suočavali. Mnogi smatraju da bi kineski vlasnici, ukoliko nisu u stanju da nastave sa ulaganjima, trebalo da prodaju svoje većinske akcije zainteresovanim kupcima, ali je veliko pitanje da li će se u skorijoj budućnosti naći neko spreman da izdvoji novac koji zahteva kompanija “Suning”. Bez obzira da li će se i na koji način, problem vlasničke strukture Intera razrešiti, izvesno je da fudbalere aktuelnog šampiona zemlje evropskih prvaka u tek započetoj sezoni čekaju velika iskušenja. Kao i da bi eventualno penjanje Inzagijevog tima na tron Serije A predstavljalo veći podvig od prošlosezonskog Konteovog prekidanja devetogodišnje vladavine Juventusa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare