Može li Srbija do magičnih 100 u Tokiju?

Blog ostalo 27. dec. 202015:34 > 28. dec. 2020 12:101 komentar
Podeli:
REUTERS/Dylan Martinez

Koronavirus je pomerio sve. Čak i Olimpijske igre na godinu dana. Umesto da se svode računi o učinku na najvećoj smotri svetskog sporta u Tokiju, pandemija je učinila da i dalje aktuelna tema budu kvalifikacije i ko će se pojaviti u Japanu.

Olimpijski tim Srbije za sada ima 64 sigurna učesnika za Igre koje su na programu od 23. jula do 8.avgusta 2021. godine. Međutim, ostalo je još takmičenja i prilika da se taj broj značajno uveća. Svi rokovi za kvalifikacije su pomereni, s tim što je najveći broj svetskih federacija uvažio do sada ispunjene kvote.

U 2020. godini 17 sportista iz Srbije je overilo vizu za Tokio. Na iznenađenje svih to su uradili stonoteniseri u ekipnoj konkurenciji. Dimitrije Levajac, Žolt Pete i Marko Jevtović pobedili su u odlučujućem meču Hong Kong 3:2 na kvalifikacionom turniru u Gondomaru. Velimir Stjepanović je isplivao „A“ normu na 200 slobodno rezultatom 1:46,99, dok je strelkinja Andrea Arsović osvojila evropsko srebro u gađanju vazdušnom puškom, što joj je donelo kvotu za Japan.

Osvajanjem drugog mesta na kvalifikacionom turniru u Beogradu, srpske košarkašice su drugi put uzastopne otišle na Olimpijske igre, gde će pokušati da odbrane bronzu osvojenu u Riju 2016. godine.

Lista putnika za Tokio za sada čine: Ivana Španović, Armin Sinančević (atletika), Čaba Silađi, Anja Crevar, Vuk Čelić i Velimir Stjepanović (plivanje), Milica Mandić, Tijana Bogdanović (tekvondo), Mihail Kadžaja, Mate Nemeš, Stevan Mićić (rvanje), Strahinja Stefanović, Milica Starović (kajak), Miloš Vasić, Martin Mačković (veslanje), Zorana Arunović, Damir Mikec, Milutin Stefanović, Andrea Arsović, Sanja Vukašinović, Jasmina Milovanović (streljaštvo), muška basket ekipa 3×3 (četiri člana), muška stonoteniska ekipka (tri člana), muška vaterpolo reprezentacija (12 članova), ženska odbojkaška reprezentacija (12 članova), ženska košarkaška reprezentacija (12 članova).

Od osamostaljenja Srbija je najviše sportista imala u Londonu 2012, čak 115 u 15 sportova. U Riju četiri godine kasnije bila su 103 takmičara u 14 sportova. Najmanji broj učesnika Srbija je imala u Pekingu 2008.godine, kada su je reprezentovala 92 predstavnika u 11 sportova.

Magična brojka od 100 je dostižna i za Tokio. Da li će se do nje doći najviše će zavisti od učinka muške košarkaške reprezentacije i ženske reprezentacije u rukometu, koje imaju po 12 članova u ekipi. Put do 100 je težak, ali ne i nemoguć. Kroz sportove to ovako izgleda.

Atletika

Sigurni su Ivana Španović u skoku udalj i Armin Sinančević u bacanju kugle. Najbliži ispunjenju norme su Elzan Bibić na 1.500 metara i Asmir Kolašinac u bacanju kugle. Bibić ima ostvarenje 3:35,07, a standard iznosi 3:35,00. Kolašinac je u dvorani tokom 2020. stigao do daljine od 21,06, a norma je 21,10.

Dobre šanse imaju i maratonke Olivera Jevtić i Teodora Simović. Norma je na 2:29;30 sati, ali pravo učešće će imati 80 takmičarki, tako da se Srpkinje nadaju da bi i bez istrčanog standarda mogle u Japan.

Broj takmičara u tehničkim disciplinama je ograničen na 32. Priliku će tražiti Strahinja Jovančević i Lazar Anić u skoku udalj (norma 8,22), Dragana Tomašević u bacanju diska (63,50), Marija Vučenović u bacanju koplja (64 metra), Vedran Samac u bacanju koplja (85 metara) i Mihail Dudaš (8350 bodova). Svi su trenutno daleko od izuzetno jakih standarda, ali samo priblažavanje njima otvara veću mogućnost za odlazak u Tokio.

Plivanje

U plivanju je sve jasno. Olimpijski komitet Srbije prihvata samo „A“ standard,koji su do sada dostigli Velimir Stjepanović na 200 slobodno, Čaba Silađi na 100 prsno, Vuk Čelić na 800 slobodno i Anja Crevar na 400 mešovito. Ovogodišnji rezultati pokazuju da realnu šansu još imaju samo Andrej Barna i Nina Stanisavljević. Barni na 100 slobodno nedostaje 18 stotinki (norma 48,57),  kao i 19 stotinki na upola kraćoj deonici (22,02). Mladoj 16- godišnjoj Leskovčanki fali 39 stotinki na 50 kraul (24,77).

Ukoliko bi Barna isplivao „A“ normu otvorila bi se mogućnost i za mušku štafetu 4 x 100 slobodno. Uslovi su da bude među 16 najboljih na svetu po vremenu i da ima minimum dva plivača sa „A“ normom.

Streljaštvo

Pojedinačni sport sa najviše kvota za sada. Posao su završili Zorana Arunović, Jasmina Milovanović (pištolj), Damir Mike (pištolj), Milutin Stefanović (puška), Andrea Arsović (puška) i Sanja Vukašinović (trostav). Poslednja prilike za odlazak u Tokiju su Evropska prvenstva na kojima je ostala još po jedna kvota za one koji je nisu ranije obezbedili.

Tenis

Srbija prema trenutnom renkingu ima četiri mesta za Japan. Kriterijum za učešće na Igrama je ATP i WTA lista. Kao poslednji datum se gleda 7. jun 2021. godine, a u Tokio ide 56 najboljih muškaraca i žena u tom trenutku, s tim što svaka zemlja u pojedinačnoj konkurenciji može da ima maksimalno četiri učesnika. Novak Đoković, najbolji na svetu, Dušan Lajović kao 26, Filip Krajinović 31. i Miomir Kecmanović na 44. mestu imaju odličnu priliku da igraju u glavnom gradu Japana. Dame su daleko od vrha. Nina Stojanović na 100. mestu je trenutno najbolje rangirana.

Boks

Nina Radovanović u muva kategoriji je na meč od Tokija. Njoj je na predolimpijskom turniru u martu naredne godine u Londonu potrebna samo pobeda u četvrtfinalu protiv Italijanke da bi se kvalifikovala za Igre. Na istom turniru samo znatno manje šanse ima Vladan Babić u supereteškoj kategoriji. Poslednje sito za boksere biće svetske kvalifikacije u Parizu na kojima srpski predstavnici teško mogu do ozbiljnijeg rezultata.

Džudo

Četvrto mesto koje trenutno drži na svetskoj listi u kategoriji do 90 kilograma, Nemanji Majdovu praktično garantuje odlazak u Japan. Najboljih 18 sa liste učestvovaće na Olimpijskim igrama. U kvoti je trenutno i Milica Nikolić kod dama do 48 kilograma. Zauzima 17. mesto, ali nju bi mogla da ugrozi evropska vicešampionka Andrea Stojadinov koja je na 24. poziciji. Iz jedne države samo jedan predstavnik može da bude u težinskoj kategoriji. Olimpijac iz Rija Aleksandar Kukolj prešao je u kategoriji do 100 kilograma i ostalo mu je malo vremena da kroz velika takmičenja dođe do dovoljno bodova, koji bi ga odveli do Tokija.

Rvanje

Mihail Kadžaja do 97 kilograma, Mate Nemeš do 67 u grčko-rimskom stilu i Stevan Mićić do 57 kilograma u slobodnom stilu su prebrinuli brige oko plasmana na Igre. Evropski kvalifikacioni turnir u Budimpešti tokom sledeće godine biće posledna prilika da još neko od reprezentativaca Srbije dođe do Tokija. Na tom takmičenju je potrebno da se uđe u finale, a realne šanse da do to i izbore imaju Viktor Nemeš (do 77 kilograma) i Zurab Datunašvili (do 87 kilograma).

Tekvodno

Vizu su overili naše dve najbolje takmičarke, Milica Mandić, olimpijska šampionka iz Londona u kategoriji preko 67 kilograma i Tijana Bogdanović, olimpijska vicešampionka iz Rija u kategoriji do 67 kilograma. Mesta u ženskom timu su popunjena. Ostala su dva mesta za muškarce. Do njih će kroz što bolji plasman na svetskoj listi pokušati da se domognu Mahdi Hodabaši (preko 80kg) i Dimitrij Nagajev (do 58 kilograma).

Karate

Jovana Preković, svetska šampionka u kategoriji do 61 kilograma, jedina je koja ima šansu da iz ovog sporta predstavlja Srbiju na Igrama u Tokiju. Bila je već viđena u Japanu, jer je bila među prve četiri na kraju prošle godine na planetarnoj, kojima se garantovao odlazak na najveću smotru svetskog sporta. U međuvremenu je skliznula na osmo mesto, ali i dalje sa dobrim šansama. Glavni cilj joj je svetski kvalifikacioni turnir u Parizu, gde će troje najboljih u svakoj kategoriji overiti vizu.

Kajak

Male su šanse da kajakaši imaju 10 predstavnika, koliko su imali u Riju. Za sada kvote imaju Strahinja Stefanović, svetski vicešampion u jednosedu na 200 i Milica Starović, takođe u jednosedu na 500 metara. S obzirom da kvota pripada Savezu moguće je da neko ugrozi tandem koji je izborio kvotu, ali Stefanović i Starović su za sada u velikoj prednosti.

Glavno takmičenje na kojem može da se dođe do još neke kvote je Svetski kup u Segedinu od 12. do 16. maja. To če biti evropske kvalifikacije iz kojih će dve najbolje posade, koje do sada nisu overile vizu, otići u Tokiju. Najveću priliku da to urade imaju Zorić i Holpert u K2- 1000, Reljićeva i Dostanićeva u K2-500 i Zdelar u K1- 1000.

Veslanje

Miloš Vasić i Martin Mačković izborili su kvotu za dvosed bez kormilara. Međutim, trenutno prednost u odnosu na njih dvojicu imaju Savić i Pivač, koji su išli na Evropsko prvenstvo u ovoj disciplini. Ostaje da se vidi za koju će se postavu odlučiti stručni štab VSS. Pored dvoseda, do Tokija se može i preko skifa. Jovana Arsić i Aleksandar Beđik pokušaće da budu među tri najbolje posade na Evropskim kvalifikacijama u Varezeu od 5. do 7.aprila, što je uslov za odlazak na Olimpijske igre.

Košarka

Ženska reprezentacija Srbije već je u Tokiju, a odličnu priliku da im se priduže imaće i njihove muške kolege. Srbija je domaćin kvalifikacionog turnira u Beogradu od 29. juna do 4. jula sledeće godine. Pored Srbije u grupi „A“ biće Novi Zeland i Dominikanska Republika, dok grupu „B“ čine Italija, Senegal i Portoriko. Pobednik takmičenja ide u Japan.

Rukomet

Osvajanjem šestog mesta na Svetskom šampionatu, rukometašice su se sebi otvorile priliku da prvi put pod imenom Srbija odu na Olimpijske igre. Odluka će pasti na kvalifikacionom turniru u Mađarskoj od 19. do 21. marta. Pored domaće ekipe i Srbije, učestvuju i reprezentacije Rusije i Kine. Dve prvoplasirane ekipe izboriće mesto u Tokiju.

Komentari

Vaš komentar