NFL 2021 : Sve što treba da znate pre početka sezone

Skener 9. avg 202112:24 > 14:13 6 komentara
Tom Brejdi
Mike Ehrmann/Getty Images

Iako se čini da pandemija nastavlja značajno da utiče na život u celom svetu, NFL je postepeno uspeo da povrati privid normalnosti tokom predsezone 2021. Draft se vratio na velika vrata kao događaj uživo jer se hiljade obožavalaca okupilo na obalama jezera Iri u Klivlendu, svi kampovi tokom proleća i leta su nesmetano održani, a timovi se pripremaju da na jesen ugoste navijače na punim stadionima.

Iako nije previše obećavala, međusezona je ipak bila bogata dramom, posebno kada su u pitanju kvoterbekovi. Jedan od najboljih svih vremena se penzionisao, dok je drugi razmišljao da mu se pridruži nakon svađe sa svojom organizacijom. GOAT je produžio ugovor sa svojim timom do 45. rođendana, dok se osvajač Hajsmanovog trofeja vratio na drugu poziciju. Još jedan QB je konačno dobio ugovor, dok je drugi rekonstruisao svoj rekordni ugovor sa timom. I konačno, po drugi put u ovom milenijumu, čak pet mladih kvoterbekova je izabrano u prvoj rundi drafta.

I dok se treninzi u kampovima zahuktavaju, evo osvrta na sva dešavanja u predsezoni, kako biste lakše mogli pratiti početak nove sezone.

Rodžers se vratio u Grin Bej

Uprkos nezadovoljstvu organizacijom, aktuelni MVP lige Aron Rodžers konačno je pristao da se ponovo pridruži treninzima na kampu Grin Bej Pekersa, ali pod uslovom da će moći sam da kontroliše svoju budućnost po okončanju sezone. Kao rezultat toga, Pekersi su poništili važeći ugovor sa Rodžersom za 2023. godinu, što znači da će po njenom završetku biti slobodan. Da bi upotpunili mirovni sporazum, Pekersi su takođe ekspresnim trejdom u svoj tim vratili hvatača Rendala Koba iz Hjustona, koji je trejdovan iz ekipe pre dve godine.

Aron Rodžers
Stacy Revere/Getty Images

Rodžers je iskreno obelodanio svoje nezadovoljstvo organizacijom još početkom proleća, mnogo pre početka kampa, ističući u prvi plan frustraciju što je izostavljen kod donošenja ključnih kadrovskih odluka kada je u pitanju igrački kadar. Čak je u jednom momentu priznao da razmišlja i o penzionisanju. Umesto toga, vratio se u tim za svoju 17. sezonu sa Pekersima u kojoj će posle dva uzastopna ispadanja u finalu konferencije, pokušati da dođe do Superboula.

Dru Bris se penzionisao

Kvoterbek Nju Orlensa Dru Bris ipak je odlučio da se povuče, završivši karijeru kao vodeći u istoriji NFL sa 80.358 bačenih jardi. Nakon slavne dvadesetogodišnje karijere, koja je uključivala i jedno učešće u Superboulu, kao i pobedu u tom meču, očekuje se da Bris postane član Kuće slavnih već nakon prvog kandidovanja i glasanja.

Dru Bris
Chris Graythen/Getty Images

Povezano

Od ostalih poznatijih imena, treba pomenuti da su u penziju otišli i kvoterbekovi Filip Rivers i Aleks Smit, kao i hvatači Džulian Edelman i Demerijus Tomas, tajtendovi Džejson Viten i Greg Olsen, ofanzivni linijaši Markis i Majk Paunsi, Majk Jupati i Entoni Konstanco, odbrambeni igrači Tomas Dejvis i Šon Li, kao i legendarni kiker Adam Vinatijeri.

Dešon Votson se suočio sa optužbama za seksualno zlostavljanje

U aprilu je kao bomba odjeknula vest o prvoj od 23 tužbe podnete protiv kvoterbeka Hjustona Dešona Votsona, sa navodima o seksualnom zlostavljanju ili seksualno neprikladnom ponašanju tokom masaže. Osim toga, deset žena podnelo je direktno tužbu policiji u Hjustonu. Zanimljivo je da NFL nije zabranio Votsonu pristup stadionu i treninzima sa timom, iako je u saopštenju rečeno da NFL i dalje ozbiljno razmatra čitavu situaciju.

Naravno, pre nego što su se optužbe pojavile Votson je zatražio trejd, nezadovoljan kadrovskom politikom u klubu, ali se nakon svega stvar dodatno zakomplikovala. Votson se pojavio na kampu prošle nedelje, kako bi izbegao plaćanje penala, ali je prvi put od aprila tim rekao da osluškuje ponude drugih timova za eventualni trejd. Problem je što Hjuston traži mnogo, govori se o nekoliko pikova prve runde…

Napetost je vladala i u Sijetlu

Naime, Rodžers nije bio jedini kvoterbek koji je bio ogorčen neuključivanjem u kadrovsku politiku tima. Rasel Vilson, istina, nije bio tako dramatičan kao Rodžers i nije tražio trejd, ali je činjenica da je njegov agent izjavio kako bi u tom slučaju Vilson želeo da igra isključivo u četiri tima: Dalas, Nju Orleans, Las Vegas i Čikago). Bura se stišala, tako da Vilsona gledamo u Sihoksima i ove sezone.

Dak Preskot je konačno dobio svoj novac

Nakon beskrajnih pregovora koji su trajali gotovo tri godine Dak Preskot i Dalas su konačno potpisali četvorogodišnji ugovor na 160 miliona dolara, od čega je 126 zagarantovano. Dogovor, takođe, uključuje i rekordni bonus od 66 miliona, čime je značajno resetovano tržište kvoterbekova za neke druge buduće pregovore igrača i timova.

Dak Preskot
Tom Pennington/Getty Images

Preskot ulazi u novu sezonu posle teške povrede i biće pod velikim pritiskom da konačno Kaubojsima donese Lombardijev trofej, koji se čeka još od vremena Troja Ejkmena.

Brejdi produžio ugovor sa Baksima

Mesec dana nakon što je osvojio sedmi Superboul, Tom Brejdi je potpisao jednogodišnji produžetak ugovora sa Tampom, tako da je sada pod ugovorom za još dve sezone. Ovim potezom, slično kao što je sve vreme radio sa Petriotsima, klub je uštedeo 19 miliona dolara u seleri kepu, što im je omogućilo da potpišu i zadrže gotovo ceo tim iz prošle sezone, pa su ponovo među top tri kandidata za titulu.

Petriotsi se ne šale

Nakon što su gledali kako Brejdi osvaja novi Superboul bez njih, Nju Ingland Petriotsi su krenuli u akciju u friejdžensiju, postavivši rekord NFL sa 163,4 miliona dolara garantovanog novca datog igračima koji su pojačali tim u jednoj sezoni.

Prvi je u trejdu došao ofanzivni tekl Trent Braun iz Las Vegasa, inače bivši igrač Petriotsa sa kojima je osvoji Superboul 2018. Zatim je potpisan ugovor sa Kemom Njutnom (sa pravim iznosom koji zaslužuje bivši MVP lige), a onda su dovedeni vrhunski tajtendovi Džonu Smit iz Tenesija i Hanter Henri iz Čardžersa. Odbrana je pojačana dovođenjem sjajnog defanzivnog enda Metju Džudona iz Baltimora i vraćanjem u tim lajnbekera Kajla Van Noja iz Majamija.

Kem Njutn
Maddie Malhotra/Getty Images

Na draftu, prvi put posle 1993. Petriotsi su morali da u prvoj rundi izaberu kvoterbeka, a da li je Mek Džons novi Tom Brejdi znaće se u godinama pred nama jer se očekuje da tim u napadu ove sezone ipak predvodi Super Kem.

Kanzas Siti u potpunosti renovirao svoju ofanzivnu liniju

Nakon debakla i prave agonije Patrika Mahomsa u Superboulu protiv odbrane Tampe, Čifsi su odlučili da potpuno renoviraju svoju ofanzivnu liniju.

Kanzas Siti nije uspeo da dovede Trenta Vilijamsa, koji je odlučio da ostane u San Francisku kao najplaćeniji ofanzivni linijaš u istoriji NFL sa 55 miliona dolara garantovanog novca. Ipak, uspeli su da potpišu Džoa Tjunija i Ostina Blajta u sredini i da iz Baltimora dovedu levog tekla Orlanda Brauna. Takođe, iz penzije su vratili bivšeg Proboulera Kajla Longa sa ugovorom na jednu godinu. Vratio se i Luverni-Tardif nakon propuštene sezone zbog kovida.

Kanzas Siti Čifsi
Peter Aiken/Getty Images

Kako bi pomogao da sve ovo bude moguće, Mahoms je pristao na rekonstrukciju ugovora koja je ekipi uštedela čak 17 miliona dolara u seleri kepu, ali Mahoms sigurno neće previše žaliti zbog ovoga – naprotiv.

Remsi trejdovali Gofa u Detroit za Staforda

Jedan od najvećih poteza ove godine se zapravo odigrao odmah po okončanju plej-ofa, kada su se Los Anđeles Remsi odrekli velikog broja pikova na draftu i Džereda Gofa i sve to poslali u Lajonse u zamenu za Metjua Staforda. Tako su bivši prvi pikovi na draftu zamenili dresove, a ko je bolje prošao u toj razmeni pokazaće već sam start nove sezone. Gof je, inače, pre samo dve sezone došao sa timom Remsa do Superboula i potpisao ugovor vredan 100 miliona dolara, ali dve slabe sezone posle toga učinile su ga suvišnim u ekipi ambicioznog Šona Mekveja.

Iglsi poslali Venca u Indijanapolis

Drugi pik sa drafta te iste godina kada je Gof bio prvi pik Karson Venc doživeo je istu sudbinu ovog proleća, pošto je i on nakon potpisivanja velikog ugovora 2019. trejdovan u Koltse u zamenu za pika treće runde ove i nekoliko pikova drafta 2022. Iglsi su mogli da dobiju od Koltsa i izbor u prvoj rundi sledeće godine, ukoliko Venc odigra više od 75 odsto ofanzivnih snepova za Koltse u ovoj sezoni. Međutim, pošto se Venc povredio na kampu i ide na operaciju stopala, već sada je izvesno da se tako nešto neće dogoditi jer će Koltsi bez Venca biti negde do kraja oktobra.

Karson Venc
Justin Casterline/Getty Images

Venc je tako nastavio sa praksom povređivanja po kojoj je već bio poznat u Iglsima, od kada su bez njega osvojili Superboul. Pitanje za Frenka Rajha i Koltse je ko će ga menjati dok se ne oporavi.

Džetsi poslali Darnolda u Karolinu i draftovali Zeka

Tri godine nakon što su ga proglasili za lice franšize, Njujork Džetsi su poslali Sema Darnolda u Karolinu. Pantersi su za ovaj trejd dali izbor druge runde drafta 2022, a Džetsi su posle toga kao drugog pika na draftu izabrali Zeka Vilsona i nadaju se novom svežem startu.

U Njujorku se nadaju da će Vilson postati ono što je zapravo trebalo da bude Darnold, dok su se Pantersi odlučili za izuzetno hazarderski potez u kojem će pokušati da u potpunosti rehabilituju karijeru bivšeg trećeg pika na draftu.

Zak Vilson
Adam Hunger/Getty Images

Nakon ovog poteza, Pantersi su brže bolje u novom trejdu poslali svog prošlosezonskog kvoterbeka Tedija Bridžvotera u Denver. Želja Bronkosa je očigledna – žele zdravu konkurenciju za još veliku nadu tima na ovoj poziciji i nadaju se da bi Dru Lok konačno mogao da zablista. U suprotnom imaće sigurnu zamenu u Bridžvoteru. Denver ima fantastičan sastav u napadu i samo im nedostaje kvoterbek koji će sve to povezati i iskoristiti na pravi način.

Džej Džej Vat otišao u Arizonu, a Klauni u Klivlend

Nakon što je Hjuston odobrio legendi kluba 34-godišnjem Džej Džeju Vatu da napusti tim kao slobodan agent, on je potpisao dvogodišnji ugovor sa Arizona Kardinalsima i igraće u paru sa Džendlerom Džonsom koji predvodi NFL po broju sekova od 2012. godine.

U isto vreme bivši saigrač Vata iz Hjustona i svojevremeno prvi pik na draftu Džejdevon Klauni potpisao je za Klivlend Braunse. Karijera koja je bila praćena velikim brojem povred, mogla bi ipak da doživi svoj vrhunac jer će Klauni u Braunsima igrati u paru sa Proboulerom Majlsom Geretom, takođe prvim pikom na draftu 2018.

Džej Džej Vot
Christian Petersen/Getty Images

Ostali značajni potpisi slobodnih agenata bili su: hvatači Keni Goladej (iz Detroita u Njujork Džajantse), Kori Dejvis (iz Tenesija u Njujork Džetse) i Ej Džej Grin (iz Sinsinatija u Arizonu), sejfti Entoni Heris (iz Minesote u Filadelfiju), kvoterbek Rajan Ficpatrik (iz Majamija u Vašington), kornerbek Adori Džekson (iz Tenesija u Njujork Džajantse), centar Kori Linsli (iz Grin Beja u Čardžerse)), ofanzivni linijaš Kevin Zitler (iz Džajantsa u Baltimor) defanzivni endovi Janik Ngakue (iz Baltimora u Las Vegas), Bad Dupri (iz Pitcburga u Tenesi) i Hason Redik (iz Arizone u Karolinu)

Povratak Tima Tiboa

Nakon što je šest godina bio van fudbala, bivši kvoterbek Tim Tibou je potpisao ugovor sa Džeksonvilom, ali kao igrač na poziciji tajtenda i tako se ponovo ujedinio sa svojim trenerom na Univerzitetu Florida Urbanom Majerom koji od ove sezone predvodi Džeguarse.

Inače pored Majera, još šest ekipa ima nove glavne trenere: Brendon Stejli (Los Anđeles Čardžersi), Nik Sarijani (Filadelfija Iglsi), Artur Smit (Atlanta Falkonsi), Robert Salah (Njujork Džetsi), Dejvid Kuli (Hjuston Teksansi) i Den Kembel (Detroit Lajonsi).

Tenesi Tajtansi jeftino do Hulija Džonsa

Veliko iščekivanje vladalo je širom NFL kada su Falkonsi objavili da žele da trejduju legendu kluba i jednog od najboljih hvatača u ligi Hulija Džonsa. Na kraju se čini da je Tenesi bio najsrećnije ruke jer su Džonsa dobili za dva pika druge i četvrte runde, uparivši Proboul hvatača sa drugim mlađim Proboulerom sjajnim Ej Džejem Braunom i najboljim trkačem lige Derekom Henrijem. Očekuje se da Tenesi napadne Superboul ove sezone.

Nejsib objavio da je gej

U junu defanzivni end Rejdersa Karl Nejsib postao je prvi aktivni igrač u NFL koji je ozvaničio da je gej. On je to učinio na tviter nalogu i odmah naišao na široku podršku, uključujući i komesara lige Rodžera Gudela. Nejsib je još rekao da se nada da će i ostali igrači koji se osećaju kao on, poći njegovim stopama. Da li Nejsib zna mnogo više od onoga što izgleda gotovo neverovatno, pokazaće budućnost.

Vašington kažnjen nakon istrage o kulturi na radnom mestu

Nakon istrage o kulturi radnog tima, NFL je kaznio Vašington sa 10 miliona dolara. „Zlostavljanja i zastrašivanja su se često događali”, navodi se u izveštaju, a mnogi su kulturu opisali kao kulturu straha. Svi viši rukovodioci, uključujući i vlasnika kluba Dena Snajdera, takođe su upućeni na obuku o ponašanju na random mestu.

Promena pravila o brojevima na dresovima

Vlasnici NFL odobrili su promenu pravila koja dozvoljava raningbekovima, hvatačima, defanzivnim bekovima, tajtendovima i lajnbekerima da nose jednocifrene brojeve na dresovima. Ranije su to samo mogli kvoterbekovi, kikeri i panteri. Mnogi igrači su već iskoristili to novo pravo: Džejlen Remzi (sa broja 20, prešao na broj 7) i Di Džej Mur (sa broja 12, prešao na broj 2). Mnogo više ovih promena očekuje se tek za godinu dana kada igrači neće morati da otkupljuju postojeće zalihe svojih dresova sa sadašnjim brojevima.

Liga preti kaznama za nevaksinisane igrače

Pre nego što su kampovi počeli, NFL je poslao saopštenje u kome otvoreno preti odštetom i oduzimanjem plata u slučaju da širenje epidemije kovida među nevakcinisanim igračima izazove nerešiv poremećaj u rasporedu regularne sezone.

Deandre Hopkins
Harry How/Getty Images

Predsednik Udruženja profesionalnih igrača centar Klivlend Braunsa Džej Si Triter odgovorio je nazivajući dopis beskorisnim i optužio timove koji su terali svoje nevakcinisane igrače da nose posebne narukvice tokom treninga. Nevakcinisani igrači već se suočavaju sa strogim protokolima ove sezone, uključujući svakodnevna testiranja, nošenje maski i ograničenja putovanja. Neki su već digli glas, kao što je jedan od najboljih hvatača lige Deandre Hopkins, koji je čak izjavio da razmišlja i o povlačenju u ovakvim okolnostima.

Nova NFL sezona startuje 9. septembra duelom između Tampa Bej Bakanirsa i Dalas Kaubojsa na Floridi i kompletnu ćete moći da pratite na kanalima Sport Kluba.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare