NHL (Central): Najjača divizija?

Blog ostalo 11. okt 202112:30
Kolorado Avalanš
Doug Pensinger/Getty Images

Centralna divizija je pre nekoliko godina važila za strah i trepet čitavog NHL. Brzim osvrtom na prošlogodišnje rezultate mogao bi se steći utisak da je to i dalje tako pošto je čak pet ovogodišnjih učesnika ove divizije učestvovalo u plej-ofu, a jedna od tri nesrećne bila ekipa Dalasa tada trenutni vicešampion NHL.

NHL 2021/22

No, od ekipa koje su se izborile za doigravanje samo dve su uspele da prođu prvu rundu, a nijedna se nije našla među četiri najbolja. Zahvaljujući divizijskom sistemu takmičenja, barem jedna će ove godine imati tu priliku, a ukoliko bismo prognozirali da će neka divizija imati dva predstavnika u finalu konferencije, Centralna se izvodi kao najlogičniji izbor jer bi prema predsezonskim predviđanjima bilo potpuno realno da se iz istog čak pet timova plasira u doigravanje nauštrb slabašnog Pacifika iz koga vrebaju, reklo bi se, svega dve ozbiljne ekipe. No, duga sezona je pred svima njima, a kako su se za istu pripremili saznaćete u narednim pasusima.

Pustinjska rasprodaja (Arizona Kojots)

2021: 24-26-6, peti u Zapadnoj diviziji

Fil Kesel
Christian Petersen/Getty Images

Ekipa koja je najviše izgubila ulaskom Sijetl Krakena u ligu je vrlo verovatno Arizone. Možda ’Kojoti’ nisu izgubili nešto previše bitno direktno od strane nove franšize, ali ih je samo njeno postojanje pomerilo u Centralnu diviziju te će se treću godinu zaredom naći u novoj diviziji, a može se reći da im je ova najteža do sada. No, uprava nije časila ni časa te se iz poteza koji su napravljeni tokom leta može očekivati da će ekipa ući u tenk mod. Pošto su bili kažnjeni od strane lige oduzimanjem pika prve runde na ovogodišnjem NHL draftu, poslali su dugogodišnjeg broj jedan beka Olivera Ekman-Larsona sa Konorom Garlandom u Vankuver kako bi nadomestili taj nedostatak, a možda je interesantniji njihov pik druge runde, kojim su izabrali Džoša Douna, sina najveće legende u istoriji franšize Šejna Douna.

Većina trejdova koje je ekipa odradila zasnivala se na preuzimanju loših ugovora u zamenu za draft pikove te su u ekipi završile neke bivše zvezde poput Luija Eriksona, kao i Šejna Gostisbera. Kristijan Dvorak je trejdovan u Montreal, Darsi Kemper u Kolorado, te su na taj način obezbedili dodatna dva pika prve runde na sledećem draftu, a još neki bitni šrafovi koji su napustili ekipu uključuju golmana Antija Ranta i beka Aleksa Goligoskog. Glavne zvezde ovako oslabljene ekipe biće dvostruki osvajač Stenli Kupa Fil Kesel, bek Džejkob Kikrin, dok će se na golu naći pojačanje iz ekipe Bafala Karter Haton. Do promene je došlo i na klupi na kojoj će prvu šansu kao glavni trener dobiti selektor juniorske reprezentacije Kanade Andre Turinji, verovatno zbog iskustva u radu sa mladim igračima te je to još jedan faktor koji ukazuje da su rezultati ove godine upravi Arizone u drugom planu.

Vraćanje starog sjaja (Čikago Blekhoks)

2021: 24-25-7, šesti u Centralnoj diviziji

Mark-Andre Fluri
Marc-Andre Fleury

Dok se ekipa Kojota naizgled povukla iz ozbiljnijeg takmičenja u sezoni koja nas čeka uprava Čikaga je rešila da pokuša da se na velika vrata vrati među najbolje ekipe u ligi i napravila poteze koji su možda i najviše odjeknuli u toku leta. Preuzimanje ugovora najboljeg golmana prošle sezone Mark-Andrea Flurija od Vegasa praktično besplatno ima potencijala da bude jedan od najboljih poteza decenije ukoliko on i dalje bude branio na nivou iz prethodnih godina. Odbrana je doživela velike promene, stubovi trostruke šampionske generacije Dankan Kit i Brent Sibruk su trejdovani u Edmonton i Tampu, a ogroman ugovor je dobio bivši igrač Kolumbusa Set Džons. Zanimljivo je da je Džonsov brat Kejleb dobijen u zamenu za Dankana Kita od Edmontona, a da to nije jedini par braće koji su Blekhoksi uparili ovog leta s obzirom da je na draftu izabran Kolton Dah, brat velike nade Čikaga Kirbija Daha, bivšeg pika broj tri 2019. godine.

Patrik Kejn je ponovo bio jedan od najboljih napadača prošle sezone, a uz njega će glavni igrač svakako biti Aleks Debrinkat, a uz njega još i Dominik Kubalik. Ono što posebno raduje navijače ekipe iz grada vetrova jeste da će se na teren vratiti kapiten Džonatan Tejvs koji je propustio čitavu sezonu zbog bolesti, a ono što ih je zabolelo jeste da je jedna od žrtava ovolikih promena u timu bio i jedan od najboljih rukija prošle sezone Pijus Suter koji je završio u nekadašnjim velikim rivalima iz Detroita. Sve u svemu, Čikago je ostao jedno od najvećih tržišta u SAD što se tiče hokeja na ledu te će sve oči biti uprte u to da li će ovaj projekat brze transformacije na bolje uspeti.

Top Heavy (Kolorado Avalanš)

2021: 39-13-4, prvi u Zapadnoj diviziji, plej-of: pobeda 4-0 protiv Sent Luisa, poraz 2-4 od Vegasa

Jonas Donskoj
Justin Edmonds/Getty Images

Po treći put uzastopce je druga runda bila kobna za ekipu iz Denvera, ali ovoga puta su u istu ušli kao najbolja ekipa regularnog dela sezone te je i sam poraz bio nešto bolniji nego inače. Iako je jezgro ekipe još manje više ostalo netaknuto, malo boljim pogledom se može uvideti da su novi ugovori kapitenu Landeskogu i jednom od najtalentovanijih mladih bekova lige Kejlu Makaru ipak ostavili dosta rupa u nižim postavama ekipe. Čak pet standardnih prvotimaca među kojima su najzvučnija imena Jonas Donskoi i Brendon Sad napustili su ekipu, a da gotovo nijedno veliko ime nije dovedeno kao zamena, te će teret na leđima Mekinona, Rantanena, Burakovskog i ostatka top šest dela ’Lavine’ biti veći nego do sada.

Odbrana je još jedna od najjačih u ligi uprkos gubitku Rajana Grejvsa, a i dalje su tu Žirar, Tejvs i ultratalentovani Bajram uz već pomenutog Makara. Najveća promena u ekipi se desila na golu pošto je Filipa Grubauera uspela da u svoje redove privoli ekipa Krakena, te je kao njegova zamena kupljen jedan od dosadašnjih čuvara mreže Arizone Darsi Kemper, dok će se na klupi Džared Bednar verovatno osećati manje komforno nego do sada upravo zbog nedostatka uspeha u plej-ofu u prethodnih nekoliko godina.

One hit wonder ili ne? (Dalas Stars)

2021: 23-19-14, peti u Centralnoj diviziji

Aleksander Radulov
Ronald Martinez/Getty Images

Plasman ekipe Dalas Starsa u Stenli Kup finale tokom sezone u ’mehuru’ bilo je iznenađenje kome se nije mnogo ko nadao, a izgleda da im je sreća već sledeće godine okrenula leđa jer je ekipa imala dosta problema što sa kovidom što sa povredama druge vrste. Prve četiri utakmice su im bile odložene zbog velikog broja pozitivnih igrača, a kada se sve sabere Tajler Segvin je odigrao čitave tri utakmice, Aleksandar Radulov 11, a na golu čitave sezone nije bilo Bena Bišopa te su dužnosti delili Kudobin i Etindžer. Uprkos tome, na ledu stvari i nisu izgledali toliko loše te je delovalo da će se Dalas nekako domoći plej-ofa u čemu im se na putu isprečila ekipa Nešvil Predatorsa. Džo Pavelski je imao iznenađujuće dobru sezonu za svoje godine, a kao lider ekipe u odsustvu gorenavedenih zvezda istakao se drugi najbolji ruki prošle sezone Džejson Robertson, kao i mladi Finac Rupe Hinc.

Bivši najbolji poenter lige Džejmi Ben je razočarao, iako je pet godina mlađi od Pavelskog od koga bi se više očekivao ovakav pad u formi, a bekovski duo Heiskanen-Klingberg je takođe mogao više. Uprkos tome, Heiskanen je i dalje vrhunski potencijal te je ove sezone potpisao ugovor na maksimalnih osam godina. Tokom leta nije bilo velikih promena u ekipi koja se očigledno nada da će se vratiti na staze uspeha sa kraja 2020. godine, te su dovedena samo dva zvučna imena, Rajan Suter iz ekipe Vajlda i Brejden Holtbi iz Vankuvera, a ono što takođe izdvaja ova dva poteza je da su oba igrača dopla nakon što su im prethodne ekipe otkupile ugovore.

Težina lanaca (Minesota Vajld)

2021: 35-16-5, treći u Zapadnoj diviziji, plej-of: poraz 3-4 od Vegasa

Kiril Kaprizov
Ethan Miller/Getty Images

21. septembra se konačno završila saga koja je bila broj tema u Minesoti tokom čitavog leta – Kiril Kaprizov je konačno potpisao novi ugovor i time svoj račun povećao za 45 miliona dolara koji će mu biti isplaćeni u narednih pet godina tokom kojih se očekuje da upravo on bude alfa i omega ekipe iz Minesote. Druga bitna priča u ofsezoni bilo je otkupljivanje ugovora dvojice dugogodišnjih članova tima, Zeka Parizija i Rajana Sutera, koji su nekada bili indirekti uzročnici poslednjeg lokauta, zahvaljujući tome što su svojom preteranom dužinom uspeli da, u očima lige barem, izigraju ’seleri kep’, te da igrače plate mnogo više, a da im prosečna godišnja plata bude manja nego što će to realno biti zahvaljujući takozvanom „frontloadingu“. Oba igrača uspela su ipak da nađu novu sredinu te je Parizi otišao u Ajlanderse kod svog starog menadžera Lua Lamorijela, a Suter se našao u Dalasu.

Za ekipu Vajlda se može reći da je jedna od bolje izbalansiranih u čitavoj ligi i odličan spoj mladosti i iskustva. Kevin Fijala je bila druga velika briga navijača Minesote, ali im je ona odavno rešena, bar na kratko, pošto je potpisao novi jednogodišnji ugovor i time odložio pitanje njegovog višegodišnjeg bar do sledeće sezone. Već dugo godina najbolji Norvežanin u najjačoj hokejaškoj ligi na svetu Mats Cukarelo je treći najkorisniji igrač u napadu, dok je mladi Džoel Erikson Ek izrastao u sjajnog centra koji kontroliše igru na obe strane leda. U odbrani će iza glavne trojke koju čine Spurdžon, Dumba i Brodin mnogobrojne pridošlice pokušati da izbore svoje regularno mesto u top šest, dok će na golu ostati duo koji se pokazao kao i više nego dovoljan prošle sezone, a čine ga Kem Talbot i mladi Kapo Kakonen.

Titani iz Tenesija (Nešvil Predators)

2021: 31-23-2, četvrti u Centralnoj diviziji, plej-of: poraz 2-4 od Karoline

Roman Josi
Andy Lyons/Getty Images

Čini se da su sve ekipe koje su u prethodnih pet godina pretrpele poraz u borbi za Stenli kup nakon toga doživele osetan pad u kvalitetu i formi. Predatori su to, doduše, nekako najslabije osetili na svojoj koži. Prethodnu sezonu su loše započeli i taman kada je izgledalo da će propustiti doigravanje uhvatili su odličnu formu i uspeli da u prašini ostave tim Dalasa, ali to je bilo najviše koliko su mogli. Sezonu je obeležila konačna primopredaja baklje između stativa te se na kraju iste Peka Rine penzionisao, kada je shvatio da je Juse Saros stasao u jednog od najboljih golmana u NHL ligi i da nema više šta da traži na mestu startera.

Pošto ekipa nikada nije važila za ofanzivnu supersilu, niti verovatno imala pravog superstar igrača u napadu (sem na kratko Petera Forsberga ili Pola Kariju), kompaktna odbrana je ta koja je franšizi donosila uspeh u prošlosti, a kako stvari stoje stvar se neće promeniti u doglednoj budućnosti. Roman Josi je jedan od najboljih bekova u ligi i nosilac igre švajcarske reprezentacije, a uz njega najveće ime je Matijas Ekholm. Što se ofanzive tiče, Filip Forsberg če ponovo biti udarna igla broj jedan, a mnogo se očekuje i od mladog Elija Tolvanena. Što se tiče odlazaka i dolazaka, vredi izdvojiti odlazak Viktora Arvidsona, koji nije isti igrač koji je bio pre nego što su ga snašle povrede, ali je Nešvil pored tog trejda verovatno tim koji je najmanje kombinovao ovog leta, te je trener Džon Hajns odlično upoznat sa gotovo celokupnim igračkim kadrom koji ga očekuje na početku nove sezone.

Winnington? (Sent Luis Bluz)

2021: 27-20-9, četvrti u Zapadnoj diviziji, plejof: poraz 0-4 od Kolorada

Džordan Binington
Tom Pennington/Getty Images

Dugo su čekali na svojih pet minuta navijači popularnih ’Bluzera’. Nakon što su kao sasvim mlada franšiza nekoliko puta zahvaljujući u najmanju ruku diskutabilnim pravilima završili u finalu lige gde bi redovno bivali ubedljivo poraženi, 2019. su se pomalo neočekivano našli u istom na krilima tada potpuno nepoznatog ruki golmana Džordana Biningtona te osvojili prvi naslov u istoriji franšize. Binington je tada proglašen za heroja grada, a evo tek dve sezone kasnije neki smatraju da je upravo on i njegova igra najveći problem nekada šampionske ekipe. Ipak, posao je još sigurno njegov i uprava se za sada nije mnogo stresirala u traženju Biningtonove zamene.

Stub odbrane Kolton Parajko je potpisao novi osmogodišnji ugovor, tu je i iskusni ’pauer plej’ kvoterbek Tori Krug, kao i Džastin Folk koji je jedan od razloga što Bluzeri nisu uspeli da zadrže u svojim redovima kapitena iz šampionske sezone Aleksa Pjetranđela. Vredi pomenuti da je Vins Dan, značajni deo prošlogišnje plave linije, jedan od boljih igrača koje je na draftu ekspanzije pokupila ekipa Sijetla Krakena. Levo krilo Sent Luisa Dejvid Peron je igrač od koga se godinama očekivalo da zaigra na nivou na kom je bio prošle sezone, te se sada svakako nadaju da će uspeti da ponovi taj uspeh iako mu je već 32. godine života. Ostatak veoma iskusne napadačke grupe čine centar Rajan O’Rajli, sjajni Vladimir Tarasenko (koji je doduše tražio trejd početkom leta što se ipak još nije materijalizovalo), te Brejden Šen, a zamenu za Majka Hofmana koji je potpisao za ekipu Montreala potražili su u Pavelu Bučnjeviču, koji je doveden putem trejda iz redova Njujork Rendžersa, te Brendonu Sadu koji je potpisao petogodišnji ugovor te će i on biti na raspolaganju treneru Kregu Berubeu.

Cold as Ice (Vinipeg Džets)

2021: 30-23-3, treći u Severnoj diviziji, plej-of: pbeda 4-0 protiv Edmontona, poraz 0-4 od Montreala

Pjer-Luk Duboa
Minas Panagiotakis/Getty Images

Pokazali su hokejaši Vinipega kako su u stanju da se izbore sa najjačom ofanzivnom silom u čitavoj ligi tokom svog duela prve runde protiv Mekdejvidovih jilersa, apetiti su najednom porasli, ekipa Montreala je došla naizgled iscrpljena u goste nakon velikog preokreta u plej-of seriji protiv Toronta i onda umesto da posustane nastavila u istom ritmu i prošla kao brzi voz kroz glavni grad Manitobe. U nekom drugom gradu na nekom drugom podneblju možda bi ova, još jedna u nizu propala prilika, ugrozila fotelje generalnog menadžera Kevina Ševeldejofa i trenera Pola Morisa, ali izgleda da su hladne temperature srednjeg zapada Kanade zamrzle ove dve pozicije još odavno, te će Moris početi svoju osmu sezonu na klupi, a Ševeldejof je i dalje jedini GM ekipe od njenog povratka u ligu 2011.

Nakon što su prošle godine skinuli sa leđa sagu koja je okruživala Patrika Lejna trejdovavši ga u Kolumbus, pred ovu godinu nije bio veliki teret na plećima uprave te se na miru pristupilo pojačavanju najslabijeg dela tima – odbrane, te su manjim trejdovima dovedeni Nejt Šmit i Brenden Dilon iz Vankuvera i Vašingtona, uz koje će nakon pomalo iznenađujuće dobre sezone Nil Pionk biti glavno ime na plavoj liniji. Raduje navijače Džetsa da je situacija na golu pokrivena, pošto će na njemu stajati jedan od najboljih golmana lige i bivši osvajač Vezina trofeja Konor Helibak, dok je napad dovoljno raznovrstan i dubok da pokrije nedostatke odbrane, barem u regularnom delu. Prvu zvezdu Marka Šajflija pratiće mladi Kajl Konor i Nikolaj Ilers, dok će na osnovu iskustva ekipu predvoditi kapiten Blejk Viler i Pol Stastni. X faktor ovog tima bi mogao biti pre svih Pjer Luk Duboa, koji je doveden kao direktna zamena za gorepomenutog Lejna, ali je u prvoj sezoni dobrano razočarao i odigrao ispod nivoa od onog koji se od njega očekivao. Uprkos tome, u pitanju je igrač čiji je talent nesumnjiv i koji je na draftu bio izabran svega jedno mesto posle Lejna, te će biti interesantno videti kako će reagovati na čitavo jedno leto i trening kamp proveden u još uvek relativno novoj sredini.

Prognoza za kraj sezone:
1. Kolorado Avalanš
2. Vinipeg Džets
3. Čikago Blekhoks
4. Minesota Vajld
5. Dalas Stars
6. Nešvil Predators
7. Sent Luis Bluz
8. Arizona Kojots

Komentari

Vaš komentar