NHL sezona 2020/21 – vreme je za „bindž“ hokej

NHL 9. jan 20219:00 > 9:03 17 komentara
NHL
Minas Panagiotakis/Getty Images

U sredu, 13. januara, od 23.30 po našem vremenu počinje 104. sezona najjače hokejaške lige svijeta – NHL, uz ekskluzivan prenos na Sport Klubu. Sezonu otvara „Bitka za Pensilvaniju“, dvoboj dva velika rivala – Filadelfija Flajersa i Pitsburg Pengvinsa.

Preuzeto od kolega sa sportklub.hr.

30 ekipa kreće u lov na aktuelne prvake – Tampa Bej Lajtning, a zbog ponešto izmenjenog sistema takmičenja i kvalitete igračkog kadra svih timova, ova sezona mogla bi biti jedna od najneizvesnijih, kako za branioce naslova, tako i za njihove izazivače.

#related-news_0

Prvotni datum za start nove sezone bio je 1. decembar 2020, ali zbog stalne neizvesnosti i opasnosti usled pandemije koronavirusa, čelnici lige u dogovoru sa Unijom NHL igrača (NHLPA) odlučili su da sezona počne 13. januara. Takođe je odlučeno da će se igrati skraćena sezona u kojoj će, u redovnom delu, svaka ekipa odigrati po 56 utakmica, umesto standardnih 82.

Isto tako, zbog strogih epidemioloških pravila prilikom ulaska i izlaska u Kanadu nije bilo moguće nastaviti takmičenje kao prethodnih godina prema divizijama Atlantik, Metropoliten, Central i Pacifik. One su rasformirane, a ekipe su preraspodeljene u četiri nove divizije.

Tampa Bej Lajtning, NHL
Perry Nelson-USA TODAY Sports

Sever (u kojoj će igrati isključivo kanadski klubovi): Kalgari Flejms, Edmonton Ojlers, Montreal Kanedijens, Otava Senators, Toronto Mejpl Lifs, Vankuver Kanaks i Vinipeg Džets.
Istok: Boston Bruins, Bafalo Sejbrs, Nju Džersi Devils, Njujork Rendžers, Njujork Ajlanders, Filadelfija Flajers, Pitsburg Pengvins i Vašington Kapitals.
Central: Karolina Harikejns, Čikago Blekhoks, Kolumbus Blu Džekets, Dalas Stars, Detroit Red Vings, Florida Panters, Nešvil Predators i Tampa Bej Lajtning.
Zapad: Anahajm Daks, Arizona Kojots, Kolorado Avalanš, Los Anđeles Kings, Minesota Vajld, San Hoze Šarks, Sent Luis Bluz i Vegas Golden Najts.

Utakmice će igrati isključivo između klubova iz iste divizije, što znači da će neke ekipe međusobno odigrati osam do 10 utakmica tokom sezone. Neka će se velika, stara rivalstva obnoviti (Čikago Blekhoks – Detroit Red Vings), neka će dobiti novu dimenziju u ionako bogatoj istoriji (Toronto Mejpl Lifs – Montreal Kanedijens), a već u sklopu iste divizije gledaćemo reprize prošlogodišnjeg finala (Tampa Bej Lajtning – Dalas Stars).

Prošlogodišnja se sezona zbog epidemije završila na način da su sve ekipe u doigravanju igrale utakmice u dva grada, u takozvanom ’mehuru’. Sve ekipe sa zapada lige igrale su u Edmontonu, a sve sa istoka u Torontu. Od početka ove sezone liga je dopustila da klubovi igraju utakmice u svojim dvoranama.

Nadamo se i drugim relaksacijama mera, a najviše povratku gledalaca na tribine. Navijači će postepeno moći da se vraćaju budu li epidemiološke prilike u pojedinim saveznim državama i Kanadi to dopuštale.

Zbog skraćene sezone očekuje nas izrazito zgusnut raspored odigravanja utakmica, zahtevan za igrače, ali idealan za gledaoce pred malim ekranima jer će moći iz dana u dan da gledaju  najbolje svetske hokejaše na delu na kanalima Sport Kluba.

Ligaški deo sezone traje do 8. maja, a potom kreće plej-of u koji će plasman izboriti po četiri najbolje ekipe iz svake divizije. Budite uz Sport Klub, mesto najboljeg hokeja na svetu!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare