Novi Pazar izbrisan – kao da ništa bilo nije

Skener 26. okt 202112:00 > 12:48 41 komentara
Foto: Arkus-liga

Novi Pazar je pre nekoliko dana i zvanično istupio iz Superlige Srbije u rukometu. Skandiranje dela navijača Ratku Mladiću i istaknut transparent „Zemljom ovom tvoje ime večno će se oriti, protiv poturica uvek ćemo se boriti“ na utakmici protiv Crvene zvezde u Beogradu bili su povod za napuštanje takmičenja.

Čelnicima Superlige i čelnicima Rukometnog saveza Srbije kao da je laknulo što Novi Pazar više nije u elitnom društvu. O tome se više ne priča i ne piše. Na zvaničnim stranicama i Lige i Rukometnog saveta nema čak ni informacije da su Pazarci istupili iz takmičenje. Kao da ništa bilo nije.

povezane vesti

Novi Pazar je izbrisan i iz tabele. Pored njegovog imena stoje četiri nule. Rezultata nema. Uključujući i taj sa sporne utakmice u Beogradu. Svaki trag o Novopazarcima je uklonjen.

Posle burne reakcije Pazaraca na vređanja u Beogradu, stiglo je kratko saopštenje Crvene zvezde, čija je suština bila da im je žao, ali da „na skandiranje navijača ne mogu da utiču“.

Oglasio se nešto kasnije i komesar Lige Milorad Šolević. Najavio je pokretanje postupka protiv organizatora odnosno Crvene zvezde i istakao da se „Liga zalaže za poštovanje nacionalnih, verskih i političkih različitosti“. Slična reakcija stigla je i iz Rukometnog saveza Srbije.

Tu se sve završilo. Prošlo je 15 dana od nemilog događaja, a nema nikakvih detalja ni o istrazi, ni o kazni za organizatore. Sada kada su izbrisane sve utakmice Novog Pazara, uključujući i tu spornu, postavlja se pitanje za koju utakmicu se vodi postupak, kad se ona izgleda zvanično nije ni odigrala. Nije bilo ni vređanja, ni transparenata.

Nisu se oglasili ni državni organi. Muk. Očigledno je i njima bilo u interesu da se i ova priča što pre zaboravi.

Niko se ne pita šta će biti sa rukometašima, koji su igrali za Novi Pazar. Bošnjacima i Srbima. Na terenu su krvarili jedan za drugog, njima nije bilo važno koje su vere i nacije. I sada su zajedno ostali na ulici, bez mogućnosti da rade ono što najbolje znaju i čime su se bavili ceo život. Postali su kolateralna šteta.

Kolateralna šteta zbog skandiranja vezanih za devedesete godine prošlog veka, kada većina njih nije bila ni rođena. Kao ni većina onih koji su skandirali i podizali transparent.

I dalje utvrđujemo „ko je prvi počeo“, „čija je krivica veća“ ili čuveno sa jedne strane „niko ne pita kako je nama u Novom Pazaru“, a ovi drugi „kako je nama u Beogradu“, i to preko ljudi, koji samo hoće da se bave sportom. Da li je normalno da se i 25 godina od završetka rata na prostoru bivše Jugoslavije i dalje na sportskim tribinama forsiraju teme, o kojima svako ima svoju istinu ili zabludu?!

Rukometni klub Novi Pazar je napustio Superligu Srbije. Oni nemaju ni rezervnu državu, ni rezervnu ligu. Da li će klub opstati, odakle će početi sledeću sezonu, šta će biti sa mlađim kategorijama, pitanja su na koja sada verovatno niko nema odgovor.

Da li ćemo dočekati da uskoro sličan scenario vidimo u fudbalskoj, košarkaškoj, odbojkaškoj ligi? Da li je došao trenutak da makar sportisti i rukovodioci klubova, ako već neće niko drugi, kažu veliko Ne ovakvim stvarima? Da solidarno jedni sa drugima napuste borilište, dok se ne urazume oni, koji nisu tu došli zbog njih, nego zbog sebe, da bi neke svoje priče, kojima tu nije mesto stavili u prvi plan. I da ne bude bitno gde se utakmica odigrava.

Ako se to ne dogodi, ovakve stvari će se ponavljati. A reakcija i kazne neće biti. Ni krivaca. Pustiće se da sve prođe. Da se zaboravi.

Kao što će se uskoro zaboraviti Rukometni klub Novi Pazar. Izbrisan je iz brojnog stanja. Ostale su samo nule pored njegovog imena. Da nas podsete da i dalje stojimo na mrtvoj tački.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare