Obradović: Povratak u Monako – najveći izazov u karijeri

Blog ostalo 16. dec 202110:00 > 12:106 komentara
Podeli:
Saša Obradović
Alius Koroliovas/Euroleague Basketball via Getty Images

Dobro se dobrim vraća, pa svojevremena „unikatna“ otplata sopstvene ugovorne obaveze, sigurno nije bila bez uticaja na povratak Saše Obradovića, početkom tekuće sedmice, na klupu Monaka.

Povezane vesti

U isti klub koji je uspešno vodio u sezoni 2019/20, a iz koga se vratio u „svoju“ Crvenu zvezdu. Igrom sudbinskog kruga, posle godinu dana, od rastanka sa mestom gde je košarkaški prohodao, trenerski je opet prodisao u „kneževskoj“ sredini.

Ako mu klub sa Malog Kalemegdana, uprkos nekadašnjim tinejdžerskim zavetima, igračkim trofejima, nije bio suđen u nekoj drugoj ulozi, ovaj sa Azurne obale, možda i jeste, čak i više od formalno drugog trenerskog mandata. Ali, niti je zahvalno uskočiti u sred sezone, a još manje, po drugi put „ukrstiti“ se sa istim kolegom.

„Sve se desilo pomalo neočekivano, iako sam mogao, na neki način, da očekujem poziv baš od Monaka. Ne samo što smo već sarađivali, a na kakav način, pomenuću ono na čega je izbijanje pandemije spustilo rampu, plasman u četvrtfinale Evrokupa i lidersku poziciju u francuskom šampionatu, u proleće 2020. Ostavio sam dobar utisak, ali nisam znao da će da usledi ovakav rasplet,“ brzinski slaže utiske Obradović za Sport klub.

„Plakao sam kao dete, nudi mi avion, gde hoću…“

„Neka stvari se ne zaboravljaju, pa i kada se ne dešavaju na terenu. Kao kada me je predsednik Monaka nazvao telefonom, dok sam se borio sa kovidom, u martu, u beogradskoj bolnici „Dragiša Mišović“. Iza mene je već bio težak porodični period (smrt majke, prim. aut), a trebalo se boriti i za zdravlje. Samo mi je rekao: ‘Reci kada, poslaću avion po tebe, biraj gde ćeš da se lečiš.’ Samo sam se zahvalio, objasnio mu da sam već hospitalizovan, da će sve biti u redu. Završili smo razgovor, a ja sam zaplakao kao dete. I sada emotivno odreagujem kad god se setim te epizode. To je mnogo više od košarke, trenerskog angažmana, pobede ili poraza.“

Kao u scenarijima solidnih trilera, klupu evroligaša, poslednjih godina, delili su crnogorski i srpski stručnjak.

Zvezdan Mitrović i ja se menjamo na pravom, dobrom mestu, tu nam se prepliću putevi. Prvo je on počeo u Monaku (2015-2018), kasnije je nastavila moja malenkost, pa isti kolega i, od pre neki dan, ponovo stižem umesto njega.

Radoholiku poput Obradovića, godina dana pauze je čitava večnost, pa je stara, dobro poznata klupska sredina, skoro, pa pun pogodak. Što se baš ne bi moglo reći i za Majka Džejmsa, koji je bio jedan od „okidača“ za raskid ugovora sa nekadašnjim selektorom Crne Gore. Američki plejmejker je sličan problem imao i u prethodnom klubu, moskovskom CSKA, koji je stao na stranu kouča Dimitrisa Itudisa. Sagovornik Sport kluba, indirektno sve potvrđuje.

Zato mi je ovo najveći izazov u karijeri. Monako je izuzetno porastao kao klub, ovo je dobro selektirana ekipa po karakteru, ali ne i po količni ega. Ali, iskreno, svako od nas ima taj problem. Samo jer stvar u kvantitetu, neko više, a neko manje. Ništa nije strašno, ako je u svrsi tima, ako znaš da ga iskontrolišeš. Jedino ne valja ako je ego ispred ostalih, čitave grupe. Džejms ima problem u toj priči o egu. Ne kažem da je lako to promeniti, ali sam spreman da se sa tim uhvatim ukoštac.“

Ponešto iz biografije

Obradović je trenersku karijeru započeo 2005. u Kelnu, pa su se ređali: Kijev, Turov, Donjeck, Alba, Lokomotiva Kubanj, Monako (dva puta) i Crvena zvezda. Bio je šampion Nemačke i osvajač nacionalnog Kupa sa Kelnom. Isti trofej je tri puta podizao dok je predvodio Albu, da bi 2015. bio proglašen za trenera godine u nemačkoj ligi. Sa ruskom Lokomotivom je osvojio ruski Kup, ali i poneo naslov najboljeg stručnjaka Evrokupa 2018. godine.

Nekadašnji trener srpskog šampiona, ipak, nije od onih bez iskustva, ali ni u komplikovanim timskim odnosima, ne bi da ide grlom u jagode.

Najbitnija stvar da se sve pomenuto stavi u svrhu ekipe, nije samo do trenerskih razgovora. U sve moraju da se uključe i saigrači, pa i da Majk prihvati da ga savetuju oni sa kojima deli svlačionicu, bude svestan situacije… Bilo bi prilično površno da se sve svede na Džejmsa. Ne radi se ovde samo o njemu, već i o nekim drugim stvarima, onim koji se tiču odnosa prema igri, atmosferi u ekipi…

Monako trenutno ima sasvim solidan skor (8-3) u nacionalnom prvenstvu, ali mnogo „žulja“ pet vezanih, od ukupno devet, evroligaških poraza.

Obično se ekipa trgne sa novim trenerom. Kao što je stara istina da pobede prave dobru atmosferu. Sve ostalo pričati, a kamoli obećavati, u najkvalitetnijem takmičenju, ne bi bilo u redu. Kao što nije lako računati ni na raspored, odnos domaćinstava i gostovanja, kada su, praktično, svi učesnici, visokog kvaliteta. Svako sa svakim može ravnopravno da igra. Zato je i najvažnija prava hemija, odnosno oni koji mogu zajedno da funkcionišu. Jednostavno zvuči, ali je tako, sve je u funkciji pobeda.

Saša Obradović, Majk Džejms, Monako
Alius Koroliovas/Euroleague Basketball via Getty Images

Osim što se duplo ukrstio sa Mitrovićem, Obradović se „prati“ i sa sadašnjim predsednikom Monaka, Sergejom Djadečkom.

Sarađivali smo dok sam radio u ukrajinskom Donjecku, pre desetak godina. Postoji međusobno poverenje, ali i odnos, koji je više od poslovnog. Zato je znao da razume i prihvati moju odluku da mi je, u određenom trenutku, bilo važno da odem u Crvenu zvezdu, bez obzira što me je uprava Monaka želela još dve godine. Ne samo što sam „otplatio“ svoj ugovor, a mislim da se tako nešto retko dešava u svetu sporta. Važno je imati reč nekoga ko je drži. Posle svega, eto, vratio sam se, mnogo mi je drago,“ naglasio je Saša Obradović, koji je u sredu uveče, posle produžetka, pobedio Žalgiris u Kaunasu.

Komentari

Vaš komentar