„Od Srbije se uvek očekuju medalje, imamo veliki talenat“

Skener 24. maj 202112:00 > 12:08 1 komentar
Foto: CEV

Kada odbojkašice Srbije krenu na neko veliko takmičenje, očekuje se borba za medalju. Međutim, ove sezone u Ligi nacija rezultat će biti u drugom planu. Cilj je nešto viši i značajniji.

Mlade igračice imaće priliku da zaigraju na najvišem nivou i steknu iskustvo, koje će im pomoći da u budućnosti dres svetskog i evropskog šampiona nose bez opterećenja. Stručni štab imaće priliku da na delu vidi devojke koje će, pre ili kasnije, naslediti generaciju koja je od Srbije napravila velesilu.

povezane vesti

‘Plave dame’ će u Riminiju voditi pomoćni trener Aleksandar Vladisavljev. A na prvo takmičenje u sezoni selektor Zoran Terzić poslao je 16 igračica, od kojih će čak devet debitovati za seniorsku reprezentaciju.

Najiskusnija u tom sastavu je 21-godišnja Katarina Lazović, koja je za nacionalni tim odigrala već 38 mečeva. Upravo ona biće predvodnica ovog tima.

“U kombinovanom smo sastavu, dosta je mladih igračica koje prvi dobijaju šansu da igraju za seniorski tim. Uz još nekoliko devojaka, ja spadam u iskusnije, jer sam tu tri, četiri godine”, prokomentarisala je Katarina za Sport Klub.

“Zato što smo mlade očekujem da budemo motivisane. Sigurno ćemo dati sve od sebe. Ako mene pitate, najvažnije je da uživamo u igri”.

“KAPITENSKA TRAKA VELIKA ČAST”

Lazovićeva je bila kapiten u mlađim reprezentativnim selekcijama, a sada će njena ‘dvojka’ biti podvučena i u seniorskom timu.

“Prelep je osećaj. San svake devojke je da bude kapiten reprezentacije. Jeste izmenjeni sastav, ali velika je čast”.

Devojke koje će dres Srbije nositi u Riminiju mahom su prošle sve mlađe reprezentativne selekcije i već se dobro poznaju.

“Mnogo je lepa atmosfera u timu. Drago mi je što imam priliku da radim sa ovim devojkama, jer su mi iskreno nedostajale. Znam sve igračice, i mlađe i one sa kojima sam igrala”, potvrdila je Lazovićeva.

“Lepo smo trenirale, sa nekom posebnom energijom… Baš se vidi da smo mlade. Postoji ta želja za napredovanjem, za dokazivanjem. Ovo je šansa da se pokažemo na velikom takmičenju. Igraćemo protiv jakih ekipa, svakoj od nas je motivacija da igramo protiv najboljih odbojkašica na svetu”.

Foto: OSSRB

Srbija je aktuelni svetski i evropski šampion, pa se na svakom takmičenju od nje očekuju najbolji rezultati. Na pitanje da li postoji pritisak pred početak turnira u Riminiju, Katarina odgovara:

“Od Srbije se uvek očekuju fenomenalni rezultati i medalje. Naravno, mi želimo to, ali sada je najvažnije da uživamo na terenu, da igramo bez ikakvog pritiska. Jedva čekam da počne takmičenje, da pokažemo šta znamo, a mislim da imamo veliki talenat”.

Bez sumnje, predstojeći turnir će u velikoj meri uticati i na reprezentativnu i na klupsku karijeru devojaka.

“Svi prate Ligu nacija, što će sigurno značiti svim igračicama. Pre dva leta sam ja prvi put igrala i sa ogromnim iskustvom sam se vratila. I meni i ostalim devojkama će značiti”.

“KAD TI SE TERZIĆ OBRATI…”

Nedavno je u Beogradu selektor Zoran Terzić obeležio veliki jubilej – 20 godina na klupi srpskog tima. Kada je legendarni stručnjak preuzeo reprezentaciju, Katarina je imala samo godinu dana.

“Svaka mu čast, to nije mala stvar. Retko koji trener je uspeo da obeleži takav jubilej. To samo dokazuje kakav kvalitet ima kao trener i kao čovek”, rekla je Katarina.

“Izuzetno ga poštujem. Veliki je trener. Svaka njegova reč mnogo znači, ne samo meni, već svakoj igračici. Kada ti se obrati, treba dobro da upamtiš šta ti je rekao”.

Lazovićeva govori iz iskustva, pošto je posle tog leta potpisala za poljski LSK Lođ, svoj prvi inostrani klub.

“Bilo mi je fenomenalno u Poljskoj. Stvarno sam prezadovoljna. Reč je o jakom prvenstvu, koje je iz godine u godinu je sve bolje, nema timova koji se pobeđuju lako. Naučila sam mnogo i vreme je da krenem dalje”.

Već je poznato da će mladi primač servisa karijeru nastaviti u italijanskoj Monci.

“Htela sam da napravim korak napred, da probam, da vidim da li mogu da igram negde dalje. Potpisala sam za Moncu. Kad kažem da idem tamo, svi budu oduševljeni, jer Italija je zemlja odbojke. Sebi sam postavila veliki izazov, jer tamo svako zna da primi servis, svako zna da smečuje, svako zna da se odbrani… Ja uvek pozitivno razmišljam i radujem se”, zaključila je prva dama srpskog tima.

TURSKA PRVI RIVAL

Srbija će na startu turnira, u utorak, 25. maja igrati protiv Turske (12.00), zatim u sredu, 26. maja protiv Poljske (16.00) i u četvrtak, 27. maja protiv Italije (19.30).

Sve utakmice iz Riminija direktno će prenositi Sport Klub.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare