Piksi i Srbija: Juče, danas, sutra

Skener 29. dec 202211:00 14 komentara
Dragan Stojković
AP Photo/Ricardo Mazalan

Od idile do ivice ponora – odlazeća 2022. najbolje odslikava dubinu ovdašnjeg fudbalskog jada. Tabloidnog definisanja i lakonskog suočavanja sa sadašnošću i nemog pogleda u budućnost.

Oslonjen isključivo na autoritet selektora i seriju odličnih rezultata tokom 2021. i 2022, Fudbalski savez Srbije strogo je poslednja 22 meseca zavisio od slike državnog tima. I sa prvim neuspehom „orlova“, očekivano i (ne)planirano dospeo u konkretan i ozbiljan problem!

Piksijeve teme i dileme

Ključni čovek u hijerahiji na Terazijama 35, selektor Dragan Stojković, izgubio je neočekivano brzo poziciju nedodorljivog autoriteta, sa primesama „mesije srpskog fudbala“. Do nervoze iskrenih poštovalaca domaćeg fudbala, već uverenih da je marta 2021. sam svevišnji na klupu izgubljenog tima poslao čoveka, spremnog da pospremi i mnogo više od običnog tima, izneverenog u sopstvene snage i izgubljenog u evropskim bespućima. Srpski fudbal tražio je metlu, ali…

„Šta se dešava sa Piksijem, kao da to nije isti čovek? Nije više ubedljiv ni na terenu, kao da ne veruje sopstvenim rečima…“, glasno i zabrinuto pitala se armija navijača Srbije na Svetskom prvenstvu u Kataru i postmondijalskim marginama.

U pričama o Stojkoviću juče i danas dominira i mnogo ozbiljnije – sutra! Šta donosi 2023. i može li Piksi da se, u novim okolnostima i totalno drugačijem okruženju, vrati na stazu pobednika i slavodobitnika?

Psihološki profil, skiciran u superbogatoj karijeri na terenu, klupi i kancelarijama, selektora Srbije definiše kao čoveka, uvek spremnog da kapitalizuje i nadograđuje sopstveni „broj jedan“. Ambijent u kojem dominira i sam odlučuje.

Zato pričama o Piksijevim uspesima sa „orlovima“ nedostaje (ne)svesno izostavljana komponenta – prazna predsednička kancelarija. Put prvog čoveka, verovatno i rezultati državnog tima u prošloj i odlazećoj godini, sa autoritetom predsednika na Terazijama 35, izgledali bi drugačije. U kojoj meri, to je teško egzaktno pretpostaviti…

Novembar 2022. okrenuo je Stojkovićev autoritet barem za 45 stepeni. Sa vrha na dole. Sada već ništa nije isto…

Opomena političkog vrha na skupštinskom zasedanju u Staroj Pazovi, produbljena neuspehom u Kataru, najizazovnije tačke Piksijevog mandata, uvele su i FSS u dodatnu fazu neizvesnosti. Ozbiljnih potresa, čiju dimenziju može samo da minimizira nedostatak preko potrebne kritičke javnosti.

„Ne verujem da će selektor Dragan Stojković platiti ceh. Nema razloga za radikalnim odlukama, niti bilo kakvim promenama. Selektor je stvorio grupu, ekipu, odlično nas vodi i sve su to razlozi da ostane. Naravno, uz maksimalnu podršku nacije i cele reprezentacije”, oglasio je Aleksandar Mitrović maksimalnu podršku prvom čoveku državnog tima na putu od Dohe do Beograda.

U ovom trenutku, nema dileme, pred vratima 2023, Piksi je preko potreban fudbalskoj Srbiji. Spreman, najpre, da promeni sebe i prihvati budućeg predsednika, ma ko bio, kao saradnika na zajedničkom projektu. Istovremeno i kadar da neuspeh iz Katara shvati kao veliku lekciju u trenerskom usavršavanju. Ništa više…

A, vreme idiličnih tapšanja po ramenu moraće, uporedo, da ostavi spakovano u prošlosti. Mart i početak kvalifikacija za EP nije tako daleko…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare