Politika i sport – fudbalski teren ili gajenje krompira…

Skener 12. feb 202310:00 5 komentara
Nemanja Vidić
AP Photo/Darko Vojinovic

U drugoj polovini osamdesetih godina predsednik Vaterpolo saveza Jugoslavije je bio Celestin Sardelić, visoki funkcioner Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske. Alfa i omega vaterpola u Jugi bio je Vlaho Bata Orlić koji je zagovarao ulogu politike u sportu.

Povezane vesti

„Bez politike sport ne može. Pod jednim uslovom da političar zna koliko može daleko da ide u svom radu“, pričao je javno Bata.

Njegov stav je osetio i Celestin Sardelić jer mu je Orlić na početku mandata poslao poruku:

„Cele, nemoj da letiš. Valjaš nam dok si na politički visokoj funkciji. Kada padneš sa nje padaš i kod nas“.

Uzgred Sardelić je bio ambasador Hrvatske u Sloveniji, prisutan na utakmici SCG – Hrvatska u čuvenom finalu EP 2003. u Kranju. Tada je pokušavao da smiri neobuzdane hrvatske navijače. Sećamo se dobro nije bio uspešan.

Danas mediji bruje o mogućem duelu velikana svetskog fudbala Nemanje Vidića i bivšeg ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića kandidata za mesto čelnika fudbalske organizacije. Navodno Nedimović ima ogromnu podršku.

Ako je politička vlast rešila da eks ministar poljprivrede bude predvodnik FSS, na drugoj strani mogu da budu zajedno Vidić, Ronaldo, Mesi…. Neće pomoći. Poslednja reč o kojoj će delegati saznati preko opštinskih odbora SNS stići će iz vrha države.

Uopšte nije nemoguće da se tas okrene na Vidićevu stranu. Da ne bude da je ovo kritika samo sadašnjeg načina funkcionisanja vlasti, isto je bilo i kada su kadrovi JUL preuzimali sportske saveze, kad su isti bili smenjivani posle 5. oktobra pa je DOS postavljao svoje proverene kadrove a koji su posle 2012. bili prinuđeni da fotelje ustupe predstavnicima aktuelne vlasti.
To pravilo deluje razarjuće za srpski sport. Podele postaju velike, ego, lične razmirice i sitni interesi postaju glavni elementi predsedničkih trka.

Budimo pošteni, Nemanja Vidić nema nikakvo iskustvo kao sportski radnik. Nedimović o vođenju sportske organizacije nema pojma. U tom nemanju je prednost na strani Vidića čiji fudbalski autoritet može da garantuje formiranje tima oko njega koje će zaista da radi u interesu srpskog fudbala. Na kraju Vidić kod čelnika UEFA i FIFA može da dođe kad poželi a slike sa takvih susreta bi imale rejting u čitavom svetu najvažnije sporedne stvari na svetu. Ako je tu Nedimović…

Branislav Nedimović
Nemanja Cabric via Guliver Image

Bilo bi sjajno kada bi na toj sada sigurno čuvenoj sednici Vidić izašao sa svojim planom i programom i ljudima koji će u realizaciji istih da mu pomognu. Trebalo bi to da uradi i Nedimović. Delegatima bi tada bilo lakše da se opredele. Osim naravno ako se sve ne bude znalo ranije, ako glasanje bude samo potvrda ranijeg stava donetog bez sučeljavanja kandidata, ako oni koji odlučuju ne puste fudbalske poslenike da sami glasu po savesti a ne po direktivi.

I neko će se vratiti na priču o Bati i Celestinu. U poređenju sa onim što se događa danas to je potpuno druga situacija. Jednopartijski sistem je bio jedno a ovaj danas takav da kako se promeni vlast menja se sve i onda jovo nanovo.

A do situacije da rukovodioci sportskih i ne samo sportskih organizacija to postaju na osnovu rezultata, dokazanih sposobnosti i bez obzira na političku podobnost teško ćemo da dođemo.

Za kraj Vidić ili Nedimović nije dilema. Fudbalski teren ili gajenje krompira. Dajte molim vas…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare