Potpuna senzacija za Obradovića? Makabijev povratak eliti?

Euroleague 20. apr 202210:00 > 10:07 1 komentar
Saša Obradović, Majk Džejms
NorbertScanella Panoramic via Guliver

Druge dve četvrtfinalne serije plej-ofa Evrolige počinju u sredu – od 20 časova Olimpijakos u Atini dočekuje Monako u možda i najneizvesnijem paru ove runde doigravanja, a od 21 čas u prestonici Španije Real Madrid igra protiv još jednog velikana evropske košarke, Makabija iz Tel Aviva. Ko ima najbolje šanse da se nađe na fajnal foru u Beogradu?

Najavu serija Barselona – Bajern i Armani – Anadolu Efes, koju je napisao Saša Ozmo, možete da pročitate NA OVOM LINKU.

Pobednici četvrtfinalnih serija, koje se igraju na tri dobijene utakmice, plasiraće se na F4, a on će se u glavnom gradu Srbije održati od 19. do 21. maja. Titulu brani Anadolu Efes.

Ekipe do te poslednje stepenice čeka dug put, budući da ni u jednoj od ove dve serije (OLY – MON i RMA – MAC) nije lako prognozirati pobednika.

Olimpijakos – Monako

Evroligašku sezonu u velikoj meri je obeležilo izbacivanje sva tri ruska tima zbog rata u Ukrajini – i CSKA i Zenit i Uniks su bili više nego konkurentni za plasman u plej-of. To je dalo neočekivanu priliku nekim timovima koji su već bili „prežaljeni“. Međutim, Olimpijakos je čitave sezone briljirao i u finišu je bio daleko od bilo kakvih kalkulacija – naprotiv, Grci su u poslednjim rundama regularnog dela uspeli da se popnu skoro do samog vrha.

Ekipa Jorgosa Barcokasa završila je druga na tabeli, uprkos svim očekivanjima, i ostvarila skor 19-9. Pojačanja su „pogođena“, neki momci su neočekivano napravili „iskorak“, veterani su radili sve što se od njih očekivalo i Olimpijakos je nizao pobede.

Sve utakmice Evrolige možete pratiti u direktnim prenosima na kanalima Sport kluba.

Drugo mesto tabele znači da je atinskim crveno-belima rival u borbi za F4 ekipa koja je završila sedma. U pitanju je Monako, novajlija u Evroligi i prošlosezonski osvajač Evrokupa.

Nije dobro počeo tim iz Kneževine, a posle starta 5-9 otpušten je crnogorski trener Zvezdan Mitrović. Njega je zamenio Saša Obradović, kojem je to bio prvi angažman po raskidu saradnje sa Crvenom zvezdom. Bilo je potrebno neko vreme da se sve „slegne“, a onda je Monako počeo da igra furiozno. Od trenutka kada su imali skor 6-11, Obradovićeva ekipa je dobila 13 od poslednjih 16 utakmica u EL.

Ta tri poraza takođe govore o snazi ekipe koja igra francusko prvenstvo – jedan neuspeh viđen je protiv najboljeg tima lige Barselone, drugi je doživljen na meču u Kaunasu košem Žalgirisa u poslednjim trenucima, a treći na gostovanju Realu u Madridu posle dva produžetka.

Termini utakmica serije Olimpijakos – Monako:

prva utakmica: sreda, 20. april od 20.00 u Atini;
druga utakmica: petak, 22. april od 18.00 u Atini;
treća utakmica: sreda, 27. april od 21.00 u Monaku.

Vremena odigravanja eventualne četvrte i pete utakmice serije biće naknadno određena. Sve utakmice pratite u direktnim prenosima na Sport klubu.

Očito je da su i Olimpijakos i Monako u dobroj formi, pa ostaje pitanje – ko ide na F4?

Ova serija se sa razlogom smatra „gustom“ – Monako je izuzetno dobar. Tim iz Fonvjeja je ostao bez četiri pobede nad ruskim timovima i u snažnom ritmu je zatvorio regularnu sezonu – nizom od pet pobeda.

„Oduzete su nam četiri pobede protiv ruskih ekipa, igrali bismo plej-of i da nije bilo suspenzije timova iz te države“, kaže srpski trener Saša Obradović.

Obradović je kandidat za nagradu „Aleksandar Gomeljski“, u to nema sumnje. Ukomponovao je odličan sastav, a deluje da je ključna rola bila „menadžerska“ – našao je pravu ulogu za svakog pojedinca, a da nije nikoga ostavio nezadovoljnim.

Pre svega, ima Majka Džejmsa, verovatno najboljeg „klouzera“ ove sezone u Evroligi. Ako su vam očajnički potrebni poeni, u svakom smislu nezgodni plejmejker će vam ih „roditi“ – iznudiće bacanja, pogodiće „divlju“ step-bek trojku, proigraće šutera posle prodora… Džejms ima kontinuitet neslaganja sa trenerima, a deluje da je za sada Obradović uspeo da maksimizuje njegov vanserijski kvalitet.

Sve mečeve plej-ofa Evrolige možete pratiti na Sport Klubu uz SBB ili ukoliko još niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana. (PROMO)

Dvejn Bejkon je vrsna druga opcija, šutirao je trojke preko 41% ove sezone, atleta Alfa Dijalo je imao odličnu sezonu, baš kao i litvanski centar Donatas Motijejunas – ovako produktivan na visokom nivou nije bio otkad je nosio dres Hjustona u NBA. Osim toga, svi znamo kako može da se „zapali“ ruka Danila Anđušića.

Na umu treba imati i poslednji duel ova dva tima – 23. marta Monako je na domaćem parketu deklasirao Pirejce 92:72.

Jednu stvar ipak ne bi trebalo zanemariti – Olimpijakos ima prednost domaćeg terena, koja je u seriji na tri pobede još značajnija nego kada se igra na četiri trijumfa. Naročito je to slučaj kada govorimo o tekućoj sezoni – Olimpijakos je u „Dvorani mira i prijateljstva“ pobedio 13 puta na 14 utakmica do sada u Evroligi, a jedini poraz naneli su im košarkaši Crvene zvezde.

Početak plej-ofa EL:

Olimpijakos se ne libi da zaigra tvrdo. Bili su četvrta odbrana lige (treća po izbacivanju Uniksa), a nadmoć u reketu je bitan deo njihovog uspeha. Mustafa Fal je možda i centralni deo igre Olimpijakosa u oba smera, a malo očekivan iskorak u istinsku zvezdu evropske košarke u tekućoj sezoni napravio je Bugarin Aleksandar Vezenkov. Tajler Dorsi je ove sezone opasniji nego što je bio u Makabiju, a vrlo „dubok“ tim kompletiraju Amerikanci Tomas Vokap, Šek Mekisik i Hasan Martin.

Prednost Olimpijakosa sigurno je „namazanost“, koja se pre svega stiče iskustvom. Tu prevashodno do izražaja dolazi ogromna „kilometraža“ koju imaju Slukas, Printezis, Papanikolau i Larencakis. To su igrači koji znaju kako se pobeđuje u situacijama najvišeg intenziteta, a teško da postoji veći pritisak od plej-of serije koja odlučuje o plasmanu na fajnal for Evrolige. U tom aspektu prednost je na strani tima čiji su vlasnici braća Angelopulos.

„Kad su utakmice teške, mi tada uživamo“, kaže trener trener Barcokas, za kojeg neki zaboravljaju da je u karijeri već osvajao Evroligu (2013. godine).

Monako igra drugim najbržim tempom u ligi (69,9 poseda po meču, tik iza Makabija), a za očekivati je da se sve u plej-ofu uspori. Tada će uslovi ići na „vodenicu“ Olimpijakosu, 12. najbržem timu EL.

Džejms je nezaustavljiv, ali hoće li njegove individualne majstorije biti jednako isplative u plej-of uslovima? Čekaće ga više odigranih minuta, agresivnija odbrana i sporiji ritam. A tu je i „vreliji“ domaći parket Olimpijakosa…

Prognoza: Olimpijakos ide dalje sa 3-2 u pobedama.

Soeren Stache/picture-alliance/dpa/AP Images Basketball

Real Madrid – Makabi

Sredinom regularne sezone Evrolige činilo se da će dva španska giganta odlučivati o tome ko će doći do prvog mesta tabele elitnog takmičenja, ali Real, za razliku od Barselone, nije izdržao. Tim Pabla Lasa nije dobro odigrao finiš šampionata, a razlog za brigu pred početak plej-ofa donosi činjenica su u poslednja četiri kola Madriđani poraženi.

Na suprotnoj strani spektra nalazi se Makabi iz Tel Aviva, koji je bio pobednik u poslednjh šest evroligaških utakmica. Poslednja ekipa koja je u EL pobedila „Ponos Izraela“ bila je beogradska Crvena zvezda još 10. marta.

Nema sumnje u to ko je trenutno u boljoj formi, ali isto tako nema sumnje ni u to koji je tim iskusniji kada se igra na „velike uloge“. Košarkaši trenutnog sastava Reala odigrali su ukupno 196 utakmica evroligaškog plej-ofa u karijerama, dok je taj broj za igrače Makabija samo 19.

Termini utakmica serije Real – Makabi:

prva utakmica: sreda, 20. april od 21.00 u Madridu;
druga utakmica: petak, 22. april od 20.45 u Madridu;
treća utakmica: utorak, 26. april od 20.05 u Tel Avivu.

Vremena odigravanja eventualne četvrte i pete utakmice serije biće naknadno određena. Sve utakmice pratite u direktnim prenosima na Sport klubu.

Ove sezone se prvi put posle mnogo godina govorilo o potencijalnom otkazu za Pabla Lasa i eventualni neuspeh u ovoj seriji mogao bi da označi kraj jedne ere. Ovaj 54-godišnji Bask je na klupi Reala od 2011. godine, ostvario je velike uspehe – osvojio dve Evrolige, dvaput je bio vicešampion Evrope, ali tekuća sezona nije bila dobra za Real.

Obeležili su je kadrovski problemi, koji su rezultirali promenljivim igrama i možda čak gubitkom identiteta koji je Real sagradio u protekloj deceniji. Nedaće sa virusom korona i povredama su bile tolike da su u regularnoj sezoni EL za Real nastupila čak 22 različita košarkaša. Real više nema lepršav napad koji ga je krasio u nekim prethodnim sezonama – nema „oružje“ da kao nekad preti iz različitih situacija.

Legende tima su u završnim fazama svojih karijera, a nove asove Real nije afirmisao, makar ne na pozicijama kreatora napada. Najefikasniji igrač Reala u ovoj sezoni je Geršon Jabusele, koristan košarkaš, ali ne neko na kojeg se bespogovorno možete pouzdati kada se utakmica lomi. Valter Tavares je sila u oba reketa, može da uspostavi skakačku dominaciju, dobro da zatvori ulaze rivala, ali ofanziva teško da može da „teče“ kroz njega.

Može li da „iskoči“ nego iz dugog niza veterana? Tu su Serhio Ljulj, Fabijan Kozer, Rudi Fernandez, Gabrijel Dek, Vensan Poarije… Deluje da je haotična situacija u Realu stvorila veliki problem – struktura je nepostojana i Real ne zna tačno kako igra.

Zvanični sajt Evrolige kao ključni duel izdvaja „rat“ spoljnih igrača u kojem je Real oslabljen neigranjem Tomasa Ertela. U prethodnim porazima u EL Madriđani nisu uspevali da odbrane liniju tri poena, a teško onom ko dozvoli relativno otvorene šuteve Skotiju Vilbekinu, Džejmsu Naneliju, Kinanu Evansu, Anđelu Kalojaru i ostalima…

Šestosturki prvak Evrope konačno ima priliku da se posle osam godina vrati na fajnal for, a rukovodstvo na čelu sa predsednikom Šimonom Mizrahijem i generalnim menadžerom Nikolom Vujčićem sigurno ima velike ambicije. Privremeni trener Avi Even radi kvalitetno i ustrojio je tim tako da su uloge jasno podeljene.

Napadom Makabija „diriguje“ Vilbekin, koji može da bude nezaustavljiv kada je u dobrom kontekstu, a u poslednje vreme ostatak tima igra u skladu sa onim što je njemu potrebno. Napredne statistike vide Makabi kao najbrži tim u EL, jedan od najboljih šuterskih sastava, a takva erupcija energije mogla bi da se ispostavi kao prevelika prepreka za Real.

Sve ukazuje na to da će Makabi biti favorit, ali mnogima je teško da ne izaberu tim u kojem igraju svi ti dokazani pobednici.

„Ma izvući će Ljulj i drugovi nešto iz rukava…“

Možda ove godine više zaista neće moći.

Prognoza: Makabi ide dalje sa 3-1 u pobedama.

Scottie Wilbekin
Mladen Lackovic LakoPress via Guliver Image

Šta vi mislite – ko prolazi na F4? Napišite nam vašu prognozu u komentarima i budite uz kanale Sport kluba.

Nikola Novaković (@nikolanvkvc)

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare