Pregled igre: Partizanovi usponi i padovi

Blog ostalo 18. nov. 202111:12 > 13:446 komentara
Podeli:
Zek Ledej, Partizan
Srdjan Stevanovic/Starsport

Košarkaši Partizana se nisu proslavili u petom kolu Evrokupa, ali su u prvom ovosezonskom duelu u "Štark areni" pobedili uporni, šuterski raspoloženi i obro vođeni Lietkabelis.

Crno-beli su rezultatom 84:77 došli do četvrtog trijumfa u meču u kome je kapitensku traku umesto Radeta Zagorca poneo Nemanja Dangubić.

Autor: Stefan Dinić

Analize će za cilj imati da pruže uvid na nešto drugačiji i interesantniji pogled na mečeve nego što je slučaj bio do sada, isticanjem određenih trenutaka koji su se pokazali kao odlučujući kako za to, tako i krajnji ishod.

Startne postave

Partizan: Avramović, Panter, Dangubić, Ledej, Koprivica
Lietkabelis: Radičević, Lipkevičius, Kalaicakis, Orelik, Gagić

Povezane vesti

1/4: Kalaicakis je na Panteru i oba tima preuzimaju samo u finišu napada. Partizan kreće sa tri izgubljene lopte u prva dva minuta, dok Lietkabelis pravi tri mala faula za 1.15min. Prve poene postiže Panter nakon izlaska iz tri blokade, zatim stižu i poeni iz pika Avramovića i Koprivice za 4:0. Partizan je i dva puta poslao u kucanje Ledeja nakon dobre odbrane uz četiri  timske asistencije (Avramović tri), a uz samo jedan defanzivni propust i prodor Radičevića za 8:2. I peti pogodak domaćih je došao nakon asistencije (Ledej-Avramović 3p), a na drugoj strani su tri koša Lietkabelisa na obruču. Gagićevi jedini poeni na meču. Smailagić se upisuje nakon skoka u napadu, pa Panter ubacuje dva bacanja za +9, ali četvrtinu zatvara Beržins trojkom. Partizan osam asistencija, ali na pet izgubljenih lopti.

2/4: Berežins nastavlja da igra dobro, pogađa drugu trojku, pa udara blokadu Muru. Partizan i ovu četvrtinu otvara izgubljenom loptom. Nakon što Panter sam sebi iskreira pet vezanih poena, Čanak uzima taj-aut na 25:17. Radičević postiže poene iz pika koji loše brani Koprivica. Glas se uvodi u utakmicu pogođenom trojkom preko Lipkevičiusa za maksimalnih +10, ali vraća tri za tri Žemaitis. Glas promašuje 3p, nakon čega Obradović zove tajm, ali kasnije odustaje od njega. Greši Ledej, kasnije i Panter, trojku daje Orelik. Sada je tajm za Partizan. Nakon pauze Glas pogađa dve trojke za 36:26 i novi minut odmora je pozvan sa klupe gostiju. Scenario je isti samo su glavne uloge na drugoj strani: trojka Orelik, pa Žemaitis, oba puta na dodavanje Lipkevičiusa. Novi tajm-aut uzima Obradović na dva minuta do kraja poluvremena, ali ovaj period do kraja ipak pobeđuje Lietkabelis za samo 39:38. Avramovićevo sjajno poluvreme kao kreatora (6 as – 1izgl), Beržins 10p.

3/4: Oba tima kreću sa istom petoricom kao na startu. Partizan „po pravilu“ gubi loptu na otvaranju četvrtine. Gagić ne može da reši Koprivicu leđima, pa pravi tri vezana faula iz čega poene daju Koprivica i Avramović (2+1) za tajm-aut Čanka nakon samo tri minuta i +7 za Partizan. Gagić pravi još jedan faul u napadu, četvrta lična. Blistaju Koprivica i Avramović za +12. Međutim, trojke pogađaju Kalaicakis (nakon četiri promašaja) i Žemaitis (4/4 za 3). Ubrzo je samo četiri razlike. Avramović krade loptu (4!) a Koprivica postiže 12 poen. Čanak rotira ali je Lietkabelis dva minuta bez poena i ponovo Partizan ima +10. Post prekida Lipkevičius, ali pogađa i Ledej nakon što je Maldunas ostao duboko u pomoći zbog Mura. Finiš četvrtine opet pripada Lietkabelisu, Orelik vezuje 3 bacanja za 66:60. Koprivica i Ledej su na po osam poena u ovoj četvrtini, Beržins i Gagić na po četiri faula. Partizan ima već deset skokova više.

4/4: Lietkabelis je bez Beržinsa. Smailagić pogađa trojku iz popa sa Murom, pa Glas uvodi u pik Gagića za lagano polaganje. Nakon poena Mura, Čanak zove još brži tajm-aut nego u trećoj četvrtini. Partizan će u narednom periodu čekati pet minuta na nove poene iz igre. Opet nakon tajma Kalaicakis pogađa trojku nakon dobrog čitanja igre Žemaitisa. Ledej greši, pa pravi četvrti faul, a trojku postiže i Orelik. Obradović rotira, ali se muči i Lietkabelis u napadu. Na 75:69 Partizan konačno nešto pogađa iz igre, preko Smailagića i donosi velikih +9 na tri minuta do kraja. Radičević, Kalaicakis, Lipkevičius i Orelik su prilično potrošeni, ali: Radičević pogađa trojku preko Smailagića  koji je morao da bude agresivniji, a zatim pravi prednost i za pogođenu trojku Orelika i gosti su na samo -3. Obradović tajm-aut, 1.39 je do kraja. Crno-beli su uspeli da ne prime koš do kraja i da zatvore ovaj meč preko Pantera.

Epilog

Uz mnogo uspona i padova, Partizan je vodio svih 40 minuta. Šestorica igrača je bilo dvocifreno, izrazitog lidera nije bilo. Kalaicakis je nateran da odigra najlošiju utakmicu u Evrokupu, Radičević je bio sa najmanje asistencija (2), a Gagić se gotovo nije ni pojavio (1p, 1sk, 5izgl, 15min).

Partizan, Željko Obradović
Srđan Stevanović/Starsport
Komentari

Vaš komentar