Pregled igre: Zvezdini usponi i padovi do pobede

Skener 12. nov 20219:53 > 11:35 4 komentara
Nikola Kalinić
Srđan Stevanović/Starsport

Košarkaši Crvene zvezde u meču sa prilično oscilacija pobedili su Asvel rezultatom 73:67 i posle drugog uzastopnog trijumfa, oba u Beogradu, pozicionirali se na sredinu tabele sa učinkom 4-5.

Povezane vesti

Ekipa trenera Dejana Radonjića, ‘pojačana’ oporavljenim i vrlo korisnim Nikolom Ivanovićem, pokazala je dva lica protiv najprijatnijeg izneneđanja sezone u Evroligi, a novi ispit imaće već u nedelju kada će sa druge strane terena biti najveći rival – Partizan.

Autor: Stefan Dinić

Analize će za cilj imati da pruže uvid na nešto drugačiji i interesantniji pogled na mečeve nego što je slučaj bio do sada, isticanjem određenih trenutaka koji su se pokazali kao odlučujući kako za to, tako i krajnji ishod.

Startne postave
Crvena zvezda: Volters, Dobrić, Kalinić, Davidovac, Kuzmić.
Asvel: Okobo, Džons, Kaudi, Hauard, Fal.

1/4: Kalinić je izuzetno agresivan napadački na startu. Dva puta probija Kaudija. Asvel napada sa niskog posta preko Fala. On prvi put promašuje, a drugi put Kuzmić pravi faul. Džons rešava Voltersa leđima za 2+1. Okobo već nakon dva i po minuta gubi i drugu loptu, nakon što se muči da iskreira nešto, ali nakon toga pakuje zicer Falu pa promašuje trojku i dvojku iz isforsiranih šuteva. Volters se uvodi u meč sa dva poena, ali brzo pravi drugi faul (10:5, ulazi Ivanović). Fal dominira u Zvezdinom reketu, ima četiri skoka, Zvezda ukupno tri. Međutim, Fal 1/5 iz igre pored Kuzmića. Džons sebi kreira i peti poen, ali spava na drugoj strani u odbrani – Ivanović 3p. Fal ne može da reši Kuzmića u reketu, peti promašaj. Asvel sve preuzima od početka, Davidovac ne koristi otvorenu trojku. Parker je izmenjao već celu petorku. Četvrtinu zatvara Holins perfektnom odbranom na Okobu i nagrađuje sebe poenima iz trčanja za +9. Asvel ima samo dva strelca, 20% za dva, Okobo bez poena.

2/4: Zvezda nastavlja da se brani bez preuzimanja, dok Asvel nastavlja sve da preuzima posebno bez Fala na parketu. Crveno-beli takvu odbranu napadaju traženjem dubine, 4:0 je na startu za +13. Usledila je serija Asvela 8:0 – Osetkovski 2+1, Hauard trojka sa 9 metara, pa zicer, dok Dobrić vezuje dve izgubljene lopte. Vraćaju se Kuzmić i Fal. Zvezdin post, tri minuta bez poena, prekida Simonović trojkom, pa zatim i Kalinić. Vraća se i Džons poenima, pa zatim i Fal pogađa nakon petog ofanzivnog skoka, Zvezda promašuje… 31:29, tajm-aut Radonjić. Ivanović pametno traži kontakt protiv Fala – treći faul francuskog centra. Izlazi iz igre i Kuzmić. Poluvreme zatvara Džons sa 2+1, za svoj 12 poen. Samo je +1 za Zvezdu. Okobo i dalje bez poena.

Navijači Crvene zvezde, navijači Crvena zvezda
Srđan Stevanović/Starsport

3/4: Asvel kreće bez Fala, sa Atetokumpom, bez klasične petice. U takvoj situaciji preuzimaju. Okobo promašuje, ali nakon toga pogađa trojku i započinje ovu utakmicu. Kalinić je iznudio tri bacanja Atetokumpu, pa ga zatim probija za 2+1. Pakuje i zicer Kuzmiću. Vraća se Fal, Asvel je u bonusu nakon dva i po minuta. Kalinić rešava i Džonsa leđima (17p). Okobo gubi loptu (4) pa je Dobrić u kucanju. Gosti se muče u napadu, promašuju, Lakomb, Osetkovski, Strazel. Parker rotira ali ne zove tajm i to mu donosi rezultat. Ipak je samo 50:45. Vrhunskih 10 minuta Nikole Kalinića.

4/4: Asvel kreće bez Džonsa, Okoba i Fala, a Zvezda dominira sa svojom drugom grupom čvrstinom i skokovima u napadu. Ivanović probija Strazela, pa Holins zakucava iz dobre timske odbrane (Ivanović ukradena lopta). Simonović ponovo pogađa za tri na asistenciju Ivanovića za 7:0 na startu četvrtine i +12. Parker zove tajm-aut. Vraćaju se Džons i Okobo. Kaudi pogađa trojku, ali vraća to Ivanović preko ruke Osetkovskog (x2). Okobo nastavlja da promašuje, a Holins daje zicer za maksimalnih 67:50 na 3.50 do kraja. Umesto mirne završnice, Kaudi zakucava uz nesportsku Kalinića, Fal zakucava, Okobo dva bacanja, pa prodor za 67:59. Zvezda mora u tajm-aut, međutim Fal pogađa uz faul Kuzmića (samo je +5). Zvezda nastavlja da produžava napade i konačno Volters postiže poene. Slavi se gol. Zvezda je pobedila.

Epilog

Asvel je na 67 poena, Okobo je prvi put nateran da šutira više za tri nego za dva. Izgledao je najlošije do sada. Prva pobeda Zvezde bez većeg učinka na igru Voltersa i sa više napadačkih opcija. Zvezda je spremnija za novi, naredni period bez treniranja i novi niz teških utakmica – Partizan, Baskonija u gostima, Real u Madridu…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare