Sabo za SK: Fokus na 50 kraul, ponosan na drugove iz Srbije

Blog ostalo 25. jun 20228:44 > 9:483 komentara
Podeli:
Istvan Derencsenyi/Getty Images

Zablistao je Sebastian Sabo u finalu trke na 50 slobodno na planetarnom prvenstvu. Momak iz Sente pod kapicom Mađarske osvojio je četvto mesto na svetu sa sjajnim vremenom 21,60 nošen velikom podrškom sa tribina u Dunav Areni.

Od 2019. godine Sebastian je posle isplivane norme za Olimpijske igre u Tokiju odlučio da srpsko plivačko državljanstvo zameni mađarskim. I sada je u Budimpešti bio najbliži odličju na svetskom šampionatu u velikom bazenu.

povezane vesti

Sabo je prvo veliko odličje osvojio za Srbiju na Evropskom prvenstvu u Kopenhagenu 2017. godine. U međuvremenu je postao evropski prvak na 50 delfin u velikom bazenu, trostruki šampion Starog kontinenta u malim bazenima, a na 50 delfin u 25-metarskim bazenima deli svetski rekord sa Brazilcem Santošem. Srbija je izgubila, a Mađarska dobila pravi plivački dragulj.

Sa osmehom je 26- godišnji as došao na razgovor. Racionalno je analizirao samu trku, iako mu je odličje izmaklo za tri stotinke, ali govorio i o planovima za budućnost, kao i druženje sa nekadašnjim reprezentativnim drugovima iz Srbije.

Sigurno ste razočarani, jer je medalja izmakla za tri stotinke, iako je rezultat sjajan?

Nisam previše. Pedesetica je to. Možeš biti prvi, možeš biti osmi. Svi su tu negde. Nije ni prvo mesto bilo tako daleko. Mogao sam biti i peti za jednu stotinku ili treći za tri. Kada sam došao ovde rekao sam da odem kući sa 21,8, ja sam prezadovoljan. U polufinalu sam to otplivao. Onda hajde da vidimo šta će biti u finalu i ispalo je sjajno. Sada ovo mogu da forsiram jer 50 delfin ma koliko dobro išlo, nije olimpijska disciplina“, istakao je Sabo.

Da li ste ciljno spremali samo za 50 kraul u Budimpešti?

Nismo. Jednostavno, tako je dolazilo. Zbog Olimpijskih igara prošle godine smo se fokusirali na 100 delfin i 100 kraul, zbog evropskog i svetskog i na 50 delfin, a onda je na svakom takmičenju sve bolje i bolje išlo tih 50 kraul. Rekao sam onda sebi hajde sada da probaš 50 kraul pre nego 100 delfin na svetskom, jer je tamo ozbiljna ekipa, a trke su praktično jedna za drugom. U suštini nisam u poslednjih godinu dana imao vrhunski rezultat koji bi doneo finale na 100 delfin i ispostavilo se da smo napravili pravu odluku“.

Plivali ste ovde tri finala. Koliko ste zadovoljni urađenim u Dunav Areni?

Većinom jesam. Finale na 50 delfin nisam dobro odradio, ne bih rekao da je uspešno, iako je bilo šesto mesto. Imali smo odličnu štafete 4 x 100 slobodno, bili smo peti i tu nam je zamalo izmaklo odličje. Najviše sam naravno srećan zbog ove pedesetice. Ovih 21,60 bi bila bronza na Olimpijadi. To ne mora ništa da znači. Na igrama je sve drugačije. Trema i mnogi drugi faktori utiču. Ide sve u dobrom smeru“, kaže Sabo.

Istvan Derencsenyi/Getty Images

Kakvi su planovi za naredni period?

Imamo Evropko prvenstvo u Rimu sredinom avgusta. Samo nastavljamo u ovom tempu, nema potrebe sad neku bazu da radimo, a takmičenje je za dva meseca. Posle toga odmor, primetili smo da mi ne smeta ako uzmem dve nedelje pauze. Još sada ako se fokusiramo na 50 slobodno, milina. Želeo bih da se spremim i za Svetsko u malim bazenima u Melburnu krajem godine. Prošle godine sam pre Abu Dabija imao kovid, a bio sam u strašnoj formi. Voleo bih da sada u Australiji uzmem neku medalju“.

Koliko ste pratili učinak srpskih plivača?

Pratio sam naravno. Barna me uvek oduševi. Šteta zbog te stotinke, koja mu je falila za finale na 100 kraul. Realno niko nema uvid kako on tamo radi u Americi, svaka mu čast. Znam ga odmalena, konstantno ima napredak. Bio je u nekoj nedoumici posle Tokija da li da se sprema za Pariz. Ne znam da li se seća našeg razgovora, ali rekao sam mu da je to tu iza ugla, da ne treba da stane, kada je već stigao do svetskog vrha. Suština je da trebaju tri jake trke na velikom takmičenju da se otplivaju, a najvažnije je ući u finale. Kada si u odlučujućoj trci, sve je moguće. Držim mu palčeve da nastavi ovako, isplatiće se sigurno“.

Štafeta 4 x 100 slobodno plivala je pored Mađarske u finalu. Kakvo je to bilo iskustvo?

Štafeta je rutinski ušla u finale, na Olimpijadi im je izmaklo za malo. Iskreno ponosan sam na njih. To su pre svega sjajni momci, nikada nisam čuo nijednu lošu reč za mene sa njihove strane, baš smo u sjajnim odnosima. Zanimljivo što smo u finalu bili jedni do drugih, malo smo se šalili kao i uvek. Ipak smo mi drugari i raduje me svaki njihov uspeh“.

Kada ćete u Srbiju?

Na kratko u Sentu idem sada posle svetskog. Par dana da vidim najmilije. Smem ja da izostanem sa treninga, ali ne toliko, jer u Senti nemam baš nikakve uslove.“

Hvala na izdvojenom vremenu.

Za vas uvek“

 

Komentari

Vaš komentar