Sezona rekorda i tumbanja na večnim listama

Skener 1. jan 202218:18 > 18:26 0 komentara
Jason Miller/Getty Images

Tekuća NBA sezona treća je po redu na koju u velikoj meri utiču dešavanja u vezi sa virusom COVID-19.

SK paketić '22

Prva (2019/20), prekinuta je pa nastavljena u Diznijevom ’mehuru’ na Floridi kada su Los Anđeles Lejkersi osvojili titulu. Druga (2020/21), kasnila je sa početkom i počela tek u decembru a na kraju su je trijumfalno završili Milvoki Baksi. Aktuelna treća (2021/22) svakodnevno vodi bitku sa novim omikron sojem virusa zbog čega je veliki broj košarkaša u kovid protokolu, a brojni mečevi se odlažu. Sve ovo uticalo je na pad rejtinga i manju zainteresovanost i gledanost pre svega u Americi, ali i u ostatku sveta.

Međutim, upravo u ovom periodu pojedinci su individualnim dostignućima došli do izražaja, oboreni su mnogi rekordi, što se očekuje i u nastavku sezone. Takođe, biće i dosta pomeranja na večnim listama kada su u pitanju poeni, skokovi, asistencije…

Stef Kari – najbolji trojkaš svih vremena

Bek Golden Stejt Voriorsa Stef Kari, prestigao je Reja Alena na listi igrača sa najviše postignutih trojki i sada je i zvanično najbolji šuter svih vremena. Na meču protiv Njujork Niksa 15. decembra ubacio 2.974. šut za tri poena i tako oborio dotadašnji rekord.

Al Bello, Getty Images

Za taj učinak bilo mu je potrebno samo 798 utakmica, dok je Alen u karijeri odigrao 1-300 mečeva. Na trećem mestu ove liste nalazi se Redži Miler, koji je postigao 2.560 trojki na 1.389 utakmica. Pobeda Voriorsa na tom meču bila je u drugom planu, a dostignuću Karija u Medison Skver Gardenu, najpoznatijoj dvorani na svetu, osim roditelja, prijatelja i brojnih američkih zvezda, prisustvovali su i pomenuti nekadašnji rekorderi – Rej Alen i Redži Miler.

U međuvremenu, Kari je uspeo da da prebaci i 3-000 postignutih trojki i trenutno je na broju 3.004. Prema procenama statističara, Kari bi, ako ga povrede ne poremete, do kraja karijere mogao da prebaci 4.000 trojki. Od aktivnih igrača prate ga Džejms Harden (2.517 trojki), Demijan Lilard (2.142) i Lebron Džejms (2.048).

Zanimljivo je da su na večnoj listi najboljih trojkaša i dalje dva košarkaša iz Srbije – Predrag Stojaković koji je trenutno 23. sa 1.760 uspešnih šuteva i Vladimir Radmanović na 143. mestu sa 971 trojkom.

Greg Popović uskoro besmrtan

San Antonio Sparsi ove sezone imaju solidan, mladi tim koji će se boriti za plej-of  (ili plej-in), ali su ipak u senci svog legendarnog trenera Grega Popovića koji će izvesno do kraja sezone postati „kouč“ sa najviše pobeda u istoriji lige.

Greg Popović
Chris Coduto/Getty Images

Tim iz Teksasa je trenutno deseti na Zapadu sa skorom 14-19, ali ono što je zanimljivije je da mu još 12 trijumfa fali da pretekne Dona Nelsona koji je trenutno prvi sa 1.335 pobeda. Ispred ’Ludog Srbina’ je i Leni Vilkins koji je ostvario 1.332 pobede u regularnom delu sezone, a popularni Pop je za sada na broju 1.324.

Procenjuje se da će, ako Sparsi nastave ovakvim ritmom pobeda, do istorijskog uspeha Greg Popović doći u martu mesecu.

Lebron Džejms – uskoro „kralj“ na svim listama

Mnogo je onih koji smatraju da je Lebron Džejms u ovom trenutku najbolji košarkaš u NBA ligi, a manje onih koji ga nazivaju najboljim svih vremena. Međutim, činjenica je da Lebron konstantno obara brojne rekorde, a s obzirom na to da se još ne zna kad planira odlazak u penziju, očekuje se da neke najvažnije rekorde postavi u sezonama koje dolaze.

Meg Oliphant/Getty Images

Zvuči neverovatno, ali Džejms trenutno drži preko 50 različitih rekorda u NBA ligi, od kojih je veliki broj povezan sa plej-ofom, gde je prvi u istoriji po broju poena (7.631), ubačenih šuteva (2.671), ubačenih slobodnih bacanja (1.749), ukradenih lopti (454), odigranih utakmica (266), provedenih minuta na parketu (11.035) i mnogih drugih.

Međutim, ono o čemu se najviše govori je mogućnost da Džejms postane igrač sa najviše postignutih poena u istoriji NBA lige, što deluje sve realnije. Pre nekoliko večeri, Lebron je postao treći igrač u istoriji koji je dostigao broj od 36.000 poena i trenutno je na 36.038. Ispred njega su samo Karim Abdul-Džabar sa 38.387 i Karl Meloun koji je postigao 36.928. Očekuje se da popularni ’Kralj’ već do kraja ove sezone (ako bude zdrav) prestigne Melouna ili mu se bar ozbiljno približi, dok je realno da Džabarov učinak dostigne u sezoni 2023/24.

Interesantno je da je Lebron Džejms do aktuelne treće pozicije na toj listi došao u januaru 2020. godine pretekavši Kobija Brajanta (33,643) i to samo nekoliko večeri pre smrti jednog od najvećih košarkaša svih vremena.

Stokton (ne)uhvatljiv za Pola na dve liste

Već decenijama je Džon Stokton igrač sa najviše asistencija (15.806) i ukradenih lopti (3.265), a jedini koji bi možda mogao da ga ugrozi je bek Finiksa Kris Pol koji za sada ima 10.609 uspešnih dodavanja i 2.399 ukradenih lopti.

Christian Petersen, Getty Images

Za Pola je veliki uspeh što je u poslednjih godinu dana uspeo da na listi najboljih asistenata pretekne Medžika Džonsona (10.141), Marka Džeksona (10.334) i Stiva Neša (10.335) a između njega i Stoktona je još samo Džejson Kid, aktuelni trener Dalasa, sa 12.091 asistencijom.

Ipak, sigurno da je Polu mnogo bitnije da dođe do prve titule u karijeri. Ove sezone Finiks igra jako dobro i prvi je tim na Zapadu sa skorom 27-7. Prošle godine Sansi su u velikom finalu poraženi od Milvoki Baksa sa 4-2 nakon što su vodili sa 2-0.

Jokić ćuti i „puni“

Aktuelni MVP lige Nikola Jokić će sigurno biti vlasnik još mnogo individualnih priznanja i rekorda. Krajem ove ili početkom naredne sezone Jokić bi trebalo da dođe do 10.000 poena (trenutno je na 9.081) što je izuzetan učinak za nekoga ko će u februaru napuniti 27 godina.

Nikola Jokić
Elsa/Getty Images

Ipak, ono po čemu se trostruki ’Ol-star’ najviše ističe je broj tripl-dablova (dvocifren broj poena, skokova i asistencija na jednom meču). Jokić trenutno ima neverovatnih 63 od čega je šest ostvario ove sezone.

Trenutno je osmi na večnoj listi, a ispred njega od aktivnih igrača samo su Rasel Vestbruk (192), Lebron Džejms (102) i Džejms Harden koji je pet godina stariji a ima samo jedan tripl-dabl više – 64.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!