Skandali na ZOI: Senka spasila Kilija, šipkom na Kerigan

Blog ostalo 5. feb 20228:12 > 10:055 komentara
Podeli:
Pascal Rondeau/ALLSPORT

Zlatne medalje, bolni porazi, velika iznenađenja su ono po čemu se najveći sportski događaji najčešće pamte.

Međutim, često se dešavalo da neke stvari i događanja van borilišta, sport stave u drugi plan. U skoro stogodišnjoj istoriji Zimskim olimpijskih igara bilo je nekoliko skandala o kojima se i danas govori. Ovo je naša lista najznačajnijih.

Hladni prsti za radost Amerikanaca

Amerikanac Čarls Džetrau osvojio je zlatnu medalju u trci na 500 metara u brzom klizanju na prvim Zimskim olimpijskim igrama u francuskom Šamoniju. Pre trke bio je potpuni autsajder, a na kraju se popeo na najvišu stepenicu postolja. Po mnogima razlog su bili hladni prsti sudija.

Vreme je mereno ručno. Napolju je bilo užasno hladno i sudije često nisu mogle da reaguju na vreme. Posebno na deonici od 500 metara, gde se stvari brzo odvijaju“, napisao je novinar Džek Haris.

foto: www. olympics.com

Prema zvaničnim rezultatima Amerikanac je slavio sa 20 stotinki prednosti u odnosu na favorizovane Norvežane Oskara Olsena i Roalda Larsena. Zanimljivo je da se pre ove trke Džetrau nikada nije takmičio na 500 metara i nije uopšte trenirao pre Igara.

Nisam bio nervozan. Zašto bih bio. Znao sam da ne mogu da pobedim. Međutim, posle trke, ceo američki tim je skočio na mene. Grlili su me kao da sam lepa devojka“, rekao je Džetrau u intervjuu 1983. godine, prisećajući se dešavanja u Šamoniju.

Senka spasila Kilija

Žan Klod Kili osvojio je tri zlatne medalje u alpskom skijanju u francuskom Grenoblu 1968. godine. Međutim, ono što se dogodilo u slalomskoj trci i dan danas je predmet kontroverzi i nedoumica.

Trka je vožena po gustoj magli. Njegov najveći rival Austrijanac Karl Šranc, rekao je da je tokom njegove druge vožnje ispred njega iskočila nepoznata osoba u crnom zbog čega je morao da se zaustavi. Po dolasku u cilj tražio je da ponovi vožnju.

Pošto su tri svedoka potvrdila njegovu priču, dobio je dozvolu i u ponovljenoj trci Šranc je zaradio zlatnu medalju. Međutim, samo dva sata kasnije diskvalifikovan je jer je žiri procenio da je pre nego što je video nepoznato lice na stazi promašio dve kapije. Kiliju je vraćeno zlato.

FOTO: Guliver

Austrijski navijači govorili su da je misterizono lice na stazi bio franucski policijac, koji se tu namerno pojavio kako bi osigurao Kilijevu pobedu. Na drugoj strani Francuzi su tvrdili da je sve bilo plod Šrancove mašte.

Video sam crnu senku ispred mene. Želeo sam da izbegnem čoveka i zato sam stao. Mislim da je bio policijac“, rekao je Šranc na konferenciji za novinare.

Na pitanje da li je promašio kapiju pre incidenta, Šranc je rekao.

Moguće jer sam se fokusirao na senku ispred mene. Nisam razmišljao o kapijama, nego kako da ne udarim nepoznato lice“.

Zagrejani klizači doneli, pa odneli zlato

Takmičenje u sankanju u Grenoblu prema očekivanjima prošlo je u potpunoj dominaciji Istočne Nemačke. Branilac trona Ortrun Enderlajn bila je prva. Njena sunarodnica Ana Marija Miler stigla je druga na cilj, dok je Anđela Knesel bila četvrta.

Međutim, ubrzo je stigla žalba. Iz ostalih timova potvrdili su da su videli Nemce kako greju oštrice svojih klizača na sankama, što je protiv pravila. Sve tri Nemice su odmah diskvalifikovane.

Odmah smo reagovali“, rekao je Bert Isatič, predsednik Svetske sankaške federacije „Član žirija je otišao i proverio klizače. Bili su vreli. Automatski smo ih diskvalifikovali.

foto: Guliver

Delegacija Istočne Nemačke je to teško prihvatila. Usledile su psovke, pretnje i vika. Međutim, ništa nije pomoglo.

Zlato je završilo oko vrata Italijanke Erike Lehner, dok su srebro i bronza pripale takmičarkama iz Zapadne Nemačke.

Teror na ledu

Sukob između Tonje Harding i Nensi Kerigan, američkih klizačica, poznat kao „Teror na ledu“ neposredno pre Olimpijskih igara u Lilehameru 1994. godine, rasplet je dobio na sudu. O ovom nemilom događaju je napravljen i dokumentarni film, snimljena je pesma, a bio je tema jedne epizode popularne serije „Sajnfeld“.

Mesec dana pre najveće smotre svetskog sporta u Norveškoj, muškarac sa metalnom šipkom je napao Nensi Kerigan, koja je važila za favorita za zlato u Lilehameru. Nensi je pobedila na američkom prvenstvu i ispred Tonje Harding izborila vizu za Norvešku.

Credit: Pascal Rondeau/ALLSPORT

Utvrđeno je da je napad isplanirao Džef Giluli, nekadašnji suprug Tonje Harding. Nensi je uspela da se oporavi, dok je Hardingovoj dopušteno da se takmiči u Lilehameru, jer nije bila potvrđena njena umešanost u celu priču.

Finale iz Lilehamera bilo je jedno od najgledanijih u istoriji. Nensi Kerigan je osvojila srebro iza Ukrainke Bajul, dok je Harding završila tek na osmom mestu.

Mesec dana kasnije Harding je na sudu priznala umešanost u napad, odnosno da je ometala krivično gonjenje počinilaca. Kao rezultat toga, 30. juna 1994. godine doživotno joj je zabranjeno da se takmiči.

Dogovor sudija u Naganu

Takmičenje u umetničkom klizanju u Naganu dobilo je obrise špijunske igre. Kanadska sutkinja je tajno snimala razgovor sa svojim ukrajinskim kolegom o tome ko treba da pobedi.

Posle njene žalbe zvaničnicima da arbitri odlučuju i pre nego što takmičari izađu na led, Džin Senft je snimila Jurija Balkova, ukrajinskog sudiju, kao dokaz o čemu se radi. Tokom razgovora Balkov je rekao da će dati svoj glas Kanađanima, ukoliko Senft bude glasala za Ukrajince.

Ovo je dokaz da nema fer pleja. To nije sport“, rekla je Senft u izjavi za Si-Bi-Si.

Kanađani na kraju nisu uzeli odličje, iako su po mišlenju mnogih zaslužili najmanje bronzu. Balkov je suspendovan na godinu dana, a Senft je ni kriva ni dužna dobila šest meseci suspenzije!

Credit: Doug Pensinger /Allsport

Neverovatno. Pa da sam bila umešana u neki skandal, valjda ga ne bih javno razotkrila“, govorila je Senft.

Oglasio se u tom trenutku i Dik Paund, jedan od najuticajnijih članova Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Ako ne bude sve regularno, umetničko klizanje ćemo izbaciti sa Igara. Da se varanje desilo na nekom takmičenju u malom gradu, verovatno niko ne bi ni primetio. Međutim, sve je ovo bilo pred očima miliona koji prate Igre. Ne možemo to da dopustimo“, rekao je tada Paund.

Njegova pretnja se nije ispunila, a umetničko klizanje je i dalje deo programa Zimskih olimpijskih igara.

Prljavi ples u Solt Lejku

I četiri godine kasnije u Solt Lejk Sitiju suđenje na umetničkom klizanju ponovo je izazvalo kontroverze.

U konkurenciji parova ruska kombinacija Elena Berežnaja i Anton Sikarulidze osvojila je zlatnu medalju, ispred Kanađana Dzejmi Sejl i Davida Peletijea. Međutim, Mari Rejna La Ganje, francuska sutkinja izjavila je da je njena federacija pritiskala da Ruse stavi na prvo  mesto.

Vrlo dobro sam znala ko će glasati za Ruse, a ko će prednost dati Kanađanima. Bila sam skoro sigurna da će moj glas odlučiti o olimpijskom zlatu. Nažalost, moj strah je bio opravdan“, izjavla je La Ganje.

Tim De Waele/Getty Images

Posle istrage, zvaničnici su odlučili da zlato pripadne i Kanađanima. Tako su oba para završila na najvećoj stepenici postolja.

Možda nam na kraju daju i bronzu, da imamo celu kolekciju“, rekao je Peletije posle ceremonije.

La Ganje je suspendovana na tri godine i zabranjeno joj je da sudi na narednim Igrama u Torinu. Posle ovog skandala došlo je do odluke da se potpuno promeni način bodovanja u umetničkom klizanju.

 

 

 

Komentari

Vaš komentar