Srbin deo uspeha Bengalsa: Upoznajte Stivena Radičevića

Blog ostalo 16. feb 202212:00 > 14:088 komentara
Podeli:
Stiven Radičević
Printscreen

Stiven Radičević, direktor pro skautinga u Sinsinati Bengalsima, u intervjuu za Sport Klub otkriva kako je ovaj tim pravom selekcijom i skautiranjem igrača uspeo da napravi neverovatan rezultat i stigne do Superboula.

Sezona 2021-22 mogla bi da bude prekretnica u istoriji ove franšize koja je došla do prve pobede u plej-ofu nakon 31 godine i prvog plasmana u veliko finale još od 1988.

U ovogodišnjem Superboulu pobedili su ih L.A. Remsi, aili i pored toga, Bengalsi su definitivno najveće otkrovenje NFL.

Deo tog uspeha je i Stiven Radičević, čovek poreklom sa ovih prostora, koji je u ekskluzivnom intervjuu za Sport Klub otkrio mnogo toga zanimljivog vezano za rad u jednom NFL timu.

POVEZANO

Cela porodica moje mame je poreklom iz Beograda, moj deda je imao restoran u Beogradu. Tokom rata su se preselili u SAD u Milvoki, gde imamo srpski restoran „Tri brata“. Vlasnik restorana je moja porodica. To je poznati restoran, ako istražujete, ima bogatu ponudu, moj ujak Branko vodi restoran. Namenjen je i za porodična okupljanja i praznike kada zatvorimo vrata i slavimo. To je moje poreklo.

Išli smo u Srbiju pre Kovida, pre nekih šest-sedam godina, svidela mi se zemlja, kultura, hrana, neverovatno je. Moja žena je bila trudna, pa nažalost nismo mogli da izađemo i da vidimo noćni život, ali smo videli iz hotelske sobe kakva je atmosfera i moraćemo da se vratimo“, otkriva Stiven svoju povezanost sa Srbijom.

Deo si tima fudbalskih operacija Bengalsa, možeš li nam reći koja je tačno tvoja pozicija?

Moja pozicija je direktor Pro personela. Šta to normalno znači? Na kraju svake sezone imamo slobodne agente čiji ugovori ističu, moramo da imamo listu tih igrača i moramo znati koje igrače želimo kada im ugovori isteknu. Moj posao je da organizujem to, koji igrači su nam primarne mete, koje igrače želimo da jurimo u prelaznom roku, onda to prezentujem vlasnicima, kažem da mislim da ovaj igrač vredi ovoliko, onaj igrač vredi onoliko i kako oni mogu da se uklope u naš budžet, da se uklope u naš tim.

To je prezentacija koju dajem vlasnicima, onda razgovaramo sa agentima igrača, dovodimo igrače da vide šta gradimo ovde. U poslednjih par godina uspeli smo da odradimo dobar posao potpisivanjem kvalitetnih igrača, momaka koji žele da pobede, takmičara i oni su se ispostavili kao dobri za nas.“

Kako si postao skaut?

Moj šef Djuk Tobin je takođe Srbin, njegovi koreni idu dalje nego naši. Pričao je sa mnom o tome šta želim da radim u svom životu i rekao mi je da želi da budem u njegovom timu. U to vreme ja sam bio trener i regrutovao sam ovde na UCLA kada sam završio igračku karijeru. Rekao sam mu da želim da budem skaut, da radim u dobrom timu i da osvojim Superboul i deset godina kasnije tu smo na istom mestu gde sam nekada igrao i radio i malo mi je čudno da vidim igrače Bengalsa ovde, od svih mesta na kojima smo mogli da budemo.“

Koliko je bilo lako za vas da izaberete Džoa Buroua? Jer on je zvezda. Ovo je bila njegova godina i 95% ljudi znalo da će on biti prvi pik. Da li ste se dvoumili?

Ne, ne! Nema šanse! On je neverovatan, on je pravi, on je sve što smo mislili da će biti od kada je došao, odmah je postao vođa tima. Malo ga je povreda usporila, ali izborio se sa nedaćama, vratio se ove sezone i predvodio nas do Superboula. Nije bilo nikakvih nedoumica oko njega.

Džo Burou
David Eulitt/Getty Images

Retkost je da neko draftuje kikera? Obično se to ispostavi kao greška. Kikersi nisu toliko konzistentni. Ali ove godine Ivan Mekfirson je napravio razliku. U svakoj velikoj utakmici u kojoj je trebalo istupiti, on je to uradio. Šta ste videli u njemu pre nego što ste ga draftovali? On je pik iz pete runde.

Kikeri, kao i specijalisti, moraju da imaju tu mentalnu snagu, kako ne bi pali nakon promašaja. Stvari moraju da idu dalje. Ta sposobnost da odmah pređete na sledeći šut je neverovatna. Nikada nisam video tako nešto. On ima neverovatnu nogu, izuzetno jaku nogu, ali njegova želja i sposobnost da izađe na teren i pobeđuje u mečevima je neverovatna za njegove godine. Situacije u kojima se on našao, ja ne bih voleo da se nađem u tim situacijama. Da, on je neverovatan.“

Imate mladi nukleus ekipe. Svi imaju manje od 26 godina. Da li je to pravi način da se sklopi ekipa?

Postoje različiti načini da sklopite roster. Bili smo dobri prethodne dve sezone. Oprostili smo se od nekih iskusnih igrača koji su dugo igrali za nas i bili veoma uspešni. Imali smo nešto stariji roster, znali smo da moramo da krenemo sa izgradnjom novog i da je to nešto što će potrajati dve ili tri godine, a ne samo jednu.

Znali smo da idemo na Free agency i da treba da dovedemo mlade igrače koji bi stasali uz Džoa. Koji bi rasli uz naše glavne igrače. To je bila naša filozofija. Da pronađemo mlade, gladne igrače koji mogu da napreduju zajedno, a ne da budu igrači za samo jednu sezonu. To si igrači koje smo želeli da duži rok.

Bengals vs Rams
Ronald Martinez/Getty Images

Da li je budućnost Bengalsa svetla jer imate savršen balans – i napad i odbranu i specijalni tim?

Imamo sreće što je tu veliki broj mladih igrača koji i dalje imaju govor sa nama na više godina. Nismo tim sastavljen od starijih igrača koji su na jednogodišnjim ugovorima. Mi možemo da zadržimo nukleus našeg tima i sledeće godine. Moramo da zadržimo i neke ključne igrače koji su potpisani prethodne godine na jednu sezonu. Ilej Epl, Leri Ogundžobi, Bi Džej Hil. Ti igrači će imati veliku želju da se vrate.

Ovo je mlad roster koji smo izgradili tako da mogu da igraju protiv Derika Henrija i zaustave trčanje, pa sledeće nedelje protiv Mahomsa gde moraju da rašuju da bi zaustavili pas i sekunderi koji mora da zaustavi hvatače. Zanimljiv je način na koji smo sklopili ovu odbranu. Za zaustavljanje trčanja imamo Di Džej Ridera u sredini, a spolja imamo Treja Hendriksona da rašuje u utakmicama kada je potrebno, kao što je to bilo protiv Mahomsa.“

Šta je potrebno da se dogodi kako bi evropski igrači dospeli u NFL tim? Vidimo sve više igrača koji odlaze na NFL trening kampove. Misliš li da to može da se desi u par sledećih sezona?

Definitivno da. NFL je odradio sjajan posao kada je u pitanju predstavljanje evropskih igrača NFL timovima. NFL organizuje kampove između sezona, igrači iz različitih zemalja dolaze i imamo priliku da ih vidimo u akciji. Jedan igrač koji se istakao je Džordan Mailata koji igra za Filadelfiju, a bi je ragbi igrač. Imao je veličinu, ali ne i tehniku. Razvio se u solidnog ofanzivnog linijaša. Ima dosta igrača, dostupnost je sve veća, i nastaviće se napredak u narednih par godina.“

Imaju li šansu i oni koji ne odu na koledž da zaigraju u NFL? Da li je koledž jedini put?

„Ne, mislim da postoje brojni putevi da se stigne tamo. Ne mora da bude samo koledž. Ono što NFL radi na tim klinikama bi mogli da pomogne igračima da budu viđeni i da pokažu šta znaju. I gledanje snimka iz Amerike pomaže takođe. Nadam se da će ti mečevi povećati bazu fanova i učiniti NFL globalno popularnijim. To je zabavan sport i nosi puno energije sa sobom. Bilo bi zanimljivije igrati više internacionalnih utakmica.“

Komentari

Vaš komentar