Srećno Bojane Krkiću, nedostaje samo jedno – hvala

Primera 25. mar 202312:08 10 komentara
(AP Photo/David Ramos via Guliver image) - Leo Mesi i Bojan Krkić Lionel Messi, Bojan Krkic
(AP Photo/David Ramos via Guliver image) - Leo Mesi i Bojan Krkić

Nekadašnji fudbaler Barselone i bivši španski reprezentativac srpskog porekla Bojan Krkić Perez ovih dana završio je bogatu fudbalsku karijeru.

Povezano

Potpuno zasluženo smatra se jednim od najtalentovanijih fudbalera prve decenije 21. veka. Bio je najbolji polaznik čuvene Barselonine fudbalske škole La Masije i legitimni naslednik Lionela Mesija.

Svojevremeno je postao najmlađi fudbaler u istoriji, koji je stigao do 100 utakmica u dresu Katalonaca. Uspelo mu je to čak godinu i po ranije nego slavnom Argentincu.

Na žalost, kasnije je njegova karijera krenula da stagnira. Menjao je brojne klubove – Roma, Milan, Ajaks, Stouk, Majnc, Alaves, Montreal Impakt – da bi ove zime kada mu je istekao ugovor sa japanskim Vizel Kobeom objavio kraj karijere. U 32. godini.

Održao je Bojan Krkić konferenciju za mediji i objavio odluku, a onda se zvanično oprostio i preko društvenih mreža. I to na originalan način. Napisao je reč HVALA na svim jezicima gde je igrao – katalonskom, španskom, italijanskom, holandskom, engleskom, nemačkom, baskijskom, francuskom i konačno japanskom.

Onako ovlaš kad se pogleda (možda) nedostaje jedno HVALA i na srpskom. Naravno, Bojan nije stavio srpsku reč, jer nikad nije igrao u Srbiji ili za Srbiju. A (možda) mogao je…

Uostalom njegov otac Bojan Krkić senior, rodom iz Paraćina, ostao je upamćen kao veoma talentovan fudbaler i mladi reprezentativac Jugoslavije. Prošao je fudbalsku školu Crvene zvezde, a onda ostavio trag u dresovima OFK Beograda i Sutjeske pre nego što je otišao u Španiju, tamo se oženio i ostao da živi.

I njegov sin je u jednom trenutku karijere dovođen u vezu sa Crvenom zvezdom, ali su to kasnije obe strane demantovale jer crveno-beli realno nisu ni mogli da plate obeštećenje koje je tada tražio engleski premijerligaš Stouk Siti.

Ono što je ipak mogao jeste da – igra za reprezentaciju Srbije. Dobio je poziv, međutim, Bojan Krkić Perez se tada odlučio za Španiju i utisak je da je – pogrešio. Debitovao je za seniorski tim Španije 10. septembra 2008. (sa 18 godina i 13 dana) na meču protiv Jermenije, ušao je u igru u poslednjih deset minuta, ali posle toga nikad više obukao dres Crvene furije.

Ko zna da je tada prihvatio poziv Srbije, možda bi njegova karijera otišla u nekom drugom pravcu. Boljem ili gorem, to niko ne zna. Svakako je zbog prezimena i njegovog oca uvek imao simpatije u srpskoj fudbalskoj javnosti.

U svakom slučaju, Bojan Krkić može da bude ponosan na izuzetno bogatu karijeru. Promenio je mnogo klubova, igrao u više zemalja i na različitim kontinentima. Osvojio je brojne trofeje i oduševljavao fudbalske navijače širom planete!

Sada je završio igračku karijeru i okreće se drugim životnim zadovoljstvima. Srećno Bojane Krkiću, nedostaje (možda) samo jedno – hvala.

Barselona Mesi Bojan Krkic (L),Lionel Messi (R) Barcelona Primera
Guliver image (Bojan Krkić i Lionel Mesi)

Spanish footballer Bojan Krkic Perez of Vissel Kobe struggles to hold a ball in the second half of the Meiji Yasuda J1 League official match against Sanfrecce Hiroshima F.C at EDION Stadium Hiroshima in Hiroshima City, Hiroshima Prefecture on September 5, 2021. Football / J. League / Bojan Krkić Pérez
The Yomiuri Shimbun via AP Images via Guliver (Bojan Krkić)
Bojan Krkić
Julian Finney/Getty Images
Denis Doyle/Getty Images
Nathan Stirk/Getty Images
Laurence Griffiths, Getty Images

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare