Superboul 55: Čifsi ili Bakanirsi?

NFL 7. feb 202110:30 > 10:50 17 komentara
Lombardijev trofej, Superboul
Kevin C. Cox/Getty Images

Prvi put u istoriji NFL jedan tim će igrati Superboul na domaćem terenu, možda biste pomislili da je tako nešto nemoguće, ali kada se iza tog uspeha krije ime Tom Brejdi svako ko prati američki fudbal bar neko vreme shvatio bi da je to samo bilo pitanje vremena.

Superboul LV

Tako je bilo i sa desetim nastupom u najvećoj utakmici ovog sporta, šestim osvojenim prstenom, a ko može sa sigurnošću da ospori osvajanje sedmog ili obaranje još nekog rekorda. Da su u upravi Baksa napravili pravi potez kad su Vinstona zamenili Brejdijem postalo je kristalno jasno nakon ulaska u plej-of, a tri pobede u gostima omogućile su Baksima da na svom terenu dočekaju zvanične šampione Kanzas Siti Čifse. Čifsi su sa starterima u postavi od prošlogodišnjeg doigravanja izgubili samo jedan meč, a u regularnom delu sezone Baksi nisu mogli da održe korak, ali jedno je regularni deo sezone, a nešto sasvim drugo Superboul. Iako tribine neće biti pune, nekih 20 hiljada navijača će dati sve od sebe da oteža organizaciju akcija Mahomsu i ekipi, u nadi da će videti Lombardijev trofej u rukama igrača ekipe sa Floride.

Ako analiziramo igrače napada oba tima, videćemo da su Bakanirsi i Čifsi prilično izjednačene ekipe. Iako i jedni i drugi imaju sjajne trkače retko kad se oslanjaju na igru po zemlji, ali raning bekovi učestvuju u protekciji i često hvataju iz bekfilda. Možda fokus neće biti na trčanju, ali treba očekivati da će Ronald Džons i Lenard Fornet u velikoj meri učestvovati u igri Tampe, kao i Klajd Edvards-Iler i Livion Bel u igri Kanzas Sitija. Veliki hendikep za napad Čifsa biće izostanak levog tekla Erika Fišera, naročito ako uzmemo u obzir tandem rašera Bakanirsa. Protiv Bilija Tarnera, prinudnog levog tekla Grin Bej Pekersa, Džejson Pjer-Pol i Šekil Beret su imali uspeha, što je uzročno-posledično učinilo napad Pekersa prosečnim i dovelo Erona Rodžersa do frustracije.

Trevis Kelsi, Endi Rid
Jamie Squire/Getty Images

Lično sam mišljenja da ako neko može da smisli i implementira akcije koje bi neutralisale taj brutalni pritisak Baksa to su Endi Rid, Erik Bienemi i egzekucija ofanzivaca Čifsa. Napad Tampe će biti u punom sastavu, ove nedelje su se svi ofanzivci priključili treninzima, ono što može da raduje navijače Baksa je oporavak Antonija Brauna jer bez obzira na bolju formu Krisa Gadvina i Majka Evansa od hvatačkog korpusa Braun ima najviše iskustva igranja u plej-ofu, a eventualni prsten bi mu omogućio da jednog dana obuče i zlatni sako. Najveća snaga ova dva tima, za razliku od timova koje su eliminisali, su igrači koji nisu u prvom planu, a koji i te kako mogu da doprinesu u ključnim momentima. Tako na jednoj strani Čifsi imaju Mikola Hardmana, Semija Votkinsa, Bajrona Pringla, Demarkusa Robinsona, dok Baksi na drugoj imaju Skotija Milera, Tajlera Džonsona, Kemeruna Brejta i Roba Gronkovskog.

Superboul LV

Ako govorimo o odbranama, obe defanzive su na vrhuncu forme u plej-ofu, Tampi dajem malu prednost, najviše zbog osvojenih lopti kojima konstantno vraćaju loptu napadu i daju im dobru startnu poziciju za napad. Čak sedam puta su defanzivci Baksa oteli loptu protivnicima na tri gostovanja prošlog meseca, a moram da pomenem da su prednjačili Devin Vajt koji je imao intersepšn i dva osvojena fambla, kao i Šon Marfi-Banting koji je tri puta presekao dodavanja protivničkih kvoterbekova. Ako pogledamo prvih sedam igrača od linije skrimidža ka sekunderiju videćemo da Tampa ima potencijalni Proboul sastav, uz pomenuti tandem rašera tu su i Vita Vea, Ndamukong Su, Devin Vajt i Lavonte Dejvid.

Što se potencijalnih tragičara tiče moram da pomenem Čarltona Dejvisa koji je na prethodnom meču dozvolio Tajriku Hilu 200 jardi u prvoj četvrtini, a 269 jardi i tri tačdauna do kraja utakmice, mada moram da kažem i da ga Tod Bouls stavio u lošu situaciju u nekoliko navrata. Najbolji udarač Džordan Vajthed je trenirao ove nedelje nakon povrede u finalu konferencije i treba ga očekivati potpuno spremnog za ovaj meč. Odbrana Čifsa je u dva meča u doigravanju u proseku dozvolila 20 poena, što je sasvim dovoljno ako uzmemo u obzir koliko njihov napad postiže u proseku. Tajran Metju i Kris Džons su najbolje ocenjeni defanzivci Čifsa po Pro Fudbal Fokusu i kao i prethodne godine kada je najbitnije oni će biti u centru pažnje. Tokom svoje karijere Tom Brejdi se jedino nije snalazio kada je pritisak ogroman i kada nije bilo prostora za ulazak u džep, tako da je na Spanulu da nam pokaže šta je zakuvao za ovaj Superboul.

Tom Brejdi Patrik Mahoms
REUTERS/Kim Klement

Na kraju, nezaobilazno je pomenuti duel kvoterbekova, iako ne volim da koristim termin duel jer nikada nisu u istom trenutku na terenu dok se igra. Tom Brejdi i Patrik Mahoms mogu da odluče tok ove utakmice u svakom trenutku. Možda značajnije od statistike i same partije u Superboulu jeste poštovanje koje im daju saigrači. Videli smo više puta u plej-ofu da pri velikim rezultatskim zaostacima Brejdi i Mahoms znaju kako da povedu svoje saigrače do pobede, čak i kada svi drugi sumnjaju u to. Obojica su pobednici, jedan je statistički najbolji svih vremena, drugi je za tri godine igranja pokazao da je izvanredan na svoj, potpuno drugi način, i što je najbitnije, obojica daju veliko poštovanje za drugog. Brejdi je uvek bio najbolji kada je imao dostojnog rivala, a nakon što je eliminisao Brisa i Rodžersa čeka ga najbolji predstavnik nove ere kvoterbekova, momak koji pomera granice u svakom smislu. Brejdi je deseti put u Superboulu i to samo svedoči veličini u kojoj i dalje uživamo, sada već više od dve decenije, a ako Mahoms bude slavio, može da se desi da uživamo još toliko. Ove sezone su obojica u top pet kvoterbekova što se tiče prebačenih jardi, a da je Mahoums igrao poslednje kolo verovatno bi opet prebacio 5.000 jardi, ali to nije bilo potrebno.

Na posletku, sve što Endi Rid nije uspeo sa Filadelfjom sada je došlo na naplatu, sa ovim talentovanim rosterom, svojim inovativnim plejbukom i bogatim iskustvom koje ima kao glavni trener Čifsi su u blago boljoj situaciji. Brus Erijans iliti „Šaptač kvoterbekova“ nije mnogo morao da šapuće Brejdiju, ali je morao da zaboravi na svoj ego i da pusti Toma da implementira neke akcije u kojima je njemu komforno, što pokazuje veličinu Erijansa. Kao glavni trener on nikada nije vodio tim do Superboula, a nekoliko puta je bio glavni krivac za loše sezone timova kojima je bio ofanzivni koordinator, tako da blaga prednost ide Ridu.

Uzevši sve u obzir prilično je izjednačeno, Čifsi imaju malu prednost jer su timski već bili ovde i to pre godinu dana, ali ono što može da raduje sve ljubitelje američkog fudbala jeste sjajan meč koji je na pomolu. Godinu dana smo čekali Superboul 55, a ako uporedimo poslednji duel ova dva tima i poslednji „duel“ Brejdija i Mahoumsa, možemo samo da se udobno smestimo, obezbedimo grickalice i uživamo u sjajnoj utakmici… Ona vas čeka od pola sata posle ponoći, samo na Sport Klubu 1, a naš studio počinje sat vremena ranije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare