Terzić za SK: Kod nas nema otkazivanja! Ponosan sam i srećan

Ex-Yu mix 10. avg 20219:00 > 14:21 5 komentara
FIVB

“Zaista smatram da je ovo jedan od najvećih rezultata koje je ova reprezentacija ostvarila”. Kada to kaže Zoran Terzić, koji je za 20 godina na klupi rezprezentacije osvojio 19 medalja, onda je jasno kakav su uspeh odbojkašice Srbije ostvarile u Tokiju.

I ovoga puta ženska odbojkaška reprezentacija vratila se sa medaljom sa velikog takmičenja. Kao što je činila i poslednjih godina. Posle srebra iz Rija, zlata na prvenstvu sveta, dve evropske titule, došla je i bronza iz Tokija. Za selektora Terzića, jedna od najvrednijih medalja koju je ova reprezentacija osvojila.

povezane vesti

Do nje su ‘plave dame’ došle pobedom nad Južnom Korejom. I to kakvom! Maksimalnim rezultatom savladale su azijsku selekciju i ponovo se našle na pobedničkom postolju.

Oko 40 sati kasnije uživale su u aplauzu na aerodromu u Beogradu. Zasluženom. I dugo čekanom.

“Dugo je sve ovo trajalo. Završni deo priprema smo obavili u Japanu, pa onda utakmice i sve ostalo… Zadovoljstvo na kraju veliko, naravno, rezultatom i osvojenom medaljom”, rekao je Terzić za Sport Klub po dolasku u domovinu.

“Zaista smatram da je ovo jedan od najvećih rezultata koje je ova reprezentacija ostvarila, upravo zbog poteškoća koje smo imali da bismo sastavili tim. U odnosu na ekipu koja je igrala poslednja takmičenja, 2018. i 2019. godine, ova se razlikuje poprilično. Nedostaju nam neki igrači koji su veoma važni za ovu reprezentaciju. Ipak, i pored toga, uspeli smo da dođemo do medalje. I zbog toga su moji sreća i ponos ogromni”.

FIVB

Nije krio selektor zadovoljstvo zbog svega što su njegove izabranice pokazale i na terenu i van njega. Valjda je zato i poručio da ova ekipa treba da bude ponos svim ostalim.

“Neću o tome šta nedostaje drugima, o tome neka drugi govore. Ja to ni ne znam. Ono što znam, što se tiče našeg tima, je da nemamo igračice koje otkazuju reprezentaciju. Ili se to događalo izuzetno retko za ovih 20 godina. Zaista na svakom okupljanju, treningu, takmičenju daju svoj maksimum. Uvek su fokusirane na to da odigraju što je moguće bolje i da se ponašaju kao pravi, pravi profesionalci. Ne onako kao što bi se naviklo, da u klubovima gde igraju za novac budu profesionalci, a onda ovde onako da traže krivinu, nego zaista se isto ponašaju. Suvi profesionalac. Ponosan sam na njih, zaista su dobre”.

Srbija je turnir završila pobedom nad Južnom Korejom. Pre toga je u polufinalu izgubila od Sjedinjenih Američkih Država. U četvrtfinalu je pokazala nadmoćnu igru portiv Italije, dok je grupnu fazu završila sa četiri pobede i porazom od Brazila.

“Protiv Amerike smo mogli više. One su igrale sjajno, dovele su nas do toga da ne možemo da im pariramo. Ni mi nismo na toj utakmici, iz ne znam kojeg razloga, imali energije. Sigurno da su sve igračice i svi mi u stručnom štabu želeli tu pobedu. Ali jednostavno naiđe jedan od tih dana kada ne ide. Može i nama da se desi”.

Kada je reč o najboljim partijama ‘plavih dama’, selektor nema dilemu.

“Najbolje utakmice su ona protiv Italije i ona sa Korejom u grupi. Ta dva meča smo odigrali zaista dobro”.

Doček odbojkašice Srbije Tokio Olimpijske igre 2020
Foto: oks.org.rs

Kao aktuelne svetske i dvostruke uzastopne evropske šampionka, Maja Ognjenović i drugarice su u Tokio otišle kao jedan od glavnih favorita, sa ciljem da ujedine tri velike titule.

“Ovo je 19. medalja koju je ova reprezentacija osvojila na većim takmičenjima, devojke su navikle da se izbore sa pritiskom javnosti. Ipak, pritisak koji nametnemo sami sebi, sa njim nema borbe. To je nešto što juriš, što te tera napred. Najveći pritisak je bio u meču sa Italijom, ali njega smo odigrali možda i najbolje. Posle toga je bilo lakše, jer su ostale dve utakmice u borbi za medalju”.

Turnir u Tokiju odigran je u specifičnoj situaciji zbog pandemije koronavirusa. Na snazi su bila posebna pravila, kojih su morali da se pridržavaju svi učesnici.

“Ovo takmičenje je bilo u najmanju ruku čudno. Priča u olimpijskom selu je uvek slična. Smeštaj je ovog puta bio slabiji nego ranije, ali nije preterana razlika. Ovo ostalo je bilo slično. Ali cela ta situacija oko kovida, oko toga što se igralo pred praznim tribinama, oko tih mera, oko toga što te prate 24 sata, nebitno da li je reč o pisanju u aplikacijama ili testiranje, jednostavno to ubija tu neku draž. Bilo je drugačije nego pre. Videlo se to po nekim emocijama, ne samo kod nas, već i kod drugih timova, kada pobeđuju ili gube da nije isto kao ranijih godina. Nadamo se da će od Pariza biti sve u redu i da ćemo Olimpijske igre doživljavati kao i ranije”, zaključio je Terzić.

“NEMOGUĆE OPORAVITI EKIPU, ALI NIJE PRVI PUT”

Odbojkašice Srbije doputovale su u domovinu deset dana pred početak Evropskog prvenstva u Beogradu, gde će braniti titulu. Na pitanje hoće li ekipa stići da se oporavi i hoće li Brankica Mihajlović biti spremna za taj turnir, Terzić je odgovorio:

“Za Brankicu ćemo videti kakva će biti situacija. To je u njenim i Božjim rukama. A oporaviti ekipu je nemoguće. Mora malo i da se trenira, a videćmo kako će sve to da izgleda. Možda je sreća što takmičenje traje duže i što ćemo kroz te utakmice u grupi polako pokušati da dignemo formu. Biće mnogo teško posle Olimpijskih igara. Ne zato što su fizički umorne, već jer su prazne. Treba im bar sedam, osam dana da ne razmišljaju o odbojci. Nije im prvi put. Nadam se da će izgurati”.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare