The Replacements u stilu Čifsa

NFL 6. feb 202114:04 > 14:12 2 komentara
Martinas Renkin, Trevis Kelsi
Wesley Hitt/Getty Images

Sada već i ptice na grani znaju koliko je ofanzivna linija važan deo tima u američkom fudbalu i koliko život i igra svakog kvoterbeka i raning beka zavisi od ovih pet stamenih momaka. Takođe je poznato da ekipe koje nemaju moćnu ofanzivnu liniju najčešće ne uspevaju da se domognu plej-ofa, a kamoli da doguraju dalje i do samog Superboula.

Ali, ova sezona je izgleda presedan i ukoliko Kanzas Siti Čifsi u ponedeljak rano ujutru odbrane trofej, u duelu sa Tampa Bej Bakanirsima, biće to redak slučaj da je neki tim to uspeo da uradi sa praktično rezervnom ofanzivnom linijom. Naime, vest da se startni levi tekl tima Erik Fišer povredio u finalnoj utakmici AFC i da će propustiti Superboul je svima poznata, ali da li je poznato da će u ovoj borbi za Lombardijev trofej Čifsi i na ostale četiri pozicije u ofanzivnoj liniji praktično igrati sa rezervistima.

Superboul LV

Na poziciji levog tekla umesto povređenog Fišera najverovatnije će zaigrati Martinas Renkin, 80. pik sa drafta 2018. godine, izabran od strane Hjustona, za koji nije nikada zaigrao zbog problema sa povredama. Uostalom ovaj igrač je i sa koledža došao sa mnogo problema sa povredama koje su se nastavile i u NFL. I kada je prošle godine došao u Čifse i dobio šansu nakon samo pet odigranih mečeva doživeo je povredu zbog koje je propustio veći deo sezone i Superboul. U ovu sezonu je takođe ušao sa povredom stopala, pa je bio na kovid listi i zdrav je tek od kraja novembra.

Na mestu levog garda, pored njega, igraće Nik Alegriti, prošlogodišnji ruki, 216. pik sa Ilinoisa, gde je odigrao svih 48 utakmica za svoj koledž i prošle devet mečeva za Čifse. I pored toga on je ove sezone bio planiran da bude rezerva jer je na ovu poziciju doveden dvostruki Probouler Keleči Osemele iz Njujork Džetsa, ali on zbog povrede nije ni zaigrao za Čifse. Alergeti je tako odigrao čitavu ovu sezonu i biće jedan od oslonaca.

A na poziciji centra povredio se i Danijel Kilgor, koji takođe neće moći da nastupi u Superboulu, pa će ga za ovu utakmicu zameniti rezervni centar Ostin Rejter 222. pik sa drafta 2015. godine kada su ga izabrali tadašnji Redskinsi. Potom je dve sezone proveo u Klivlendu, a od 2018. je u Čifsima. Jedina dobra stvar je što je već treću sezonu tu i što poznaje sistem.

Patrik Mahoms, Endru Vili
Quinn Harris/Getty Images

Na poziciji desnog garda igraće Endrju Vili, 26-godišnji igrač koji je u ligu došao kao nedraftovan igrač 2017. godine i on će praktično uz Alergetija biti jedini član ove ofanzivne linije koji je igrao cele ove godine. Inače, originalno i Vili je praktično rezerva u timu, s obzirom na to da na ovoj poziciji godinama sjajno igra Luverni-Tardif koji je na početku sezone odlučio da zbog kovida preskoči godinu i da se stavi u službu zdravstvenog sistema pošto je doktor medicine.

I konačno,  na poziciji desnog tekla praktično od početka novembra nema startera na ovoj poziciji Mičela Švarca, koji se povredio na meču sa Tenesijem, čime je prekinuo nestvaran niz od 7.894 uzastopno odigranih snepova. Umesto njega u ovom Superboulu trebalo bi da nastupi Majk Remers, 31-godišnji  igrač, koji je nastupao za Denver, Minesotu i Karolinu sa kojom je igrao u Superboulu L, protiv Denvera. Tada je odigrao jedan od najgorih mečeva u karijeri dozvolivši Vonu Mileru da čak dva puta sa te njegove strane sekuje Kema Njutna, od čega je jedan sek rezultirao famblom i defanzivnim tačdaunom za Denver.

Eto, to je ofanzivna linija sa kojom će najbolji napad u ligi nastupiti u Superboulu. Očekuje se da će Baksi pokušati obilato da iskoriste ovako nastalu situaciju i da preko svojih pas rašera, ali i ostalih igrača iz odbrane, žestoko napadnu ofanizvnu liniju Čifsa i samog Mahomsa. Ukoliko im to pođe za rukom, da na taj način samo malo uspore Čifse, osvajanje tiule na domaćem terenu bi postala realna opcija. Zato, biće izuzetno zanimljivo videti kako će se u celoj situaciji snaći Mahoms, Kelsi, Hil, Edvards-Iler i ostali…

Superboul LV pratite u noći između nedelje i ponedeljka od pola sata posle ponoći samo na Sport Klubu 1, a naš studio počinje sat vremena ranije.

*naslov je aluzija na film The Replacements iz 2000. godine sa Kijanuom Rivsom u glavnoj ulozi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare