These boots are made for walkin’

Podeli:
fiba.basketball

"Izvinite, ali to je mesto za glavnog trenera". Tom rečenicom počeo je njen put do istorijskog plasmana na Afrobasket sa reprezentacijom Kenije. Čizme sa štiklom su njen zaštitni znak. U Africi su već navikli na ženskog trenera na klupi muške reprezentacije, naročito nakon rezultata koje Kenija nije imala 28 godina. Pet minuta delilo je njen tim od istorije i na tom ključnom tajm-autu rekla je ekipi baš ono što im je bilo potrebno. Ona je Liz Mils, selektorka košarkaške reprezentacije Kenije.

Oslovljavanje, ulazak u svlačionicu posle utakmice, prvi trening i susret sa ženskim trenerom, energija i atmosfera u timu – sve je bilo novo. Liz je svoju trenersku karijeru u Africi počela pre 10 godina sa jednim klubom iz Zambije, a danas je selektorka reprezentacije Kenije.

Potpuno opravdano mi se, od dana kada smo razgovarale, po glavi mota popularni hit „These boots are made for walkin'“, ali posebno i onaj deo: You’ve been a’messin’ where you shouldn’t ‘ve been a’messin’, baš od trenutka kada je pričala o potcenjivanju njene male, ali vredne ekipe spremne na sve.

Svi koji su ikada i na bilo kom nivou trenirali košarku su nekada po kazni trčali popularne „kamikaze“, ali Liz ima svoj način da kazni igrače, kao i specifičan povod za to. Šta se desi kada je oslove sa „gospođo“?

fiba.basketball

„To ‘Gospođo’ čini da se osećam kao da imam 80 godina. Uglavno je ‘treneru’ ili ‘treneru Liz’. Svakome ko kaže ‘gospođo’ veoma brzo odgovorim na to i ako to urade ponovo onda rade sklekove ili se ubiju od trčanja i onda veoma brzo nauče da ne koriste to, tako da je to ‘treneru’ ili ‘treneru Liz'“, objasnila je selektorka Kenije u razgovoru za Sport klub.

Timske navike i rutine posle utakmice teku prirodno, bez ikakvog posebno dogovora, pritiska ili preteranog ustručavanja.

„Posle utakmice uglavnom idem pravo na davanje izjave za medije. Nakon toga obavimo kratak razgovor o utakmici, to analiziramo veoma brzo, nisam od onih trenera koji posle utakmice drže govor satima. Veoma sam precizna sa onim što treba da se kaže. Zatim ih ostavim da se istuširaju, presvuku ili šta god… i onda idem na konferenciju za medije. Tu su uvek one stvari koje uvek radimo, kucam pre nego što uđem. Vidite, oni nisu baš stidljivi momci, to nije nešto o čemu mi posebno brinemo, mi sami znamo šta je pristojno, a šta ne. Nikada nije bilo nekog incidenta i niko ne priča posebno o tome, uvek je to spontano „okej, Liz je izašla, možemo na tuširanje“.

fiba.basketball

O srpskoj košarci zna mnogo, a posebno joj je interesantno što jedan njen bivši igrač danas igra u Srbiji. U pitanju je Lendri Noko.

„Ja sam veliki fan srpske košarke. Nažalost, nemam priliku da gledam ABA ligu koja se tamo igra jer je teško naći sve strimove. Moj bivši igrač Lendri Noko igra u srpskom timu i volela bih da ga gledam kako igra. Vaš nacionalni tim, to kako vi stvarate igrače od najranijih dana u ono što su danas je neverovatno. Mnogo federacija treba da se ugleda na Srbiju i da gleda kako vi razvijate igrače i trenere i da probaju da kopiraju to. Imate neverovatne igrače u NBA ligi, kupe mnogo pažnje. To je definitivno zemlja koju ja često držim na oku, bila sam veoma uzbuđena kada sam gledala Srbiju protiv Angole na Svetskom prvenstvu. Srbija tada možda nije izgledala onako kako smo očekivali, ali nadam se da će se vratiti na pravi put“.

fiba.basketball

A najteži rival Kenije na putu ka Afrobasketu bila je upravo Angola, koja je 11 puta bila prvak Afrike. U neizvesnom meču i posle teškog poraza od Senegala, Kenijci su savladali Angolu 74:73.

„Pozvala sam tajm-aut pet minuta pre kraja i imali smo -4. Rekla sam „imamo ih, imamo momentum, nastavite tako i za pet minuta ćemo ispisati istoriju“. Sve je bilo u tome da zadržimo momentum, da zadržimo samopouzdanje i ne dozvolimo Angoli da nas pritisne, koja je napravila nekoliko grešaka. Pogodili su važnu trojku i 24 sekunde pre kraja imali +1. Mislili su da imaju dobijenu utakmicu. Mi smo ostali opušteni, znali smo da imamo sve u svojim rukama, lopta je bila kod Tajlera koji je najbolji igrač, znali smo da će pogoditi i sve ostalo je istorija“.

Specifična afrička kultura u različitim delovima kontinenta uticala je na njen način rada, a samim tim i na energiju u ekipi i timski duh. „Ubuntu“ ima posebno značenje za nju.

„Ubuntu je afrički simbol koji znači „Ja jesam zato što mi jesmo“. Ja mogu da budem ono što mogu samo ukoliko ti budeš sve što ti možeš. Sve je u tom mentalitetu da je tim na prvom mestu. Kod nas je sve u tome da igramo za ono što piše na prednjoj strani dresa, ne za ime koje piše na leđima. To je zapravo veoma retko. U nacionalnim timovima dolazi do sudaranja ega i velikih personalitija. Ovi momci su spremni da žrtvuju sve što je potrebno timu, da hrabre i podrže jedni druge. To se vidi u načinu igre. Neko pogreši, ali vi i u sledećem napadu date toj osobi loptu. Kada neko pogodi okrene se i pogleda u osobu koja mu je asistirala. Sve je u timskoj hemiji i kulturi i u tome da uvek „mi“ stavimo ispred „ja“.“

fiba.basketball

Još jedan njen zaštitni znak su duboke čizme sa potpeticom, koje nosi na svim utakmicama bez obzira na ostatak stajlinga. Da li je to talija, samo modni detalj ili upečatljivi zaštitni znak koji ima dublje značenje i kojim šalje jasnu poruku?

To je zapravo moj zaštitni znak još od perioda kada sam radila u Zambiji. Verovatno sam bila inspirisana ženskim trenerima u nacionalnom prvenstvu Australije. One se oblače veoma profesionalno, u odelima su, na visokim štiklama. Čak i kada pogledate WNBA ligu ili Evroligu, ti treneri su u odelima i veoma profesionalni. Pomislila sam da želim da budem kao oni, želim da imam tu profesionalnost. Visoka sam oko 180cm, igrači imaju dva ili preko dva metra, tako da sam morala da dodam nekoliko centimetara visine, da ne izgledam tako malo, ali je stvar i u tome da sam ponosna što sam žena. Često vidimo ženske trenere u nekom negativnom svetlu. Ja možda treniram muški tim, ali i dalje sam veoma ponosna što sam žensko. Te čizme su mali ženski detalj, mali podsetnik na to da sam ovde gde sam i da sam žena“.

Liz je govorila i o usponima i padovima, najtežim i najlepšim momentima u dosadašnjem toku trenerske karijere, o tome šta je naučila od igrača, šta su oni naučili od nje, ali i kako vidi Keniju na predstojećem Afrobasketu u avgustu.

Kompletan intervju sa Liz Mils pogledajte OVDE:

Komentari

Vaš komentar