Turski Jokić

Skener 9. feb 202110:00 2 komentara
Alperen Šengun
fiba.basketball

Alperen Šengun, 18-godišnji turski košarkaš, nalazi se na radaru većine NBA klubova i u ovom trenutku je, uz Usmana Garubu, verovatno najperspektivniji centar u Evropi.

Iako je tek odnedavno punoletan, centar Bešiktaša je najdominantniji igrač u košarkaškom prvenstvu Turske, u kojem je drugi strelac (19,6 poena), drugi skakač (10,1) i najbolji bloker (1,9). Šengun je najzaslužniji što se Bešiktaš nakon slabog starta sezone i šest vezanih poraza, sada nalazi na šestom mestu na tabeli sa skorom 10-9.

Pojedini NBA skauti ga već sada porede sa Jokićem i smatraju da bi mogao već narednog leta da bude visoko plasiran na draftu.

Šengun je rođen u Giresunu 25. jula 2002. godine. Košarku je zavoleo zbog starijeg brata koji ga je vodio sa sobom na treninge. Prvi put je skrenuo pažnju na sebe na Evropskom prvenstvu za igrače do 16 godina koje je 2018. održano u Novom Sadu. Turska je osvojila bronzu, a Šengun je bio član najbolje petorke na turniru.

Alperen Šengun
fiba.basketball

Samo nekoliko meseci kasnije debitovao je u turskoj ligi u dresu Banvita, koji je u vatru gurnuo tri mlada centra – Šenguna, Sadika Kabaču i Furkana Haltalija. Nažalost, Banvit je izgubio sponzora, postali su Bandirma i odigrali su još jednu sezonu u najjačem rangu, a zatim se klub praktično rasformirao, pa su svoje mlade igrače prošlog leta ustupili Bešiktašu. U međuvremenu, Šengun je neverovatno brzo sazreo, postao kandidat za najkorisnijeg igrača lige i pronašao je svoje mesto u reprezentaciji Turske i to kao startni centar.

Poređenja sa Jokićem postoje iz nekoliko razloga iako su drugačiji tipovi centra. Približno su iste visine (Šengun 209cm, Jokić 211) igraju fenomenalno u igri dva na dva i imaju vanserijsku košarkašku inteligenciju. Pritom, Šengun često ističe da su mu upravo Nikola Jokić i Kevin Durent omiljeni igrači, iako navija za Los Anđeles Lejkerse.

Stručnjaci smatraju da za Šenguna u ovom trenutku postoje dva puta. Prvi je da se već po završetku sezone, još kao tinejdžer preseli u Ameriku i počne NBA karijeru i druga opcija je da narednog leta potpiše za Fenerbahče ili Efes i da se „kali“ u Evroligi pre odlaska „preko bare“.

U svakom slučaju, biće interesantno pratiti put Alperena Šenguna a naredne godine će pokazati da li ga sa pravom smatraju naslednikom Nikole Jokića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare