Val Vukosavljević za SK: Šta volim u Srbiji? Život!

Skener 20. jun 202111:30 0 komentara
Valerijan Vukosavljević
fiba.basketball

Reprezentativka Francuke Valerijan Vukosavljević srpskoj javnosti najbolje se predstavila na Evropskom prvenstvu za košarkašice 2019. godine, čija je završnica igrana u Beogradu. Nakon tog turnira, dobila je prezime koje danas nosi na dresu. Srebrnu medalju sa tog šampionata Starog kontinenta, Francuskinje su proslavile na svadbi svoje saigračice koja se udala za srpskog košarkaša Filipa Vukosavljevića.

Valerijan je trenutno na Evropskom prvenstvu u Strazburu gde igra grupnu fazu, a Francuskinje su na startu ostvarile dve pobede – nad Hrvatskom i Češkom.

Francuskinja je priču za Sport klub počela objašnjenjem kako je izgledao dug ciklus priprema za Evropsko prvenstvo.

„Da, teško je svima nama u tim uslovima. Ali dobro je da imamo priliku da igramo sport koji volimo i moramo da uživamo za sada u tome. Pripreme su bile malo bizarne, u balonu smo, ne možemo da vidimo svoje porodice. Prijateljske utakmice smo igrali pred publikom, ali i dalje ne možemo da im priđemo, pozdravimo se i zarglimo ih. Ipak, sa nestrpljenjem smo čekali ovo prvenstvo“, rekla je Val i nastavila:

Valerijan Vukosavljević
fiba.basketball

„Očekivali smo da bude teško u grupnoj fazi jer nismo imali mnogo informacija o timovima u ovoj situaciji. Videli smo da su svi došli sa mladim igračima, i ja sam bila mlada i znam kako to izgleda, želiš odah da se pokažeš, motivisan si, to je prilika da svi vide šta znaš. Moramo da pokažemo da smo kod naše kuće i da želimo da igramo do kraja takmičenja“.

Francuska je jedna od četiri reprezentacije koju ovog leta očekuju i Olimpijske igre. Uz nju će sličan plan rada imati i Srbija, Španija i Belgija.

„Da, to zvuči ludo, igramo dva velika takmičenja istog leta, ali mislim i da je to prilika. Mislim, da niko ne želi da propusti tu priliku. Razmišlja se i o Olimpijskim igrama, ali naš fokus je na Evropskom prvenstvu sada. Kod kuće smo, želimo zlato, moramo da počnemo i nastavimo dobro, a kasnije ćemo videti šta ćemo za Olimpijske igre“.

Sada Vukosavljević, a nekada Ajaji, otkrila je i koliko joj prija igranje u nacionalnom dresu:

„Za mene je FIBA ‘prozor’ tokom sezone period kada mogu da predahnem od klupskih obaveza jer je sezona duga i teška, nekada ti treba ‘izlaz’, da odeš da vidiš druge devojke, da igraš drugačiju košarku, vidiš trenere. Ali sa koronom se sve zakomplikovalo, stalno smo u balonu, testiramo se svakog dana. Negde sam između toga da je to dobro ili loše jer uvek mi je lepo da odem iz kluba i vidim neke druge ljude, ali u isto vreme bili su i teški uslovi i volela bih da sam bila kod kuće, da ne putujem mnogo i ostalo“.

Valerijan Vukosavljević
fiba.basketball

Francuska na velikim takmičenjima uvek pretenduje na medalju, a ovoga puta čak i na zlatnu s obzirom na to da ima dobar tim, ali i da igra na domaćem terenu. Tu ističe i dobre strane karantina.

„Imamo pritisak jer igramo kod kuće, naš Savez i mediji imaju očekivanja, kao što znamo mi smo favoriti, ali u balonu smo i nekako smo izolovani i ne srećemo mnogo ljudi koji će nam reći šta treba da radimo, sve ostaje između nas. Znamo da želimo da budemo šampionke, ali toliko timova želi da osvoji prvenstvo. Tako da sada nije stvar u tome da to govorimo već da sprovedemo to u delo. Ja nemam problem sa pritiskom, ali to nije slučaj sa svim mojim saigračicama. Činjenica da smo izolovane nam sada pomaže“.

Kako će izgledati povratak u salu odmah nakon Evropskog prvenstva i početak novog ciklusa priprema za Olimpijske igre?

„Imaćemo pet dana posle Evropskog prvenstva i vraćamo se u reprezentaciju. Dobro je što nećemo imati mnogo vremena da razmišljamo o rezultatu sa evropskog, moraćemo da se prebacimo odmah na drugi cilj, i naše telo i naše glave će biti odmah usmerene na Igre. Sličan plan će imati sve ekipe koje igraju i Igre“.

Valerijan je za Sport klub govorila i o odnosu sa suprugom, kao i o tome kako su se upoznali.

„Upoznali smo se u Francuskoj, posle Olimpijskih igara 2016. godine, on je došao u Francusku, ja sam igrala u Lilu, na severu Francuske. Tamo smo se upoznali preko zajedničkih prijatelja. Nakon toga, posle Evropskog prvenstva za košarkašice u Beogradu 2019. godine, napravili smo svadbu, upravo u Srbiji“, rekla je Vukosavljević za SK i dodala:

„Nije lako organizovati sve, imam karijeru, košarku, želim da vidim porodicu, Filipa, ali dobro je da smo zajedno sa zajedničkim prijateljima kad god smo u Francuskoj. Sada sa obavezama u reprezentaciji dešava se da se vidimo na nekoliko dana, pa onda mesec dana provedemo odvojeno, ali možda je ovo žrtva koju morate da podnesete jer nakon toga ćemo uživati kada ne bude više košarke. On sve razume i veoma sam zahvalna na tome. On zna kako sve to izgleda, potpuno me podržava, nije ljut zbog toga i ponosan je na sve što radim“.

Valerijan Vukosavljević
fiba.basketball

Reprezentativka Francuske je istakla i da često sluša košarkaške savete supruga, ali i da ima situacija u kojima ne misle isto.

„Savetujemo jedno drugo o košarci, nekada se posvađamo jer se ne slažemo u svemu kada je košarka u pitanju. On je proveo mnogo vremena na terenu, ja igram na najvišem nivou i stalno pričamo o košarci. Igrali smo 1 na 1. Poslednju partiju sam ja dobila jer sam brža, ali igramo po mojim pravilima. On je mnogo jači od mene. Da, igramo tokom leta ponekad, samo iz uživanja“.

Kada možemo da je očekujemo u Srbiji?

„To je dobro pitanje, volela bih da sam sada u Srbiji, ali to je sada veoma teško. Verovatno ću posle Igara biti malo u Srbiji ali to zavisi i od klupskih obaveza, zavisi kada ću morati nazad u klub. Ne zavisi sve od mene„, rekla je Valerijan i precizno objasnila šta najviše voli u Srbiji:

„Život. Život je tako lak. U Francuskoj je sve brzo, pod stresom i pritiskom, a u Srbiji je sve lagano, svi su na kafi, uživaju sa prijateljima i to je život. Volim ćevape, ali ne volim mnogo jake soseve koje stavljate u hranu. Ali sve ostalo volim“. 

Francuska Evropsko prvenstvo nastavlja utakmicom protiv Rusije koja je na programu u nedelju od 20.45 i pratićemo je na Sport klubu.

Evropsko prvenstvo za košarkašice igra se do 27. juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!