Miljenović za SK: Navijačima možda svejedno, nama nije

Skener 7. feb 201723:21 > 23:22
ABA, KK Partizan NIS

Crno-beli praznik, večeras u Solunu i 22. februara u beogradskoj dvorani "Aleksandar Nikolić". Navijačima bratskih klubova ispunila se želja, ali za razliku od njih između košarkaša Partizana i PAOK neće biti nikakve sentimentalnosti.

Mega Leks/Ivica Veselinov

Jedini kojima će predstojeći dvomeč prve runde plej-ofa FIBA Lige šampiona biti nešto drugačiji su Vilijam Hečer, do prošlog leta igrač PAOK i Nenad Miljenović, nekadašnji član kluba iz Humske.

Plejmejker solunskih crno-belih je u razgovoru za „Sport klub“ preneo delić atmosfere pred prvu utakmicu u kojoj je zbog povrede njegovo učešće pod znakom pitanja.

„Primetio sam da je navijačima baš drago što se sastajemo sa Partizanom. Bratski su to klubovi i iz njihovih priča zaključio sam da im neće biti žao ako Beograđani odu dalje. Zajedno će navijati i siguran sam da će na tribinama biti pravi spektakl. Dvorana će biti ispunjena do poslednjeg mesta„, istakao je Miljenović, sa 2,8 asistencije po meču prvi asistent svog tima u FIBA LŠ.

Dvadesettrogodišnji košarkaš, kao i njegovi saigrači, ne obraća mnogo pažnje na navijačke relacije, a ubeđen je da tako razmišljaju i u Partizanu.

Tribine su tribine, ali igrači oba kluba će biti maksimalno motivisani. Možda će biti neuobičajena atmosfera, prava porodična, a čuo sam i da će iz Srbije doputovati mnogo pristalica Partizana„.

Miljenović je za klub iz Humske odigrao prvu seniorsku sezonu u karijeri (2011/12), zajedno sa Dušanom Kecmanom, sada pomoćnik Aleksandra Džikića, Mihajla Andrića poznaje iz juniorskih dana u Partizanu, dok je saigrač bio i sa Novicom Veličkovićem u Mega Leksu i Stefanom Birčevićem u Radničkom.

Grčki mediji odlično poznaju Partizan, u Solunu se prate rezultati crno-belih. Najjače oružje Džikićeve ekipe su agresivna odbrana, trčanje i skok u napadu. Tri, četiri igrača su uvek na ofanzivnom skoku, trče izvanredno, igraju na granici faula, a na spoljnim pozicijama imaju igrače koji mogu da iskreiraju dobru poziciju i za sebe i za druge. Sve to donelo im je rezultat i zato su tu gde jesu, drugi u ABA ligi i u plej-ofu FIBA Lige šampiona. Stvarno su dobri“.

Protekle dve sezone dres solunskih crno-belih nosio je Vilijam Hečer i nema sumnje da će ga navijači PAOK dočekati ovacijama.

Hečera ovde odlično poznaju, a koliko sam čuo ostavio je sjajan utisak. I kao igrač i kao čovek. Kažu da je odličan lik. Amerikanac je izuzetno opasan, bio je odličan u derbiju, i jedan je od igrača koji mogu da budu prevaga„.

Sistem takmičenja je takav da se sabiraju rezultati oba meča i ko ima bolji koš količnik ide dalje. PAOK je do doigravanja stigao sa polovičnim učinkom (7-7), uz poraze u Solunu od Asvela i Oldenburga.

Imamo prilično kvalitetnu ekipu, ali ne bih mogao da prognoziram ko je bliži prolazu u drugi krug plej-ofa. Igra nam se bazirana na Amerikancima, imamo ih trojicu, a tu je i nekolicina iskusnih Grka. Slični smo Partizanu kada je čvrstina u pitanju. Očekujem dobre utakmice„.

Proteklog vikenda Miljenović je drugi put od kako je došao u Grčku bio akter velikog solunskog derbija. PAOK je drugi put ove sezone, ovoga puta pred svojim navijačima, pobedio Aris (62:58).

„Vrlo je sličan beogradskom večitom derbiju. Iskreno, nisam očekivao da je na ovom nivou. Bio sam iznenađen. Atmosfera na tribinama je bila paklena, a pobeda mnogo znači našim navijačima„.

Prvi čovek PAOK je Bane Prelević, koji je devet od 14 profesionalnih sezona proveo u Solunu. Ponikao je u Crvenoj zvezdi (1986-88), a igrao je još za Kinder iz Bolonje i AEK.

„Bane je legenda, navijači ga obožavaju. Imamo super odnos i mnogo mi je pomogao kada sam došao u Solun„, istakao je Miljenović i dodao da identičan status ima i Predrag Stojaković.

„Peđa je četiri sezone bio u PAOK i sa 21 godinom bio najbolji strelac Evrolige. Izuzetno ga vole i cene. Generalno, mnogo Srba je prošlo kroz ovaj klub. Svi su ostavili sjajan utisak, što je i meni olakšalo period prilagođavanja. Poseban odnos imaju prema srpskim igračima„.

Lintao Zhang, Getty Images Sport

Nekada jedan od najtalentovanijih evropskih košarkaša prošlu sezonu proveo je u Sevilji. Priznaje da je bio skeptik kada je krenuo u Solun.

Prijatno sam iznenađen kvalitetom ovdašnjih klubova. Nisam bio najbolje upućen. U Grčkoj skoro svaki tim u sastavu ima šestoricu Amerikanaca, uglavnom sa koledža, koji nisu dobili mesto u NBA, i isto toliko domaćih košarkaša. Dvorane su pune, a liga vrlo specifična. Igra se sa mnogo kontakata i svi vodeći timovi, osim Panatinaikosa i Olimpijakosa, gubili su od „malih“ klubova“.

Finansijska kriza u grčkoj košarci zakucala je na vrata mnogo pre nego što se zemlja suočila sa bankrotom. Situacija je i danas teška.

„Nije sjajno, sve zavisi od kluba do kluba. Naravno, PAO i Olimpijakos su druga dimenzija. Finansije su prosečne, zbog toga i veliki broj američkih igrača sa koledža, koji u Grčkoj vide šansu da se promovišu i idu dalje„, rekao je Miljenović.

Pauza od 9.886 dana

Poslednji put PAOK i Partizan su zvaničan meč u Solunu odigrali 16. januara 1990. godine. Grci su pobedili sa 93:81, a posle 9.886 dana bratski klubovi se večeras ponovo sastaju.