Veličković za SK: Jokić, ta glava… Jedan u milion

Skener 16. feb 201722:06 > 09. jun 2021 9:01
Matthew Stockman, Getty Images Sport

"Sećam se kada je došao, bila je 2013. godina. Pojavio se bez ijednog mišića na telu, sa 110 kilograma, dugim rukama... Nekoliko treninga bilo je dovoljno da vidim da on nije običan, da ima nešto posebno u njemu".

Ovim rečima Novica Veličkovića opisuje „upoznavanje“ sa Nikolom Jokićem, tada momkom od 17 leta, danas „igračinom“ Denvera.

Najuticajniji američki mediji utrkuju se u hvalospevima o srpskom čudu iz Sombora. „Džokermanija“ je osvojila najjaču ligu sveta…

Bio sam u Megi kada je Joka, maltene, tek počinjao ozbiljno da se bavi košarkom. Nisam ga poznavao, ali sam odmah video da je ogroman talenat„, ističe Veličković za „Sport klub“.

„Rekao sam Miloju: „Mali mi se mnogo sviđa“. Visok, preko 110 kilograma, idiš kako se kreće… Mislio sam tada da je zbog mišića, ali on se i danas tako kreće. Stalno je bio na specijalnim programima i napredovao je izuzetno brzo. Znaš, kada on na treningu „uhvati“ svaku fintu i svaku foru, onda se pitaš šta će ti mišići. Jednom mu nešto pokažeš i to je dovoljno. On već zna„.

Navodi Veličković i neke konkretne primere koji su Jokića činili drugačijim od ostalih.

„Vežbe, koji nisu bile jednostavne da se upamte, sa šest, sedam različitih promena, pa šut iz različitih zaustavljanja… Sve to je uspevao da uradi iz prvog pokušaja. Ko je trenirao košarku zna o čemu pričam i koliko je strpljenja i vremena potrebno da se uigra akcija. Neverovatno je upijao sve savete. Malo je potrebno da se vidi kada je neko talenat„.

Trener Mega Leksa Dejan Milojević imao je najveći uticaj na Jokićev razvoj, ali samo on zna koliko mu je bilo teško da istrpi Nikolin talenat.

Mega Leks/Ivica Veselinov

Ne rađaju se često igrači poput Jokića. On je prepun talenta, pogotovo u tom nekom razumevanju igre i osećaju koji ima u desnoj ruci. Iz nje može svašta da izvuče, dugačke pasove, da uhvati loptu jednom rukom i šutne. Druga mu ne treba. Uostalom, vidite šta radi u NBA ligi“.

Sarađivao je Veličković u reprezentaciji i Partizanu, kasnije u Real Madridu i Megi, sa brojnim talentovanim momcima, ali za Jokića tvrdi da je unikat.

„Takvog igrača nisam video. Teodosić je lepršav, i on je čist talenat, igra na osećaj, ali visokog košarkaša sa takvim smislom za igru ni pre ni posle Joke nisam sreo. Milojević voli da kaže da se on igra košarke i zaista je tako. Nikola je takav, to je njegov stil i za njega ništa drugo ne postoji. On je bez ijednog mišića na svom telu došao u Megu, a i tada je dominirao„.

Imao je Jokić sreće da u Megi, pored trenera Milojevića i Veličkovića, sarađuje sa Goranom Ćakićem, Bobanom Marjanovićem, kasnije i Ratkom Vardom. Talenat se jednostavno nadograđivao.

„I ja sam nekad bio mlad igrač i znam koliko je značajna podrška iskusnijih momaka. Uostalom, Milojević mi je bio saigrač u Partizanu kada sam počinjao. Deki je u Megi zadužen za rad sa visokim igračima i mogu da kažem da mu nije bilo ni malo lako. Treba da imate strpljenje za tako
nešto. Nikola je jedan u milion. Ta glava… Totalno je drugačiji momak. Način na koji mu je Milojević prilazio i radio sa njim mnogo mu je pomogao. Deki je imao neverovatan filter. Suvi talenti vidi nešto što mi ne vidimo. Sve to treba da se izdrži. Lakše je raditi sa fizikalcima, jer ti oni odmah donesu rezultat i znaš šta od njih možeš da očekuješ. Kod talenata ne znaš koliki je njihov domet i šta mogu u trenutku da smisle„.

https://twitter.com/JokicNikola15/status/829114316955779073

Mnogi potenciraju da Jokić mora da poradi na fizikalijama kako bi dugo trajao i bio konkurentan najboljim atletama sveta. Naravno, postavlja se pitanje da li bi „nabacivanje“ mišića uticalo da Nikola izgubi ono po čemu je brzo postao prepoznatljiv.

On igra na osećaj. Ponavljam, Jokić je izuzetno redak talenat. Nije on slab, ni lagan, teško ga je pomeriti. Jednostavno, takav je, a s godinama će svakako dobijati malo na masi. Sada ima 21 godinu, on je i dalje dete. Ne treba da se dira njegov osećaj. Joka samo treba da vodi racuna o sebi i svom telu. Neka razvija osećaj i talenat, neka ga dovede do vrhunca i što duže traje„.

Veličković smatra da je izuzetno bitno i što je Nikola u dobroj NBA sredini i što ima podršku organizacije i trenera Majka Melouna.

Naravno da je mnogo bitno kod kakvog trenera dođeš i da li klub ima strpljenja ili ne. Svi znamo koliko je igrača otišlo u NBA, pa se btzo vratilo u Evropu. Nikad ne možeš da znaš šta će da se desi. Jokić je u dobroj sredini, u Denveru ima mnogo mladih igrača i njemu je super. Znao sam kakav je talenat i da ga treba istrpeti, ali očekivati od bilo koga da dominira u NBA… Sada svi mogu da pričaju očekivali smo ili ne. To je jako takmičenje, svaki dan se igraju utakmice, a on iz dana u dan pokazuje da je sve bolji„.

Iskusni igrač Partizana prati sve srpske igrače u NBA ligi.

„Volim da pogledam kako igraju. NBA je jedino i što pratim van naših liga. Nikola je sada u žiži i njegovi klipovi su svuda. Pratim i Bobija i Nemanju, ali zbog Joke mi je posebno dargo, jer sam ga upoznao praktično tek kada je počinjao ozbiljnu priču„, naglasio je Veličković.

Srpskog igrača gledaćemo ovog vikenda na NBA Ol-staru u u Nju Orleansu u dva tamkičenja, uz prenose na SK1.

https://youtube.com/watch?v=LjxsqLAqzVk