Velikani u penziji: Voćari, medicina, hoteli, debakl…

Skener 7. mar 201719:56 > 19:59
Andreas Rentz/Bongarts/Getty Images

Verovatno ste se mnogo puta pitali čime se bave uspešni sportisti kada završe karijeru. Oni vrhunski zaradili su dovoljno novca za sebe, ali i svoje naslednike, dok je mnogo veći broj sportista, kada se "slamarica" isprzni, primorana da se snalazi i poput ostalih besmrtnika bori za parče hleba.

Mega Leks/Ivica Veselinov

Naravno, fudbaleri su uvek bili posebna vrsta, jer je njihov „zanat“ najisplativiji i po nekom nepisanom pravilu gazdovanje u restoranima postalo je njihov zaštitni znak.

Odmah iza fudbalera, po popularnosti i primanjima, su košarkaši, koji su, za razliku od svojih kolega sa zelenog terena, novac investirali u neke poslove koji su bliski ovdašnjoj kulturi življenja.

Najviše nekadašnjih asova pod obručima opredelilo se za uzgajanje voća. Pionir u ovom poslu je aktuelni trener Mega Leksa Dejan Milojević, koji je još kao igrač kupio imanje i počeo da proizvodi jabuke. Nekadašnji reprezentativac ima i treće „radno mesto“. Naime, suvlasnik je jedne ordinacije specijalizovane za fizikalnu medicinu.

Ovo „zanimanje“ je, uz voćarstvo, najpopularnije kod ljudi iz sveta košarke.

Novac u proizvodnju (i izvoz) voća uložili su još Predrag Drobnjak, Nenad Krstić, Žarko Čabarkapa, Vule Avdalović…

Krstić je otišao i korak dalje i odlučio je da se specijalizuje za proizvodnju rakije. Nekadašnji kapiten
nacionalnog tima Srbije otvorio je destileriju „Krstić“ i oni koji su imali priliku da probaju njegove proizvode kažu da su vrhunski. I on, poput Milojevića, ima dodirnih tačaka sa medicinom, jer mu je rođena sestra vlasnik fizikalne ordinacije u Beogradu.

Sportski direktor ABA lige Žarko Čabarkapa opredelio se za biznis sa lešnicima, koji bi u budućnosti mogao da bude i te kako unosan, dok je bivšeg plejmejkera Partizana Vuleta Avdalovića, prošle sezone i pomoćnika u stručnom štabu kluba iz Humske, po završetku karijere čekao posao u porodičnoj firmi, između ostalog, specijalizovanoj za proizvodnju zdrave hrane.

Kapiten Partizana Novica Veličković već nekoliko godina u prestonici ima fitnes studio i centar za oporavak sportista, Miloš Vujanić je u ovim vodama, baš kao i Miroslav Raduljica i Marko Kešelj, koji su suvlasnici fitnes studija i ambulante fizikalne medicine.

Novopečeni penzioner među košarkašima Ratko Varda odlučio se za igraonicu i školicu sporta za roditelje i decu.

Kosta Perović, uz uzgajanje jabuka, proizvodi kreme i meleme za opekotine, ožiljke… na potpuno prirodnoj bazi. Nedavno je svoje proizvode predstavio i na sajmu i dobio je pozitivne kritike.

Urošu Tripkoviću se nije posrećilo sa kafićem u Beogradu, ali u porodičnom preduzeću sa ocem beleži uspehe. Tripkovići se u Čačku bave proizvodnjom elektro opreme (utičnice, prekidači…), a mogu da se pohvale da su dobitnici nagrada za inovacije u ovoj oblasti.

Svež u biznisu je i Miloš Teodosić, koji je sa kampom „Teo 4“ na Srebrnom jezeru napravio bum i u prvoj godini rada ostvario sjajne rezultate, dok se Vukašin Aleksić, nekadašnji plejmejker Hemofarma i Partizana, odlučio za distribuciju pića na veliko.

U sportskim vodama, a da nisu treneri (Željko Obradović, Aleksandar Đorđević, Saša Obradović, Aleksandar Trifunović…), ostali su Vlade Divac (generalni menadžer Sakramento Kingsa), Predrag Stojaković (direktor okošarkaških sekcija i za razvoj u Sakramento Kingsima), Predrag Danilović (predsednik KSS), Igor Rakočević (potpredsednik KSS), Dejan Bodigora (FIBA), Zoran Radović (FIBA)…

Nikola Lončar se na jednoj španskoj televiziji specijalizovao za NBA prenose, Vladimir Kuzmanović je godinama stručni konsultant na našoj televiziji, dok su košarkaški menadžeri Predrag Materić, Vlada Dragutinović, Ivo Nakić, Gorjan Radonjić…

Nismo zaboravili ni Željka Topalovića, nekadašnjeg centra BFC iz Beočina, Budućnosti i Crvene zvezde. Čovek koga se mnogi sećaju po specifičnom, i izuzetno preciznom šutu, svakako je unikatan u ovoj priči. Topalović je pre nekoliko godina na Zlataru, sa svojih deset prstiju i uz pomoć najbližih, izgradio hotel koji gostima, u jedinstvenom planinskom stilu, nudi sve što im je neophodno za odmor.

https://youtube.com/watch?v=h-hjX_LWHFs

U ovim vodama je i predsednik Partizana i aktuelni igrač Minesote Nikola Peković, koji je vlasnik vile na Zlatiboru, dok je Željko Rebrača pre desetak godina na obali Dunava, u Apatinu, izgradio ugostiteljski objekat.

Nekadašnji košarkaš Crvene zvezde i u dva navrata Partizana Luka Bogdanović u širem centru Beograda novac je investirao u izgradnju stambene zgrade, a Dragan Kapičić, legenda klub sa Malog Kalemegdana i bivši predsednik Košarkaškog saveza Srbije, decenijama je gazda kafića u blizini Knez Mihailove ulice.

Zoran Jovanović, centar Crvene zvezde s kraja osamdesetih i početka devedsetih, i šampion sveta i Evrope sa reprezentacijom Jugoslavije 1990. i 1991. godine uspešno „pliva“ političkim vodama. Prema nekim najavama ovih dana bi trebalo da postane gradski sekretar za sport i omladinu grada Beograda.

Miličić voćar i kik bokser

Zanimljivu sportsko-poslovnu priču ima i Darko Miličić. Drugi pik sa drafta 2003. godine prvi je srpski igrač sa NBA prstenom, ali je karijeru završio već sa 28 godina. Igrao je za Hemofarm, Detroit, Orlando, Memfis, Njujork, Minesotu i Boston.

https://youtube.com/watch?v=WhDDgltxEw0

Vratio se u Srbiju i u Vojvodini, gde je i rođen, ubrzo je počeo da se bavi voćarstvom. Poslednjih godina aktivirao se i kao sportista. Košarku je zamenio kik boksom.

Debakl legendi

Nekadašnji članovi humanitarne organizacije „Grupa 7“ Vlade Divac, Žarko Paspalj, Zoran Savić, Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Dejan Bodiroga i Željko Rebrača doživeli su poslovni debakl još dok su se aktivno bavili košarkom.

Oni su u SAD investirali poprilično novca u jedan investicioni fond, ali od obećanog posla nije bilo ništa. Godinama se ovaj slučaj provlačio po američkim sudovima.