Nedović za SK: Nisam odustao od NBA! Samo da sam bitan

Skener 26. maj 20177:18 > 7:28
Turkish Airlines EuroLeague

Tek mu je 25 godina, a skoro je celu deceniju na glavnoj sceni. Nedavno je sa Unikahom osvojio prvi klupski trofej u karijeri, a ono što je za klub, ali i Nemanju Nedovića još bitnije je obezbeđen povratak u Evroligu.

Srpski reprezentativac, mnogo puta i osporavan, dočekao je svojih “pet minuta” i na neogračineno poverenje trenera Đoana Plaze odgovorio najboljom sezonom u karijeri. Nemanja je postao lider jednog od najboljih klubova u Španiji, a u intervjuu za “Sport klub” pričao je o sazrevanju, Plazinoj slabosti prema njemu, interesovanu CSKA, eventualnom povratku u NBA, ali i ulozi u nacionalnom timu.

Plejmejker tima iz Malage ističe da je posle osvajanja Evrokupa svima u klubu pao kamen sa srca i da je Unikaha u završnici prvenstva Španije najneomiljeniji protivnik.

“Pre početka sezone povratak u Evroligu bio je mnogo realniji kroz Evrokup nego kroz Endesa ligu, gde godinama dominiraju Real Madrid i Barselona. U doigravanju niko nije računao na nas jer nijednom nismo imali prednost domaćeg terena, ali dobili smo sve tri serije i sada je pritisak mnogo manji. Obezbedili smo se za sledeću sezonu i u borbu za špansku titulu ušli rasterećeno”, rekao je Nedović za “Sport klub”.

Unikaha je u plej-of ušla sa četvrte pozicije i prednost domaćeg terena ima samo u četvrtfinalu protiv Tenerifa. Ekipa iz Malage vodi sa 1-0, a ovaj par je interesantan i zbog činjenice da se sastaju osvajač Evrokupa i prvak FIBA Lige šampiona.

Svestan je Nemanja da Unikaha nije tim koji može da preti najvećima, međutim, pokušaće da sezonu učine perfektnom.

I ta četvrta pozicija posledica je sjajnog finiša. Posle poraza od Barselone bile su nam potrebne tri pobede. Uspeli smo da slavimo na teškim gostovanjima protiv Baskonije i Mursije i izborimo četvrto mesto. Niko se nije nadao da ćemo biti u Top 4 jer smo tokom sezone bili između petog i sedmog mesta. Nikome nećemo da pretimo, ali druge ekipe nikako ne žele nas za protivnike. Ukomponovani smo i spremni za sve“.

https://youtube.com/watch?v=mKMUVobFxL8

„Iskreno mislim da je Real favorit da osvoji titulu. Celu sezonu imaju konstantu, tu su još Barselona, koja je podigla nivo igre, pogotovo u španskoj ligi, od kako igraju jedan meč nedeljno, Baskonija, Valensija… Oni su uvek opasni, dok mi pretimo iz senke”.

Imao je Nedović i prethodnih godina dobre sezone i odlične partije, ali utisak je da je ove potpuno sazreo i dao najveći doprinos uspesima tima. Prosečno je upisivao 14 poena (69% šut za dva, 41% odsto za tri i 86% slobodna bacanja) i četiri asistencije po meču i sa prosečnim indeksom korisnosti 14,1 bio najproduktivniji igrač Unikahe u ligaškom delu ACB lige.

„Istina je, osećam se mnogo komotnije nego ranijih godina. Iskustvo igranja u ACB ligi, a ovo mi je treća godina, mnogo pomaže. Nikad do sad u karijeri nisam imao ovako konstantnu sezonu i nisam igrao na ovako visokom nivou. Na kraju su se trud i rad isplatili. Sad nema stajanja, samo ovako da nastavim”.

Trenera Unikahe Đoana Plazu mnogi smatraju jednim od najvećih gospodina u evropskoj košarci. Neuobičajeno staložen svom timu obezbeđuje neophodnu mirnoću, a Nedoviću mnogo znači njegova podrška.

„Nekako se čini da sam mu ja slaba tačka. Naučio je kako treba da se ponaša sa mnom. Mnogo je popustljiviji prema igračima koji su tu dve godine nego prema onima koji su u timu prvu sezozu. Na mečevima je miran, pravi gospodin. Međutim, na treninzima je potpuno drugačiji čovek. Pun strasti, maksimalno posvećen poslu, ulaže celog sebe i zbog toga ima dobre rezultate„.

Priznaje srpski reprezentativac da je nekadašnji trener madridskog Reala imao nemerljiv uticaj na njegova dobra izdanja i otkriva “tajnu” uzajamnog uspeha.

„Naravno da sam napredovao, ali nije on mnogo toga igrački promenio kod mene. Njegov stil igre je potpuno atipičam. Po dolasku u Malagu bilo mi je potrebno šest, sedam meseci da pohvatam sve njegove sisteme u napadu i odbrani. Moje mišljenje je da je mnogo bitniji odnos koji ima prema meni. Jednostavno, Plaza sve čini da se osećam bitnim, da budem lider ove ekipe, da me ne gura da budem igrač zadatka, kao što su radili neki treneri u drugim klubovima. Da bih ispoljio sav svoj talenat moram da se osećam bitno, da imam bitnu uliogu, naravno i minutažu, a od njega sam sve to dobio. Takav sam”.

Nedović otkriva i zbog čega je u Malagi postao mnogo racionalniji i korisniji za ekipu.

Naša igra je izuzetno discipinovana i svaki igrač u svakom trenutku zna koju mu je zadatak. Samim tim i igraču koji igra “pik en rol” i koji ima najviše loptu u rukama mnogo je lakše da kreira napad. Naravno, sazrevanje i iskustvo utiču na to da se osećam komotno na terenu. Ne smem da stanem. Imam još mnogo prostora za napredak na obe strane terena. Zaista sam zadovoljan, ali želim još”.

Getty Image

Naravno, Nemanja ne zaboravlja još jednog čoveka koji se poslednjih godina “ugradio” u njegova izdanja – selektora Srbije Aleksandra Đorđevića. Sale se proslavio upravo na poziciji koju igra Nedović, a saveti, dobronamerne kritike i interesantne ideje uvek su dobrodošli.

„Sigurno da je Sale mnogo uticao na moju igru. Prošle godine zbog kvalifikacija i Olimpijskih igara nismo imali mnogo vremena da radimo na individualnim stvarima, ali godinu pre toga mi je mnogo pomogao kada sam došao u reprezentaciju posle ne baš dobre sezone u Valensiji. Dao mi je određena prava i ulogu i njegova podrška mi je značila”.

Nedavno se pojavila informacija da je moskovski CSKA zainteresovan za nekadašnjeg igrača Crvene zvezde, Lijetuvos Ritasa, Golden Stejta i Valensije, ali Nemanja demantuje bilo kakav kontakt sa “armejcima” i najavljuje ostanak u Malagi.

Cela priča sa CSKA ne znam odakle je krenula. To nema veze sa vezom. Nikakva ponuda iz Moskve nije stigla. Oni to rade kada se završi sezone. Bilo je nekih drugih ponuda evroligaških klubova, ali moje mišljenje je da sada, kada smo izborili Evroligu, ne ni bilo pravdeno da odem. Dugujem i gradu i klubu još jednu godinu da napravimo lep uspeh sledeće sezone. Još nije ništa definitivno, ali ne želim da se opterećujem. Kada se završi sezona odlučiću gde nastavljam karijeru. Unikaha je trenutno prva opcija“.

Ako neki evropski košarkaš stilom igre i fizičkim predispozicijama odgovara profilu NBA igrača onda je to upravo Nemanja. U sezoni 2013/14. bio je član Golden Stejta, koji su ga draftovali sa 30. pozicije, ali u eri Stefa Karija nije dobio pravu priliku da se dokaže u dresu Voriorsa.

Izbor kluba je očigledno bio pogrešan, međutim, naš sagovornik se nada drugoj šansi u najjačoj ligi sveta.

Kevin Lee, Getty Images Sport

Postoji razmišljanje, naravno. NBA je san svakog igrača. Ja sam sve to doživeo dosta rano za moju igračku karijeru i kada bih sada bio tamo situacija bi sigurno bila drugačija. Ne odustajem od NBA, mada mi nije proirotet. Bilo je čak i za ovu sezonu nekih priča, videćemo. Prvo ću da razgovaram sa čelnicima Unikahe, a onda eventualno posle one sezone možda ponovo odem u NBA”, kaže Nedović koji očekuje da Voriorsi vrate titulu u Kaliforniju.

Mnoge igrače i ljude iz uprave poznajem i oni su mi najbliži. Navijam za Golden Stejt, ali neće im biti lako. Klivlend igra odlično i kao što se svi raduju i ja se radujem što će se ta dva tima sastati u velikom finalu. To će biti istinski spektakl, najuzbudljivije finale poslednjih godina”.

Reprezentaciju Srbije ovog leta očekuje Evropsko prvenstvo, a nacija posle srebra na Svetskom šampionatu i Olimpijaskim igrama očekuje pohod na najviši stepenik pobedničkog postolja.

Prvi put posle 2009. godine u nacionalnom timu neće biti Stefana Markovića i izvesno je da Nemanju očekuje odgovornija uloga.

Mike Ehrmann, Getty Images

„Povlačenje Pefija je zaista veliki udarac. On je godinama stub reprezentacije, ali bilo je i očekivano jer je celog sebe dao reprezentaciji, naravno, i reprezentacija je njemu vratima dosta toga. Što se tiče moje uloge to ćemo da vidimo na leto. Videćemo šta Sale planira. Ja sam uvek spreman za nove izazove i veću minutažu, što da ne. Jedva čekam da počne, ali ponavljam sve zavisi od Saleta„.

Društvo u nacionalnom timu mogao bi da mu pravi i saigrač Dejan Musli, koji je u prvoj sezoni u dresu Unikahe potpuno ispunio očekivanja.

„Igračima koji dođu ovde nije potrebna velika pomoć za privikavanje. Grad je sjajan, uslovi u klubu sjajni i jedini posao koji imaš je da igraš košarku. Dejan je imao dosta dobru sezonu, povredio se u nezgodnom trenutku, ali i bez njega smo uspeli da osvojimo Evrokup. Pokušavamo da ga vratimo na nivo na kojem je bio pre povrede i sigurno je da će nam mnogo značiti u plej-ofu„, naglasio je Nedović.

Nesrećna Zvezda

Pratio sam Crvenu zvezdu u Evroligi koliko su mi obaveze dozvoljavale. Imali su priliku da se plasiraju u plej-of i poraz od Darušafake u eliminacionom meču ne umanjuje sjajnu sezonu koju su na neki način već krunusali osvajanjem ABA lige i Kupa Radivoja Koraća. Preostaje još domaće prvenstvo da se zaokruži još jedna sjajna sezona”, kaže Nemanja